Top News
78 prikaza

Klima u Hrvatskoj se mijenja, ovo je najranija berba grožđa u zadnjih 30 godina...

Sanjin Strukic/PIXSELL
Generalna je ocjena i vinogradara i vinara da je zbog manjka padalina malo manje soka u bobicama, no on je vrlo koncentriran, a grožđe je izvrsne kvalitete, pa se vinari nadaju da bi mogli dobiti izuzetno vino

Što danas moram znati?
Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, potvrdio je u četvrtak da je razmišljao o ostavci nakon tragične nesreće Jadrolinijina trajekta u Malom Lošinju, kad su pri padu rampe poginula tri mornara, a jedan je teško ozlijeđen, no da je ostao jer želi istinu o nesreći. Kad istrage budu gotove, onda ćemo moći govoriti o odgovornosti bilo koga, rekao je.

Što će mi danas pomoći?
Cikorija je višegodišnja biljka podrijetlom iz Europe, ali se danas uzgaja diljem svijeta. Koristi se u kulinarstvu kao zamjena za kavu ili poboljšava okus kave te u salatama, juhama i varivima, kao i u mnogim drugim pripravcima. Uz to ublažava probavne probleme, sprečava žgaravicu, čisti organizam, sprečava bakterijske infekcije te pojačava imunitet. Također je prirodni sedativ.

Što će me začuditi?
Širom Jadrana zabilježene su brojne i velike pijavice. Uočene su u Rogoznici, Primoštenu i kod Vodica... To su mala tornada koja nastaju pri naglim prodorima hladnog zraka i unutar olujnih oblaka, tzv. kumulonimbusa. Mogu nastati i nad morem i nad kopnom, naročito nad ravničarskim područjima, dok su rjeđi u planinskim područjima. U SAD-u postoji i Dolina tornada.

Što će me učiniti sretnim?
Berba grožđa u kontinentalnim vinogradima diljem Hrvatske je počela. Prema riječima iskusnih tehnologa u vinogradarstvu, ovo je najranija berba koju pamte u zadnjih 30 godina. Generalna je ocjena i vinogradara i vinara da je zbog manjka padalina malo manje soka u bobicama, no on je vrlo koncentriran, a grožđe je izvrsne kvalitete, pa se vinari nadaju da bi mogli dobiti vino izuzetne kvalitete.

Kako svijet mogu učiniti boljim?
Kod klasičnih boja organska otapala isparavaju tijekom sušenja. Te pare u zraku mogu uzrokovati glavobolju ili razne alergije. Osim za ljudsko zdravlje, smanjivanje uporabe jakih boja dobro je za okoliš. Radije koristite eko boje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.