Top News
1541 prikaza

Kolinda u Sarajevu: Tema izbori ili Dodikova garda

Arhivska snimka Kolinda Grabar Kitarović u posjeti Sarajevu
STR-1111/PIXSELL
Državne počasti odali su pripadnici svečane postrojbe bosanskohercegovačkih oružanih snaga

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u srijedu u službeni posjet Bosni i Hercegovini gdje će boraviti do petka, donosi Hina.

Predsjednicu Grabar-Kitarović po dolasku u sarajevsku zračnu luku dočekao je zamjenik ministra vanjskih psolova BiH Josip Brkić te predstavnici različitih razina vlasti a potom joj je priređen svečani doček pred sjedištem Predsjedništva BiH gdje ju je pozdravio predsjedatelj Dragan Čović dok su joj državne počasti odali pripadnici svečane postrojbe bosanskohercegovačkih oružanih snaga.

Nakon intoniranja državnih himni i protokolarnog pozdrava s predstavnicima tijela vlasti u BiH hrvatska je predsjednica započela službene razgovore s članovima Predsjedništva BiH.

Kolinda Grabar Kitarovic, Domagoj Juricic, Mate Radeljic. Čovjek iz sjene Top News Karamarkov čovjek: Preko Kolinde ruši vrh HDZ-a

Tijekom dana ona će razgovarati i s članovima kolegija Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH te s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Nakon toga predsjednica Grabar-Kitarović odvojeno će se sastati i s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, visokim predstavnikom međunarodne zajednice za BiH Valentinom Inzkom a na kraju će uslijediti susret s predstavnicama udruge majki Srebrenice.

Jedna od glavnih tema razgovora tijekom posjeta, odgođenog zbog sigurnosne situacije, vjerojatno će biti i pitanje izbornog zakona u BiH što je trenutačno jedno od najvažnijih pitanja hrvatskih vlasti.

Uzmimo samo za primjer razgovor predsjednika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Mire Kovača za sarajevski Avaz uoči susreta Kolinde i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kad je rekao da dvije zemlje imaju zajednički interes da BiH normalno funkcionira, što podrazumijeva i izmjenu izbornog zakona kako bi bosanskohercegovački Hrvati bili ravnopravni.

Prosvjed u Beogradu protiv NATO-a Intervencija u povijest Top News Ni pravde, ni mira: Haaški sud ostavio oružje za novi rat

“Nedvojbeno je da Turska ima snažan utjecaj na prilike u BiH, a na moralnom planu na Bošnjake”, istaknuo je Kovač, a prenijela je Hina. Pojasnio je kako Republika Hrvatska inzistira na provedbi odluke Ustavnoga suda BiH po prizivu nekadašnjeg predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Bože Ljubića, aktualnog zastupnika Hrvatskog sabora, kojom je naređena izmjena izbornog zakona zemlje kako bi se osiguralo ravnopravno predstavljanje Hrvata s druga dva naroda.

“Treba provesti obvezujuću i konačnu odluku Ustavnog suda glede izmjene izbornog zakona i time svim ustavotvornim narodima - Bošnjacima, Hrvatima i Srbima i građanima BiH osigurati ravnopravnost na nadolazećim izborima. Kao što znamo, Hrvati trenutačno nisu ravnopravni u izbornom procesu”, rekao je Kovač.

Ipak, nadajmo se da će biti razgovora i o Miloradu Dodiku te njegovoj paravojsci koju već dulje vrijeme ponosno pokazuje preko udruge Srbska čast. 

Jose Mujica, predsjednik Urugvaja u svom autu Čiji je veći? Style Blindirane Mercedese imaju Namibija, Kenija i - mi

Milorad Dodik odbacio je u subotu navode kako se u tome entitetu uz potporu Moskve uspostavlja paravojna formacija koju čine pripadnici udruge 'Srbska čast' koja bi bila u funkciji aktualnih vlasti iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

"Republika Srpska ima svoje Ustavom i zakonima predviđene institucije koje su u službi stabilnosti svih njezinih građana, a konstrukcije koje su se pojavile u pojedinim medijima da predsjednik Republike Milorad Dodik uz potporu Moskve uspostavlja paravojne jedinice su izuzetno opasne i nisu u funkciji informiranja građana", priopćeno je iz Dodikova ureda, a prenijela je Hina.

Međutim, događaji iz prošlosti govore da Dodik voli ponuditi alternativne činjenice kad je suočen s neprihvatljivim gostima. Pred izbore 2014. godine, automobilima MUP-a RS-a u BiH ušli Donski Kozaci, paravojna formacija koja se nalazi na crnoj listi EU. Među njima je bio i Nikolaj Đakonov, Kozak koji je učestvovao u proruskim operacijama u Ukrajini. 

Nakon što su mediji razotkrili njihov ulazak, vlasti RS-a su saopćile da su Kozaci došli na ples u centru Banja Luke, prenio je Žurnal.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.