Top News
572 prikaza

Komentar Ivana Pandžića: Uhljebi ne bi trebali biti još jednom nagrađeni

PIXSELL
Uvođenje bonusa i kazni za rad hvalevrijedan je potez koji se lako može pretvoriti u svoju suprotnost zbog toga što je HDZ premrežio cijelu upravu svojim ljudima

Godinama smo čekali i izgleda da ćemo dočekati. Pod pritiskom EU, Vlada i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica je napokon odlučio izraditi novi zakon o plaćama, koji bi detaljno uredio javnu službu. I to je više nego pohvalno. Napokon bi trebali mogli biti kažnjeni manjom plaćom oni koji ne rade, a dobiti bonus vrijedni. Nepregledna šuma koeficijenata i dodataka svela bi se na 16 platnih razreda, koji bi svagdje vrijedili jednako, pa se ne bi više događalo da neka državna agencija ima znatno više plaće za isti posao od službenika u ministarstvu. Itd, itd.

Ali ključni problem neće biti u zakonu nego u njegovoj provedbi. I tu leži ključ opasnosti da se još više uništi javna uprava. HDZ nikad nije depolitizirao javnu upravu, štoviše, mnogi su primjeri u kojima je posao dobiven upravo zbog stranačke iskaznice. Pa onda politički postavljen čelnik zaposli jednu osobu iz stranke ispod sebe, ona drugu i tako po cijeloj hijerahiji. I sad bi te osobe trebale po istoj toj hijerarhiji ocjenjivati svoje kolege. Opasnost je da oni klijentelistički postavljeni dobiju najviše ocjene jer ih neće moći dobiti svi u službi. A oni nepodobni niže. I tako bi oni uhljebljeni dobili još veće plaće, a oni vrijedni koji nemaju zaleđinu niže. Ako se to dogodi, cijela reforma će se pretvoriti u svoju suprotnost.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.