Top News
9787 prikaza

Kerumov TV razvod: 'Moram popiti vode...Ja sam u vezi s Fani Horvat! To je to...'

1/4
Zvonimir Barisin/PIXSELL
Režući pršut Željko Kerum proslavio je svoj 64. rođendan i 15. obljetnicu osnivanja svoje Hrvatske građanske stranke koja će s njim kao kandidatom za gradonačelnika Splita izaći na lokalne izbore 2025.

Ljudskost je moj glavni adut za izbore. Da nikome ne napraviš ništa loše", rekao je Kerum dodavši kako on kasnije može sa svima "osim s crnim đavlom". Dodao je kako može i s Puljkom. Osebujni poduzetnik, bivši saborski zastupnik i bivši gradonačelnik Splita javnosti je poznat kao veliki ljubitelj pršuta, kojeg je znao stavljati na čelo, te po objavi razvoda pred TV kamerama 2009. godine.

Naime, tadašnji splitski gradonačelnik Željko Kerum je 19. listopada 2009. godine na početku emisije TV Dalmacije voditeljici Sandri Barčot govorio o stanju u gradskoj upravi, smjeni predsjednika Gradskoga vijeća te problemima u Hajduku.

Na kraju emisije kazao je: "Zbog raznih špekulacija u medijima, budući da mi ipak većina novinara podmeće i moje riječi prečesto izvrću, iskoristit ću vašu emisiju i kazati ovo kako bih izbjegao daljnja prepucavanja'. Zatim je zastao.
"Moram se napiti vode."

"Nije valjda da ste se umorili od upravljanja gradom", upitala ga je voditeljica.

"Ne nisam se umorio, već se radi o privatnom problemu. Već pet godina sam u vezi s djevojkom Fani Horvat. Iako je to protivno mojim svjetonazorima, eto, tako se dogodilo i odlučio sam ipak iznijeti ovo u emisiji uživo i više neću ovo ponavljati. Ni davati izjave medijima! Samo molim za razumijevanje i za moju djecu, i za moju suprugu, kao i moju rodbinu. Teško mi je, no, ovako se dogodilo",  rekao je tada Kerum i naglasio kako je prema građanima uvijek bio iskren i da ga ništa neće omesti da i dalje radi u interesu građana.

Nakon što su se kamere ugasile zamolio je da još jednom pogleda zadnje dvije minute emisije u kojima je priznao preljub, da s studenticom Fani Horvat čeka dijete te da se razvodi, zaključio 'To je to' i dodao da će tek sad početi zvoniti telefoni.

 | Author: Zvonimir Barisin/PIXSELL Zvonimir Barisin/PIXSELL
Voditeljica Barčot tada je za Slobodnu Dalmaciju rekla kako svakoga zanima da li je Kerum sve isplanirao, no da ona smatra da je "želio to skinuti s dnevnog reda". Dodala je tada i kako se Kerum doima kao da se ne boji reakcija jer je spreman na njih.

Kerum je sa bivšom suprugom Ankicom u braku bio 19 godina i imaju kćer Nevu i sina Joška. Supruzi je za Fani rekao prije kandidature za gradonačelnika. Kerum i Fani Horvat su se 2013. vjenčali u Rimu. imaju troje djece, Franu, Zvonimira i Eleonoru.

Ona je jučer bila na dvostrukoj proslavi. Pozornost fotografa porivukla je svojim outfitom, ali i satom kojeg je nosila na lijevom zapešću. Fani je za slavlje odjenula elegantnu sako-haljinu, a plavu kosu odlučila raspustiti. Cijeli stajling je upotpunila zlatnim satom. Kako navodi agencija Pixsell, vrijednost Rolexa koji je nosila je oko 50.000 eura. 

 | Author: Zvonimir Barisin/PIXSELL Zvonimir Barisin/PIXSELL
Iste godine postala je viralna njegova fotografija s pršutom na čelu. Tijekom predizborne kampanje Kerum je jahtom uplovio u Slatine na Čiovu. Dok se zabavljao uz harmonikaše, koji su ga tijekom kampanje pratili u stopu, Kerum si je u plastičnu čašu natočio vino,  kada ga je opalilo sunce na čelo si je stavio oblog od pršuta. Suradnici su ga upozoravali da “ne lipi pršut na čelo jer će izaći u novinama”, ali Željko im je poručio kako nema veze, neka izađe.
 | Author: Čitatelj 24sata Čitatelj 24sata
Kerum je i svoju konobu u Kaštelama nazvao "Pršut". U njoj se u siječnju 2021. godine, uslijed epidemije korone, okupilo društvo kako bi proslavili rođendan bivšeg nogometaša Ivice Mornara. Iako su okupljanja bila zabranjena zbog sprječavanja širenja bolesti u konobi se okupilo i petero splitskih sudaca, među kojima i predsjednici dvaju sudova, koji su u "Pršutu" besplatno jeli i pili. 

Konobu je iznajmio 2023. godine. 

" Iznajmljujem konobu "Pršut" u Kaštelima pored Croduxove pumpne stanice, 300 kvadrata plus 2500 kvadrata štekata i parkinga", naveo je Kerum navevši:

"Objekt koji se ističe tradicionalnim dalmatinskim uređenjem, domaćim delikatesama te sportsko rekreacijskim sadržajima za sve uzraste brzo je bio prepoznat kao mjesto gdje se mogu organizirati fešte za razne prigode. Uz svježe proizvode iz OPG-ova, domaće janjce, riblje specijalitete, peku..."

Crnčio u Iraku

Temelj poslovnog carstva Željko Kerum udario je 1989. godine. Nakon vojske i završene srednje građevinske škole bio je godinu dana u Iraku. Crnčio je tamo od jutra do mraka i donio kući 30.000 maraka, od kojih je dio potrošio na Golf “jedinicu”, a ostatak na danonoćne provode s društvom. Zatim se otisnuo na more i radio na teretnom brodu te položio ispit za upravljanje velikim brodovima.

Neko vrijeme zarađivao je i prodajom ribe. Svaki petak svježu ribu dopremao je i prodavao po selima splitskog zaleđa, a dobro se zaradilo i na prodaji kičastih portreta uplakanih dječaka i djevojčica s velikim tužnim očima, koje su 80-ih bile hit u dječjim sobama.

 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL
A onda je u obiteljskoj kući otvorio prvu vlastitu malu trgovinu. Najprije je sve radio sam, a kad se posao proširio, pozvao je u pomoć sestru. Nevenka se brinula za računovodstvo i financije, a Željko za operativu. Mnogo godina kasnije priznat će da je prvih mjeseci pribjegavao industrijskoj špijunaži. S ceduljicom u džepu u obližnjoj bi trgovini popisivao robu i cijene, a onda u svojem dućanu istoj robi snizio cijenu za neznatni iznos.

Neki pak ne vjeruju u ovu priču. Tvrde da je na svoje police stavljao robu iz državnih robnih rezervi i Caritasa. Navodno ga se još 1994. i 1995. sumnjičilo za gospodarski kriminal, pa u dosjeu splitske policije postoji i kaznena prijava zbog zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprava, ali Kerum nikad nije procesuiran što znači da protiv njega nije postojao ni valjani dokaz. Tajna uspjeha, prema Kerumovim riječima, bila je u malom triku kojim je pridobio klijentelu. Kruh, mlijeko, brašno, ulje, šećer i voće prodavao je bez lipe zarade – po nabavnim cijenama i kupci su se iz dana u dan množili. 

Kartao za palete kave

Manje je poznato kako je Kerum, u fazi kad je već bio poznati splitski vlasnik trgovina, s jednim dobavljačem igrao karte za palete kave. Bilo je to krajem ‘90-ih, a priča ide otprilike ovako: kartala se briškula, na četiri dobivene, i to u skladištu. Naime, dobavljač je stigao Kerumu s dvije palete kave vrijedne nekoliko desetaka tisuća kuna. Pao je dogovor – ako Kerum pobijedi, plaća samo jednu paletu. Ako izgubi, umjesto dvije palete, koliko je naručio, platit će tri. Kerum je pobijedio.  

U godinama koje slijede Kerum je polako i sigurno širio svoje poslovno carstvo. Najprije je karike lanca svojih trgovina porazmjestio uz obalu, a prema otocima je planirao voditi posebnu poslovnu politiku. Nakon što je otvorio supermarket na Hvaru i Visu, odlučio je da će cijene svih proizvoda biti iste kao i na kopnu, unatoč većim troškovima transporta. Nakon toga proširio se i na Zagreb, a počeo se interesirati i za ulaganje u turizam. Prvi pothvat bio je obiteljski hotel Neva u Podstrani. Od tada ulaganja i kupovine raznih nekretnina i zemljišta ne prestaju.

 | Author: Ivo Cagalj/PIXSELL Ivo Cagalj/PIXSELL
Popis imovine koji je predao 2017. godine bio je doista impozantan. Zemljište u Rogoznici i Splitu, kuće u Solinu, Podstrani, na Čiovu, zgrada na Trsteniku, Hotel Neva, dvije kuće u Zagrebu te kuća u Splitu, sve u ukupnoj vrijednosti od oko pet i pol milijuna eura. Tu nije ubrojeno zemljište kampa na Braču, Diokom, Hotel Central, Hotel Marjan, dionice desetaka poduzeća te ušteđevina od oko 60 milijuna kuna plus renta. 

Poslije toga upao je u financijske probleme. Tvrtke su mu završavale u stečajevima no i dalje financijski uspješno brodi. 


 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.