Top News
965 prikaza

Lov na katalonskog delegata u Zagrebu zbog pronevjere

1/2
Žarko Bašić/ PIXSELL
U Španjolskoj je optužen i za nezakonito trošenje novca iz delegacije u Zagrebu pa je s još 35 katalonskih dužnosnika pozvan 29. lipnja na sud u Madridu, gdje će mu biti predočeni detalji optužnice

Španjolska policija istražuje Erica Haucka, katalonskog delegata u Hrvatskoj, sumnjičeći ga za nezakonito trošenje javnog novca putem jedne neprofitne organizacije, izvijestio je sud u Barceloni. Hauck je u ljeto 2017. imenovan delegatom Katalonije, autonomne pokrajine na sjeveroistoku Španjolske, pa poslan u Zagreb, odakle djeluje u deset zemalja jugoistočne Europe. Nakon neuspješnog pokušaja odcjepljenja Katalonije od Španjolske 2017., katalonske su delegacije u svijetu privremeno bile zatvorene, a Hauck povučen u Barcelonu.
Ondje je tijekom 2018. radio kao izvršni direktor neprofitne organizacije Platforma za katalonske sportske momčadi. Toj organizaciji, nadležnoj za sportske djelatnosti, katalonska vlada je uoči referenduma 2017. dodijelila subvenciju od 1,3 milijuna eura, iako je do tada dobivala godišnje svega 295.000 eura.

Prosvjedi na prvu godišnjicu ilegalnog referenduma u Kataloniji | Author: JON NAZCA/REUTERS/PIXSELL JON NAZCA/REUTERS/PIXSELL

“Snažni su dokazi da su te direktne subvencije povećane i dodijeljene proizvoljno i da je njihova namjena sumnjiva”, navedeno je u dokumentu sa suda napisanom na 15 stranica, koji se nalazi u posjedu Expressa. Platforma je prethodno dogovorila suradnju s Crans Montana Forumom, organizacijom koja na svojim konferencijama o globalnim temama u Ženevi okuplja svjetske političare i čelnike. Platforma je primila iz katalonskog proračuna 1,3 milijuna eura pa platila 828.093 eura za samo jedan panel na forumu Crans Montane. Policija je prisluškivanjem telefonskih razgovora i pregledom e-mailova osumnjičenih katalonskih dužnosnika zaključila kako je novac upotrijebljen za lobističke usluge usmjerene na promoviranje neovisnosti, ali i za namirenje ljudi bliskih katalonskim dužnosnicima.
Hauck je početkom 2019. napustio Platformu te se vratio na mjesto katalonskog delegata u Zagreb, gdje se i sad nalazi. U Španjolskoj je optužen i za nezakonito trošenje novca iz delegacije u Zagrebu pa je s još 35 katalonskih dužnosnika pozvan 29. lipnja na sud u Madridu, gdje će mu biti predočeni detalji optužnice. Sud je na temelju revizije proračuna Katalonije i računa ustanovio da je od 2011. do 2017. potrošeno najmanje 416 milijuna eura za inozemne aktivnosti, no da je nemoguće utvrditi na što je otišao taj novac.
Hauck je izjavio da je riječ o “političkom progonu pokreta za neovisnost” i da nije nezakonito trošio javni novac.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dkmjnn 11:37 28.Lipanj 2021.

    Hahahaha, imaju i Španjolci svojih bisera.