Top News
566 prikaza

Lukava Laura omekšala je Plenkija i Turudića: Nakon pohvala, ima i dva zahtjeva...

Marko Lukunić, Sandra Šimunović/PIXSELL
Čini se da je Kövesi promjenila taktiku i odigrala lukavo. Iza riječi koje su melem za premijerove uši stižu dva ozbiljna zahtjeva za veću neovisnost tužitelja

Glavna europska tužiteljica Laura Kövesi ponovno je bila u Hrvatskoj, sastala se s premijerom, glavnim državnim odvjetnikom i ministrom pravosuđa, a iz izjava nakon sastanka se na prvi pogled činilo da je sve savršeno. Kovesi se zahvalila na suradnji hrvatskim vlastima i da bez njih ne bi ni ured Europskog tužitelja bio tako uspješan. Rekla je i da se u Hrvatskoj stvari ne metu “pod tepih” i da se treba osloboditi “toksičnog narativa da ako u nekoj zemlji istražuje EPPO, ona ima problema s kredibilnošću”. Čini se da je to bio melem za uši Andreja Plenkovića, ali i Ivana Turudića iz DORH-a zbog kritika, primjerice, u slučaju Gabrijele Žalac, gdje domaći istražitelji nisu našli ništa, a EPPO je dignuo optužnicu.

Međutim, Kövesi je očito odlučila promijeniti taktiku i nastupiti blago, a iza ovih pohvala se kriju i dva zahtjeva. EPPO želi direktni pristup podacima Porezne uprave o bankovnim računima, nekretninama i tvrtkama kako ne bi gubili vrijeme. Turudić je obećao da će to i učiniti. Drugi zahtjev je također važan. Kövesi želi izmjenu našega zakona kako u slučaju sukoba nadležnosti o njoj ne bi odlučivao glavni državni odvjetnik, nego sud. To je HDZ već odbio, a čini se da bi sad mogao razmotriti. Ako oba zahtjeva prođu, Kövesi će lukavo svojim ljudima osigurati još slobodnije ruke i neovisnost. Cijena: koja pohvala premijeru.

Više o sastanku europske tužiteljice i hrvatskih vlasti čitajte OVDJE.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.