Top News
655 prikaza

Mesić: S Putinom sam imao imao prijateljske odnose

Stjepan Mesić
Patrik Macek/ PIXSELL
Stipe Mesić ekskluzivno iz Bakua u mini intervjuu odgovara na tri važna pitanja vezana uz rat u Ukrajini

Je li Hrvatska dobro postupila što nije primila ukrajinske vojnike na obuku?

Ništa Ukrajina ne bi dobila što bi se nekoliko vojnika uvježbavalo u Hrvatskoj. Dakle, to je jedna politička poruka s jedne i s druge strane. Ona faktički ne znači ništa. Ali Hrvatska se treba prije svega boriti za mirno rješenje spora. Treba se boriti za to da zaraćene strane zaustave rat i da se pregovara. U tom smislu treba voditi pravu politiku. A ne tko će se svrstati na koju stranu pa onda biti ‘povijesno’ na ne znam kojoj strani.

Premijer Plenković i dužnosnici u Bruxellesu često ponavljaju frazu da je u ovom ratu potrebno biti na ‘ispravnoj strani povijesti’.

Ma to su besmislice. Ali za koje neki misle da pogađaju cilj. Misle da će oni odlučivati kako će se povijest rješavati. Da će oni davati osvrt na ono što se danas događa.

Stjepan Mesić | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Tijekom svoje karijere vjerojatno ste imali prilike sresti ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kakvo je bilo vaše iskustvo s njim?

Ne samo da sam se s njim sretao, ja sam s njim imao i vrlo dobre, prijateljske odnose. Ali ne smijemo gledati Putina samo kao čovjeka koji je sad na čelu države koja je povrijedila međunarodno pravo, koja je povrijedila povelju Ujedinjenih naroda. To je sve točno, no nije se samo to dogodilo u svijetu. Moramo reći da smo imali i sporazum u Minsku koji je pozvao na mirno razrješenje. Trebalo je ove pokrajine u Ukrajini, u kojima se govori ruski, u kojima žive Rusi, zakonski regulirati. Dogovor je bio da Ukrajina to svojom zakonskom regulativom riješi tako da te regije dobiju određenu autonomiju. U kolikom kapacitetu bi bila ta autonomija, to bi morali oni zajednički riješiti, ali to se nije dogodilo. I na kraju je završilo ovim što danas imamo.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • frano22 01:16 04.Travanj 2023.

    IMA .STALN0 SE JAVLJAJU OSOBE KOJE IZRAŽAVAJU SVOJU PRIVRŽENOST SOCIJALIZMU ,A MOGLI BI TO IZRAZITI I DRUGAČIJE, SOCIJALISTIČKOJ REVOLUCIJI KOJOM SE MIJENJju društveni odnosi oni proizvodni , UKIDANJE PRIVATNOG VLASNIŠTVA NAD SREDSTVIMA PROIZVODNJE .TO JE ONO PRAVO ŠTO MIJENJA SVIJET ... prikaži još!T I SVIJEST OVE NAŠE GEJE,A SVE DRUGO JE LAPRDANJE.

  • BESTpartizan 15:54 31.Ožujak 2023.

    Putin je dobar glumac rusi ga trebaju potjerati s vlasti