Top News
383 prikaza

Milanović ima posao za bivšu premijerku: Kosor se seli u Japan?

Jadranka Kosor
Patrik Macek (PIXSELL)
Trenutačna veleposlanica u Japanu je Mira Martinec, a ove bi joj godine trebao isteći četverogodišnji mandat

Bivša premijerka i bivša predsjednica HDZ-a, Jadranka Kosor, svoju bi karijeru mogla nastaviti u diplomaciji. Naime, kako doznaje Express, njezino se ime spominje u visokim političkim krugovima u kontekstu nove hrvatske ambasadorice u Japanu. 

Navodno bi to bila velika želja i samog premijera Zorana Milanovića, ali da bi se to ostvarilo potrebna je suglasnost predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Kako nije tajna da one nisu u najboljim odnosima, njezino bi imenovanje moglo naići na prepreke.

"Trenutno se radi na tome da se pronađe suglasje između premijera i predsjednice o imenovanju Kosor za veleposlanicu u Japanu", rekao je izvor blizak vrhu Vlade.

Znakovito je i da je predsjednica Grabar Kitarović na nedavnom obilježavanju Dana antifašizma u Brezovici prvi put pozdravila Kosor rekavši joj: “Bok, Jadranka”.

Da je bivša premijerka vazana uz Japan, govori i događaj iz 2011. Tada je kao premijerka posjetila djecu iz Japana koja su boravila na odmoru u Splitu. Za tu je prigodu odjenula i kimono, a nekoliko riječi kazala je na japanskom, zaželjevši im dobrodošlicu i ugodan boravak. 

To je naučila od sina Lovre koji je diplomirao japanski te je tamo bio na školovanju. Za Express je Kosor ostavila tajnovit dojam, rekavši kako joj ništa nije službeno ponuđeno.

"Ali tko zna, sve je moguće", rekla je. 

Trenutačna veleposlanica u Japanu je Mira Martinec, koja je na toj dužnosti od 2011. godine. Ove bi joj godine trebao isteći četverogodišnji mandat. Martinec je bila veleposlanica od 2005. u Argentini. 

Radi se o karijernoj diplomatkinji koja je u prošlosti radila u hrvatskim veleposlanstvima u Washingtonu i Haagu. Upravo ju je Kosor u dogovoru s bivšim predsjednikom Josipovićem dogovorila posao u Japanu.

Inače, Kosor je, još dok je bila predsjednica vlade, odmah reagirala kad je Japan pogodio razoran potres i tsunami. Tako je u ožujku 2011. Vlada iz proračuna pomogla Japanu s 3,5 milijuna kuna te je japanskoj vladi ponudila kapacitete za liječenje na Rebru. 

Isto tako vlada je tada ponudila pomoć smještajem majki s djecom u državnim turističkim kapacitetima. Upravo su zbog te pomoći japanska djeca i došla to ljeto na Jadran. 

Kosor tada je rekla kako je novčana pomoć ipak najvažnija, a Japan se odmah zahvalio hrvatskoj vladi. Sve u svemu, Japan sigurno nije zaboravio velikodušnost bivše premijerke te bi je, lako je pretpostaviti, vrlo rado vidio na veleposlaničkoj dužnosti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.