Top News
5152 prikaza

Mirsad Kandić u ISIL je vrbovao i Jakea Bilardija

Jake Bilardi, Jihadi Jake
screenshot/youtube
Kandić je bio jedan od najvažnijih operativaca Islamske države, koji je neometano mjesecima živio u BiH

Mirsad Kandić (36) iz Peći, kojeg je SAD godinama tražile zbog povezanosti sa terorističkim aktivnostima i kojeg je BiH u utorak izručila SAD-u, uhićen je još u lipnju ove godine u Sarajevu.

Izvor iz vrha sigurnosnih agencija u BiH pojasnio je da je riječ o osobi koja jako dobro kotira u terorističkim krugovima, a FBI već godinama o njemu vodi istragu.

Islamska država Islamska država Top News Jezivo: Živu je zapalili jer nije htjela biti seksualna robinja

Kandić je bio jedan od najvažnijih operativaca Islamske države, šef njihove obavještajne službe i jedan od najtraženijih terorista na svijetu, koji je neometano mjesecima živio u BiH.

Kandić je navodno u ISIL regrutirao 20.000 terorista sa Zapada, uključujući i jednog od najpoznatijih bombaša samoubojica, Jake Bilardija, poznatog kao Jihadi Jake. Bilardi je bio Australac kojeg je Kandić regrutirao preko WhatsAppa i predstavio se kao Abu Khaled Al Turki.

Kandić je s njim komunicirao od kolovoza 2014. do početka 2015. godine u tom je periodu Bilardi krenuo prema Istanbulu. Na aerodromu ga je dočekao Kandić i prebacio u Siriju, te mu predložio da promijeni identitet, pa ga je prebacio pod imenom Abu Abdullah al-Australi.

Kandić je nastavio s njim održavati kontakt i nakon što je Bilardi ostao u Siriji, te ga je podržavao u namjeri da odradi samoubilački napad. Bilardi se raznio u ožujku 2015. godine, autobombom u iračkom gradu Ramadi. Vijest o njegovom samoubilačkom napadu Kandić je objavio na svom profilu na Twitteru, pišu mediji u BiH. Uz objavu je stavio i zadnju Bilardijevu fotografiju koja je nastala dok je sjedio u automobilu punom eksploziva.

Umm Hanadi i vojnici Majka hrabrost Life "Kuhala sam glave ubijenih ISIL-ovaca"

Otada je Bilardi poznat kao Jihadi Jake, a Kandić je i službeno postao jedan od najvažnijih ljudi Islamske države. Za sebe je govorio, piše Žurnal, da je "šef granice između Turske i Sirije".

Osobno je kontaktirao osobe iz Europe, SAD-a, Velike Britanije i Australije i davao im uputstva kako mogu doći na teritorij Sirije. Organizirao je prelazak za 20.000 ljudi, a svima je savjetovao da se u Islamsku državu prebacuju preko Turske, a ne Saudijske Arabije i Iraka.

Za svoje je akcije koristio lažne identitet, a registrirano ih je čak 11. Boravio je u Turskoj, Albaniji, Bugarskoj, Njemačkoj, Iraku, Siriji i na kraju u BiH gdje je boravio od siječnja ove godine.

Sigurnosne službe su ga locirale zahvaljujući telefonskoj kartici kupljenoj u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koju je koristio prilikom dolaska u BiH i tada je krenula potraga za njim.

Prilikom privođenja kod sebe je imao crnogorske dokumente na ime Edin Radončić, a pretpostavlja se da je u BiH ušao s putovnicom Ukrajine na ime Ivan Popović. Obzirom da je rođen na Kosovu, policija sumnja da mu je Kandić pravo ime. 

Sugovornik beogradskog Blica ispričao je da je njegova glavna uloga u Islamskoj državi bila naoružavanje potencijalnih samoubojica, ali i ostalih članova ove terorističke organizacije. Nabavljao je prsluke s eksplozivom za samoubojice, posebne puške koje su koristili u napadima, kao i pištolje i drugo oružje. Osim toga, često je organizirao i njihov prijevoz u mjesta gdje su trebali izvršiti napade.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.