Top News
871 prikaza

Misija - ubiti Trumpa! Šalju pisma i ricin, htjeli viličarom prevrnuti predsjednički auto

Screenshot/Pixsell/Reuters
Donalda Trumpa prvi je pokušao ubiti 20-godišnji Englez s Aspergerovim sindromom još 2016. godine u Las Vegasu. Bio je uvjeren da je Trump simbol svega što nije u redu s ovim svijetom

Pokušaj atentata u Pennsylvaniji nije prvi put da se Donald Trump našao na meti, još 2016. godine na skupu u Las Vegasu htio ga je ubiti 20-godišnji Englez Michael Sandford iz Dokinga. 

Trump je upravo držao govor u Hotelu i kasinu Treasure Island u Las Vegasu u Nevadi, u sklopu svoje predsjedničke kampanje. Dok je govorio, Michael Steven Sandford, 20-godišnji Britanac Britanac s dijagnozom Aspergerovog sindroma, smrtno zabrinut za budućnost svijeta, pokušao je oteti pištolj policajcu, no ovaj ga je brzo svladao, uhitio i predao Tajnoj službi Sjedinjenih Država. Njima je potvrdio da želi ubiti Trumpa.

- Da ga sutra vidim na ulici, opet bih to pokušao - rekao je Sandford. 

 | Author: Screenshot Screenshot

Osuđen je na samo 12 mjeseci i jedan dan zatvorske kazne i 200 dolara kazne radi ilegalnog posjeda oružja. Sudac u južnoj Nevadi rekao je da "razumije kako ovo nije običan slučaj" radi mladićeve bolesti. Sandford je iz zatvora izašao nakon samo pet mjeseci jer su njegovi roditelji iz Velike Britanije poveli kampanju. Kući se vratio u svibnju 2017. godine.

Michael Sandford je autist, ne kriminalac

- Njemu treba psihijatrijska pomoć, a ne da ga ubije zatvorenik koji služi doživotnu i obožava Donalda Trumpa - rekao je otac.

"Pitam se gdje ide ovaj svijet. Kažu da ničega više neće biti kada Sunce implodira za pet milijardi godina, ali ja mislim da nije tako. Mislim da ćemo sami sebe mnogo ranije uništiti", zapisao je Sandford u svoj dnevnik kada je imao samo 13 godina. 

Njegova majka Lynn Sandford kaže da su ga oduvijek jako mučila egzistencijalistička pitanja, a Trump mu je, s vremenom, počeo predstavljati sve što ne valja s ovim svijetom.

Do 12 godine bio je jako dobar đak no od školovanja je odustao jer su ga u školi maltretirali. Ponekad se pokušavao ozlijediti da ne bi morao u školu.

Misao kako da svijet riješi opasnosti Trumpa počela ga je opsjedati. Prestao se javljati roditeljima. Prijavili su nestanak. Točno 23 dana kasnije njihov sin se pojavio na drugom kraju svijeta, u Las Vegasu. Policija je u istrazi saznala da je dan prije skupa u streljani u Las Vegasu vježbao pucanje iz pištolja Glock.

- Trump je rasist i mora biti spriječen - govorio je Sandford policajcu koji ga je uhitio.

 | Author: PIXSELL/REUTERS PIXSELL/REUTERS

- Apsolutno sam uvjerena da Michael ne bi bio u poziciji u kojoj je sada da se interveniralo na vrijeme. Ne može se pobrojati koliko sam puta molila liječnike da ga se hospitalizira, da dobije psihijatra i medikamente. Sustav je njega, i slične njemu, potpuno iznevjerio - kaže majka.

- Jasno mi je da to što sam pokušao nije bilo u redu, ne bih volio nikoga ozlijediti - rekao je Michael novinarki BBC-ja još dok je bio u američkom zatvore. Psihijatrica je rekla da nije riječ o okorjelom kriminalcu, već o bolesnom, autističnome mladiću. 

Fantomski pištolj u Renou

Tri dana prije predsjedničkih izbora, u studenom 2016. godine, Trump je govorio na skupu u Renou, Nevada, kada je muškarac u gomili povikao "pištolj", zbog čega je osiguranje izbacilo Trumpa s pozornice. Čovjeka identificiranog kao 33-godišnji Austyn Daniel Crites, savladali su agenti tajne službe i pretražili, ali nije bio naoružan. Crites je bio republikanac koji se protivio Trumpu i malo prije incidenta držao je natpis "Republikanci protiv Trumpa". Trump se par minuta kasnije vratio na pozornicu i završio govor bez incidenata.

Gregory Lee Leingang ukrao je viličar iz rafinerije nafte 6. rujna 2017., u Mandanu, Sjeverna Dakota, i pokušao ga odvesti prema predsjedničkoj povorci Donalda Trumpa. Nakon što se viličar zaglavio unutar rafinerije, bježao je pješice i uhitila ga je policija. Tijekom intervjua u pritvoru Leingang je priznao da je htio ubiti predsjednika tako što bi ukradenim viličarom preokrenuo predsjedničku limuzinu. Leingang je priznao krivnju i osuđen je na 20 godina zatvora. 

Kuverta s ricinom poslana je Trumpu prije nego što su je otkrile poštanske službe u listopadu 2018. Nekoliko drugih pisama poslano je Pentagonu, a sva su na prednjoj strani označena s "Jack and the Missile Bean Stock Powder". Slučaj je brzo riješen - 39-godišnji mornarički veteran William Clyde Allen III uhićen je i optužen za slanje prijetnji predsjedniku i pet prijetećih poruka časniku ili zaposleniku SAD-a.

Pascale Cecile Veronique Ferrier uhićena je u Buffalu 20. rujna 2020. dok je pokušavala prijeći granicu s Kanadom. U pismu prožetom ricinom Trumpu je napisala da bi trebao odustati od predsjedničkih izbora koji su u tijeku 2020. i nazvala ga "ružnim klaunom tiraninom". Osuđena je na 22 godine zatvora jer je Trumpu poslala pismo koje je sadržavalo smrtonosni ricin.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.