Top News
5016 prikaza

Mito za nečinjenje? E tu nema optužnica i uhićenja

PIXSELL
KOMENTAR IVANA PANDŽIĆA U Splitu su sad otkrili da niz tvrtki nije plaćao ni lipe zakupa gradskih prostora. Nitko neće odgovarati za stavljanje papira duboko u ladicu i nenaplatu

Najčešća percepcija korupcije je davanja mita da vam se nešto učini, od dodjele posla, liječenja pa do zapošljavanja djeteta. Ali mito za nečinjenje se skoro nikad ne otkrije, za njega ne gledamo optužnice i uhićenja. A u njemu leži milijunski koruptivni potencijal. Stavljanje jedog papira duboko u ladicu ili jednostavno propuštanje rokova naplate je jednakovrijedno kao da se nekome dodijeli milijunski posao. Štoviše i vrednije. Jer za posao treba nešto i odraditi, nabaviti robu i platiti radnike. Kad vam država ili grad ne naplati ono što joj dugujete, takvog troška nema.

Država je u zadnjih pet godina otpisala 8,7 milijardi poreznih dugova. U Gradu Zagrebu je na kraju ere Milana Bandića postojao dug za zakupnine, komunalne naknade, rentu i režije od gotovo milijardu kuna. No sad se pokazalo da u Splitu postoji 60 milijuna kuna dugova nenaplaćenih zakupnina. Neki obrtnici, tvrtke, ugostitelji i ostali koji su povukli dobru vezu nisu plaćali ni lipe zakupa gradskih prostora od dana kad su potpisali ugovor. Za to neće nitko odgovarati. Odgovorna osoba uvijek može imati opravdanje, a godinama unazad je teško dokazati zašto nije pokrenuta naplata ili kontroliran ugovor. Isto kao i kod poreza. Korupcija zaista ima stotinu lica, a na našu nesreću, mi ih moramo sva gledati i trpjeti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ianić 15:37 01.Prosinac 2022.

    Istina, iako ne razumijem zašto se ne može utvrditi odgovornost ? Pa vrlo je jednostavno predmet ima svoj broj i svog referenta kojem j eoopis posla raditi taj predmet, nepoduzimanje radnji spada u najmanju ruku u službenički "prekršaj" ako je ... prikaži još!e riječ o sporadičnom događaju uz nikakvu ili manju štetu, ali ako ste vi stavili u ladicu do zastare predmet komunalne naknade za zgradu u vrijednosti od nekoliko stotina tisuća kuna ... to je već nešto drugo, pa tako isti referent istom investitoru ...

  • BESTpartizan 13:53 01.Prosinac 2022.

    Rvacka