Top News
5323 prikaza

Morbidno: Ukradene stranice iz Titove knjige žalosti

Tito i JFK
Screenshot Youtube
Zaposlenici su zamjetili da nešto nedostaje tek kad su vidjeli aukcije za neke od stranica

List papira može biti neizmjerno vrijedan ili potpuno bezvrijedan, a sve ovisi o tome što ne njemu piše. Na skorašnjoj aukciji u Malagi će potencijalni kupci moći licitirati s listovima istrgnutima iz knjige žalosti nakon smrti Josipa Broza Tita. Kako prenose srpski mediji, riječ je o 12 stranica ukradenih iz Muzeja povijesti Jugoslavije, a krađa je otkrivena tek kad su vidjeli aukciju stranica u španjolskoj Malagi.

Ukradene su stranice s izjavama saučešća Georgea Busha Starijeg, Mihaila Gorbačova, Jasera Arafata, Indire Ghandi i mnogih drugih. Barata se s ogromnim svotama novca, a procjene kažu da bih ukupno nestalih 40 stranica moglo doseći vrijednost od čak stotinjak tisuća eura.

Busheva stranica iz Titove knjige žalosti | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

"Zaposlenici u muzeju bili su šokirani zato što nisu znali da su iz jednog tako važnog dokumenta nestale stranice. Odmah su obavijestili srpsku policiju" ispričao je jedan od djelatnika. Daleko najveća nepoznanica je kada su točno nestali listovi iz knjige žalosti.

"Poslije Titovog pogreba čuvali smo knjigu žalosti u posebnom fasciklu stola u spomen sobi. Zaposlenici bi je vadili samo kada bi Kuću cvijeća posjetio neki svjetski državnik i izrazio želju da i on ostavi posvetu. Odmah poslije bi zaposlenici vraćali knjigu u ladicu. Promijenilo se mnogo toga u posljednjih 20 godina pa je pitanje tko je sve dolazio u kontakt s knjigom i kada su ukradeni listovi", nastavlja isti sugovornik srpskog Blica.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ranko75 12:45 10.Prosinac 2017.

    Za svijet je on imao ogromnu vrijednost, a za nase balkance ne.

  • Jugoivo 14:40 29.Svibanj 2017.

    Bubamaro, crna, ali nebi sigurno obrisao dupe, tvoje, sa parama koje bi dobio!

  • nelson 18:55 27.Svibanj 2017.

    tito kralj