Top News
3316 prikaza

Morina od Hrvatske traži spas, Albanci i dalje prijete

Hakirana stranica grada Dubrovnika
screenshot/youtube
Ismail Morina, albanski navijač odgovoran za puštanje drona tijekom nogometne utakmice uhićen je u Hrvatskoj i prijeti mu izručenje

Albanski državljanin Ismail Morina čije je izručenje Srbiji zbog izazivanja nereda na nogometnoj utakmici između Srbije i Albanije 2014. nepravomoćno odobrio Županijski sud u Dubrovniku, a o žalbi bi trebao odlučivati Vrhovni sud, navodno je u Hrvatskoj zatražio azil.

Tu informaciju nije bilo moguće službeno potvrditi jer je riječ o tajnom podatku, no Hina neslužbeno doznaje da je MUP zaprimio Morinin zahtjev za azilom te da će uskoro odlučiti hoće li mu udovoljiti.

Traženje azila moglo bi odgoditi i rješenje Vrhovnog suda koji treba odlučiti o žalbi na odluku Županijskog suda u Dubrovniku koji je utvrdio da postoje svi preduvjeti za Morinino izručenje.

Ismail Morina | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

U međuvremenu, dok se čeka odluka o izvršenju ili odgodi izručenja, nepoznate osobe hakirale su službene stranica grada Dubrovnika. Prema pisanju Dubrovnik Insidera, hakiranje je popratila poruka sa zahtjevima za Morininim oslobađanjem. 

"Radimo na otklanjanju ove nepredviđene situacije", kratko su prokomentirali iz dubrovačke gradske uprave. U međuvremenu je stranica popravljena i čini se da potpuno normalno funkcionira.

Zakon o međunarodnoj i privremenoj zaštiti određuje da tzv. postupak odobrenja međunarodne zaštite ne sprječava izručenje trećoj zemlji tražitelja za kojim je raspisana međunarodna potraga, osim ako se izvršnom odlukom o izručenju narušava "načelo zabrane prisilnog udaljenja ili vraćanja". To načelo, pak, brani prisilno izručenje osobe državi u kojoj bi "njezin život ili sloboda bili ugroženi zbog rasne, vjerske ili nacionalne pripadnosti, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili zbog političkog mišljenja" ili državi gdje bi mogla biti podvrgnuta mučenju, nečovječnom ili ponižavajućem postupanju.

Vrhovni sud stoga bi, kako se doznaje, do okončanja odluke o azilu mogao odgoditi odluku o žalbi na rješenje dubrovačkog suda.

No, Vrhovni sud, kao i nižu sudovi, može tek odlučiti jesu li ispunjeni uvjeti za izručenje, dok konačnu odluku donosi ministar pravosuđa.

Hakirana stranica grada Dubrovnika | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Morinu koji je po tjeralici u lipnju uhićen na dubrovačkom području Srbija tereti da je prije tri godine, upravljajući dronom koji je nosio nacionalistička obilježja s kartom tzv. Velike Albanije, prekinuo nogometnu utakmicu reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu, nakon čega su uslijedili navijački neredi.

Nogometni savez Albanije priopćenjem je ranije pozvao albanske vlasti da "interveniraju u okviru pravnog konteksta" i zaustave Morinino izručenje iz Hrvatske Srbiji. Albanski navijači u povodu uhićenja i najavljenog izručenja održali su prosvjed u Tirani, a obitelj Ismaila Morine zaprijetila je "radikalnim mjerama".

Prema pisanju medija albanski ministar pravosuđa Gazmend Bardi zatražio je od hrvatskih vlasti da ne odobre zahtjev za izručenjem uz obrazloženje da je albanski državljanin Ismail Morina ugrožen zbog politički motiviranog progona ili diskriminacije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • CICA 19:15 31.Srpanj 2017.

    upomoc braco hr, spasite me hahah, a citam kako sada trazi azil u hr tako da ga nemogu da izruce a dasa zivi iu italiji,