Top News
868 prikaza

Mossad je znao gdje spava, bombu za šefa Hamasa su postavili dva mjeseca ranije

društvene mreže
Kako javlja New York Times, političkog vođu Hamasa ubila je bomba postavljena mjesecima ranije u kući na sjeveru Teherana, gdje je došao na inauguraciju iranskog predsjednika

Hamasova političkog vođu Ismaila Hanijeha nije ubio udar iz izraelskoga drona, već bomba postavljena u sobi gdje je spavao, doznaje The New York Times iz nekoliko izvora. 

Kuća je pažljivo odabrana, s tri strane okružena je planinom i cijelo vrijeme je pod jakom oružanom prismotrom. Pa ipak, Izraelci su uspjeli ubiti ključnog čovjeka Hamasa. Kako javlja The New York Times, bomba za Hanijeha je bila skrivena prije otprilike dva mjeseca u pansionu kojim upravlja i štiti ga Korpus čuvara islamske revolucije i dio je velikog kompleksa, poznatog kao Neshat, u otmjenoj četvrti sjevernog Teherana. Bomba je prema svemu sudeći aktivirana daljinskim upravljačem. 

Eksplozija je zatresla čitavu zgradu i uzrokovala djelomično urušavanje vanjskog zida, kao što se vidi na fotografijama koje kruže društvenim mrežama. 

TAJNI FINANCIJERI Top News Ovo je prvi put da je Izrael ubio multimilijardera. Otkud šefu Hamasa toliki novac?

Hanijeh je na istom mjestu boravio već nekoliko puta za vrijeme boravka u Iranu jer su je smatrali najsigurnijom opcijom. 

Odmah nakon ubojstva počelo se spekulirati kako je Izrael za ubojstvo koristio dron ili letjelicu, ali to bi bilo vrlo teško izvesti s obzirom na iransku protuzračnu obranu koja bi trebala biti spremna na te opcije. 

Takav propust, piše NY Times, predstavlja katastrofalan neuspjeh obavještajnih i sigurnosnih službi za Iran i ogromnu sramotu za gardu, koja koristi kompleks za povlačenja, tajne sastanke i smještaj istaknutih gostiju poput Hanijeha.

U međuvremenu, na ulicama Teherana tisuće ljudi su u četverosatnoj procesiji ispratile Hanijeha mašući zastavama Irana, Palestine i Hamasa. Vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei i novi predsjednik Masoud Pezeshkian brisali su suze tijekom ispraćaja Hanijeha. 

Izrael nije preuzeo odgovornost makar je jasno da je bombu za Hanijeha, u tako strogo čuvanoj utvrdi usred Teherana, mogao postaviti jedino Mossad. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.