Top News
595 prikaza

Na Markovu trgu počinje cirkus, koji nije smiješan

Sabor, fotomontaža
1/2
24sata
Danas će na Markovu trgu opet početi saborski cirkus u kojem će iduće četiri godine sudjelovati 151 zastupnik

Dok predizborna kampanja predstavlja hofiranje, očijukanje i zavođenje, gdje se sve obećava, ne pita za cijenu te nude brda i doline, mandatno razdoblje u Saboru moglo bi se usporediti s brakom. Tu se slatke riječi zaboravljaju i briga udara na veselje.

Danas će na Markovu trgu opet početi saborski cirkus u kojem će iduće četiri godine sudjelovati 151 zastupnik. Neke od njih ćemo prvi put vidjeti u saborskim klupama, dok one druge susrećemo desetljećima. Ovi potonji sad su već pravi majstori čudesne transformacije. Od njih bi i jedan od najpoznatijih svjetskih iluzionista David Copperfield mogao učiti. Nema mnogo razloga za sumnjati da će i ovi novi s lakoćom naučiti magične saborske trikove.

S najviše mandata u Hrvatski sabor danas ulazi HDZ, relativni pobjednik izbora. Njihov čelnik Andrej Plenković sastavio je liste s kojih će čak 61 čovjek sjediti u saborskim klupama, s tim da dvoje nisu članovi te stranke. Nekima od njih posao na Markovu trgu osigurali su preferencijalni glasovi. Čak trojica su se uspjela probiti s posljednjih mjesta na listama. Riječ je o Milijanu Brkiću, Stevi Culeju i Milanu Kujundžiću. Bruna Esih jedno je od najvećih iznenađenja izbora. U Sabor je ušla s 11. mjesta u prvoj izbornoj jedinici. Osvojila je čak 10.500 glasova. Ipak, ona je jedna od samo pet žena koje je u Sabor doveo HDZ.     

Sabor, fotomontaža | Author: 24sata 24sata

Kad se ogole glasovi koje je dobila cijela Narodna koalicija (54), najveća oporbena stranka SDP u Sabor dovodi samo 38 zastupnika. HNS-ovih zastupnika bit će devetero, dok si je HSS osigurao pet mjesta u sabornici. Iz te koalicije na Markov trg stižu i dva HSU-ovca. Narodna koalcija također je imala kandidate koji su se Sabora domogli preferencijalnim glasovima. Anka Mrak Taritaš, Bojan Glavašević i Milorad Batinić bili su među najzaokruživanijima.

Preferencijalni glasovi u Sabor su doveli i Ivana Pernara iz Živog zida, koji je u VI. izbornoj jedinici osvojio 1755 glasova. Na svoje radno mjesto on je otišao i nekoliko dana prije konstituirajuće sjednice. Bio je na ručku u saborskoj kantini te se šokirao da saborski zastupnik jede za samo 18 kuna. Otkrio je i da mu taksist nije htio naplatiti vožnju.

Prosječna saborska plaća iznosi oko 15.000 kuna. O rezanju povlastica mnogo su govorili mostovci. Štoviše, to je bio jedan od njihovih zahtjeva HDZ-u tijekom pregovora. Kako smo već pisali, pokazalo se da su dogovorene promjene zapravo kozmetičke naravi. Koliko će promjene doživjeti funkcioniranje Sabora pod vodstvom Mostova čelnika Bože Petrova tek treba vidjeti. On će predsjedati prve dvije godine, a nakon toga, sukladno dogovoru, na čelo Sabora sjeda HDZ-ov čovjek. Inače, Most u Sabor dovodi 13 zastupnika, među kojima su dvije žene - Ines Strenja Linić i Ivana Ninčević-Lesandrić.

Nakon što je u prošlom sazivu Ivan Vilibor Sinčić solirao, Živi zid ovog je puta osigurao osam zastupnika. Doduše, nakon toga su se raspali. Kako god, jedina im je zastupnica Vladimira Palfi, koja će imati zamjenika. Ostaju još po tri IDS-ovca i SDSS-ovca, dva čovjeka Milana Bandića, Branimir Glavaš (HDSSB), nezavisni Željko Glanović i pet manjinaca.     

NAJSTARIJI ZASTUPNIK:

KAŽIMIR VARDA (72), diplomirani pravnik

Zastupnik HSU-a u Sabor je ušao s listom Narodne koalicije. Bivši je član HDZ-a te je tijekom devedesetih godina bio pomoćnik ministra gospodarstva i ravnatelj robnih zaliha. Na ovim izborima osvojio je samo 456 glasova.

NAJDULJI STAŽ:

FURIO RADIN, zastupnik talijanske nacionalne manjine, u Hrvatskom saboru je od 1992. godine.

NAJMLAĐI ZASTUPNIK:

MARIN ŠKIBOLA (25), magistar ekonomije

Zastupnik Živog zida godinu je mlađi od najmlađeg zastupnika iz prošlog saziva - Ivana Vilibora Sinčića. Ekonomist iz Rijeke je bivši nogometaš.

ZASTUPNIK KOJI JE OSVOJIO NAJMANJE PREFERENCIJALNIH GLASOVA:

IGOR DRAGOVAN Iako je dugo bio šef stranačkog saborskog kluba, SDP-ovac je osvojio samo 163 preferencijalna glasa.

ZASTUPNIK KOJI JE DOBIO NAJVIŠE PREFERENCIJALNIH GLASOVA:

ZORAN MILANOVIĆ Još aktualan predsjednik SDP-a na parlamentarnim je izborima osvojio najviše glasova. Njih točno 42.265. Unatoč tome, nakon poraza stranke, odnosno koalicije, odlučio se povući s čelne pozicije. Izabrani je saborski zastupnik, a hoće li se pojavljivati u saborskim klupama - tek treba vidjeti.     

DOB ZASTUPNIKA

Prosječna dob zastupnika izabranih u deveti saziv Hrvatskog sabora je 48 godina, a zastupnica 45. Nešto su mlađi od kolega iz prošlog saziva, pokazuje statistika Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Najmanji broj zastupnica od devedesetih godina prošlog stoljeća. Od 151 izabranog zastupnika, tek je 19 zastupnica, što je samo 12,5 posto žena.

ŽENE U SABORU

Narodna koalicija na listi je imala 56 žena, a 10 ih je u Saboru - Vesna Pusić, Anka Mrak-Taritaš, Marija Puh, Ana-Marija Petin, Marta Luc-Polanc, Milanka Opačić, Nada Turina-Đurić, Romana Jerković, Ana Komparić Devčić i Sabina Glasovac.

HDZ je na svojoj listi imao 40 žena, a samo ih je pet ušlo u Sabor - Bruna Esih, Ivana Maletić, Irena Petrijevčanin Vuksanović, Branka Juričev-Martinčev i Grozdana Perić.

ŽIVI ZID u Sabor je doveo Vladimiru Palfi, ali ona se povlači.

Mostove dvije žene bit će u saborskim klupama.

Izvodit će trikove s lijeve strane sabornice

Milanka Opačić (SDP) prvi put je u Sabor sjela još 1992. godine. Tek je povremeno iz njega izbivala, među ostalim kad je bila ministrica u vladi Kukuriku koalicije.

Morat će izvesti pravu čaroliju

Čelnik pobjedničke stranke Andrej Plenković morat će se potruditi da ovaj saziv Hrvatskog sabora opstane dulje nego prethodni.

Prve dvije godine predvodi ih Petrov

Dogovor Mosta i HDZ-a je da će prve dvije godine Saborom predsjedati mostovac Božo Petrov. Sljedeće dvije godine tu funkciju preuzima HDZ.

Izborio se za mjesto potpredsjednika

Gordan Jandroković poznat je po svojoj odanosti svim predsjednicima HDZ-a. Da je blizak i Plenkoviću pokazuje činjenica da je dobio mjesto potpredsjednika Sabora.

Drugi put ulazi u Sabor

Mostova Ines Strenja Linić u prošlom je, kratkom sazivu Sabora bila predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. Sad se opet domogla saborskih klupa, a za odbor se tek treba izboriti.

Opstaje i SDP-ovac Gordan Maras

U Sabor je prvi put ušao 2007. godine. Kasnije je bio ministar poduzetništva. U prošlom sazivu je vodio Odbor za zaštitu okoliša.

Kontrolira cijene saborske menze

Ivan Pernar iz Živog zida već je posjetio Sabor, i to saborsku kantinu. Fotografirao je ručak i to objavio na Facebooku potpuno šokiran da on saborske zastupnike stoji samo 18 kuna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.