Top News
5138 prikaza

Nadbiskup izaziva raskol: Voli Putina, mrzi papu, a podržava ga miljenik Hrvata

Vatikanskog nuncija u SAD-u Carla Maria Viganoa vatikanske su vlasti optužile za crkveni raskol i nijekanje legitimiteta pape Franje. Vigano ruskog predsjednika Vladimira Putina smatra "spasiteljem kršćanstva".

Bilo je samo pitanje vremena kada će Vatikan reagirati na talijanskog nadbiskupa i bivšeg vatikanskog nuncija u SAD-u, Carla Maria Viganoa. Ovog nekoć uglednog nadbiskupa vatikanske su vlasti optužile za crkveni raskol i nijekanje legitimiteta pape Franje. To, naravno, nije sve. Vigano već godinama ugrožava crkveno zajedništvo, a poznat je i po svojoj javnoj podršci Donaldu Trumpu i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, kojeg smatra "spasiteljem kršćanstva". 
Tijekom pandemije počeo je širiti teorije zavjere o cjepivu protiv Covid-19, ali je 2018. godine stekao pozornost u javnosti diljem svijeta kada je objavio dugačko pismo u kojem je optužio papu Franjo za zataškavanje izvješća o seksualnom zlostavljanju maloljetnika od strane utjecajnog bivšeg američkog kardinala Theodorea McCarricka. Nekadašnji nadbiskup Washingtona McCarrick bio je optužen za seksualno zlostavljanje dječaka i mladih u 1970-ima. Papa Franjo uklonio ga je 2019. godine iz svećeničkog reda nakon što su optužbe protiv njega potvrđene u crkvenoj istrazi. No, pravosuđe u SAD-u je 93-godišnjaka proglasio "nesposobnim" za suđenje, a s tom odlukom početkom prošle godine izgledi su sve manji da će se nekoć utjecajnom crkvenom velikodostojniku uopće suditi. 
Vigano je zbog optužbe za šizmu (raskol) od vatikanskog Dikasterija za nauk vjere pozvan na suđenje krajem prethodnog tjedna. Nije se pojavio jer nema namjeru izložiti se suđenju, stoga će, kako je izjavio u medijima, zanemariti rok u kojem se može obraniti od optužbi. "Nemam namjeru izložiti se suđenju na kojem bi mi trebali nepristrano suditi branitelji katoličkog pravovjera, koje ja u isto vrijeme optužujem za herezu, izdaju i zlouporabu vlasti". Budući da Vigano neće ništa poduzeti po tom pitanju, vatikanski Dikasterij mu je dodijelio javnog odvjetnika. 

"Bergogliova crkva nije Katolička crkva"

Vigano je nadalje izjavio da ne priznaje autoritet najviše crkvene vlasti, Dikasterija za nauk vjere, a time i njegova čelnika, desnu ruku, a i sunarodnjaka pape Franje, kardinala Victora Fernandeza. Još manje priznaje, kako kaže Vigano, autoritet "onoga koji ga je imenovao", a radi se o papi Franji koji je, po njemu, kriv za raskol u Katoličkoj crkvi. "Bergogliova crkva nije Katolička crkva", naglasio je, a nije štedio ni Drugi vatikanski sabor kojeg je opisao kao "ideološki, teološki, moralni i liturgijski karcinom". Ako ga dakle proglase šizmatikom, za njega će to "biti razlog časti i ponosa". Do papine ideje kako treba uključiti i žene i muškarce u unutarcrkvene rasprave o celibatu, ređenju žena itd., uopće ne drži. 
Udarom na Drugi vatikanski sabor Vigano ugrozio je same temelje crkvenog zajedništva što stvara svojevrsni problem zbog čega je došlo do optužbe, ali i, kao već spomenuto, zbog udara na legitimnog poglavara Katoličke crkve, papu Franju. Bivši nuncij već godinama širi svoje polemike i kritike na ultrakonzervativnim portalima i na platformi "X" (nekadašnji Twitter). Ne pomaže mu ni "veliko čudo" Pavla VI. tijekom Drugog vatikanskog sabora (1962-1965) kako je pisao Dario Vitali, talijanski svećenik i profesor na Gregoriani. Vitali je istaknuo kako su preko 2000 biskupa prisutnih na tadašnjem koncilu u Rimu "gotovo jednoglasno" usvojili koncilske dokumente, dekrete, konstitucije i deklaracije, zbog čega je uistinu i riječ o "čudu", znajući za sporost i svađe unutar Katoličke crkve kada su u pitanju promjene i velikosežne reforme. Dvijesto godina Crkva zaostaje za današnjim vremenom, znao je govoriti legendarni milanski nadbiskup, pokojni kardinal Carlo Maria Martini.
Problematika s Viganom i njegovim pristašama je doista u agresnivnom govoru o tzv. povratku korijenima. Po njihovom mišljenju čisti je katolički nauk očuvan sve do Drugog vatikanskog sabora, stoga ističu neprestano samo Tridentski sabor iz 16. stoljeća, koji je bio normativan sve do 1965. godine, kao korijen kojemu se treba pod hitno vratiti. Tzv. lijevo-zelena i globalistička agenda po njima je prijetnja Crkvi, pa su kojekakvi LGBT-lobi, masoni i Soroševci notorni krivci za sve probleme. A što je bilo prije, kao da ne zanima nikoga. To se i vidi po sve većem broju tradicionalista kojima su Franjine reforme težak udarac, posebice kod starinskih obreda i tradicija. Za primjer se može navesti stari oblik mise na latinskom jeziku koju je papa Franjo na velike ograničio 2021. godine, a sumnja se da će je ubuduće potpuno zabraniti zbog sve većih problema i podjela koju stvara. Problemi, dakle, tek slijede... 


Caviezel, domaći katolici i Bartuličina braća


U obranu optuženog nadbiskupa na platformi "X" stao je nama dobro poznati američki glumac Jim Caviezel: "Molim vas, molite za nadbiskupa Vigana, križara za istinu u ovim teškim vremenima". Osim po ulozi Isusa u Mel Gibsonovoj drami "Pasija" hrvatskoj javnosti je poznat i kao jedan od govornika na duhovnom spektaklu "Progledaj srcem" u režiji Laudato televizije prošle godine
Caviezelu se tada dala platforma da govori o svom vjerskom iskustvu, a nije se libio ni spomenuti omiljene teme domaćih katolika, a to su kardinal Stepinac, masoni i "lijeva ideologija" pod krinkom novog svjetskog poretka. No, Caviezel koji sebe naziva "pravim, a ne labavim" katolikom, često je viđen gost na ultradesničarskim konferencijama, u katoličkim emisijama i podcastima u SAD-u putem kojih širi teorije zavjere povezane s Donaldom Trumpom i kontroverznom grupacijom "QAnon". 
No kakve veze imaju Caviezel, naši domaći katolici i Bartuličina braća? Taj isti Caviezel na svom je profilu na "X"-u objavu prije hvalio igrača NFL-a Harrisona Butkera o kome smo pisali da je zgrozio časne sestre svojim izjavama o ženama koje nisu daleko od Bartuličinih. Dakle, ne samo da je Butker gorljivi propovjednik ideje koja bi vraćala žene u kuhinje i odvratila ih od karijere, nego je Butker istodobno dobar prijatelj s Bartuličinom bratom, svećenikom don Matom Bartulicom iz Kansas Citya. 
Da bi stvar bila još bolja, Butker je na poticaj Bartuličina brata počeo ići na spomenute stare tradicionalne mise na latinskom jeziku kako piše portal "One Peter Five" u jednom tekstu iz 2019. godine, a kasnije se uključio kao ministrant. Taj oblik mise, koji stvara podjele i koju bi papa Franjo mogao uskoro zabraniti, Bartulica je 2014. godine doveo u Split gdje je potaknuo na širenje te tradicije i ukazao na sve veći broj mladih koji prijanjaju uz ovaj stari oblik obreda – koji je, po papi Franji, često samo politička identifikacija. 
Vidljiva je stoga poveznica desničarskih katolika koji se pozivaju na tradiciju, pa ju iskorištavaju za kulturološku borbu u Crkvi i van Crkve. Ne samo da podržavaju protivnike pape Franje kao što je Vigano, nego se protive prijekopotrenim reformama, pa i time Drugom vatikanskom saboru, a uz to još i čvrsto stoje uz bivšeg američkog predsjednika i trenutnog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa i ruskog predsjednika i agresora Vladimira Putina - koji je, po Viganu, spasitelj kršćanstva jer se zalaže za iste ideološke vrijednosti pod krinkom "obitelj, kultura i nacija". Da je to daleko od svakog kršćanstva, trebalo bi biti jasno, ponajviše ozbiljnim kršćanima koji svoje poslanje shvaćaju ozbiljno.
 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.