Top News
7706 prikaza

Najtraženiji terorist nije ubijen - i dalje daje naredbe

Abu Bakr Al Baghdadi
Youtube
Iako su ga mnogi već proglasili mrtvim i pripisivali si zasluge čini se da je ideološki vođa kalifata i dalje aktivan

Prvi čovjek kalifata i ISIL-a, kalif Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi ranjen je, čini se, prošlog svibnja u blizini grada Raqqa u Siriji. U srpnju prošle godine pojavile su se tvrdnje ruskog ministarstva vanjskih poslova da je al-Baghdadi ubijen u zračnim napadima na taj grad, a iranski dužnosnici su ustvrdili da je "zasigurno mrtav". Američki dužnosnici odmah su rekli kako se ne slažu s tim tvrdnjama i bili su, čini se, u pravu.

Amerikanci su gotovo sigurni kako se najtraženiji terorist na svijetu povukao jer je bio teško ranjen, ali i da je vjerojatno i tijekom oporavka davao naredbe. U doba bombardiranja prošle godine ISIL je gubio kontrolu nad iračkim Mosulom i glavnim gradom Raqqaom. Nije jasno je li al-Bagdadi bio cilj ili kolateralna žrtva, te je li stradao od savezničke ili ruske bombe.

Kada su Rusi sa sigurnošću rekli kako su 'uklonili al-Bagdadija', Amerikanci su ustvrdili da Moskva 'izmišlja'.

Pripadnici Islamske države objavili su snimku iz Raqqe, glavnog grada samozvane Islamske države, u kojoj spominju svog vođu, ali nisu spomenuli al-Baghdadija po imenu što ostavlja mogućnost da je stvarno ubijen. Ne treba zaboraviti da su Talibani dvije godine krili smrt Mulle Omara. Međutim, al-Baghdadijev nestanak u tako ključnom trenutku za opstanak čitave organizacije zbunjuje i neprijatelje i saveznike, napisao je Express prošlog srpnja.

"Stvarno ne znam gdje je", rekao je novinarima general Stephen Townsend 31. kolovoza na svojoj posljednjoj konferenciji za novinare kao glavni američki zapovjednik u Bagdadu, dodavši da nije vidio uvjerljive dokaze da je Bagdadi mrtav. "Dakle, stoga vjerujem da je živ. Mjesec dana kasnije, Townsendov skepticizam potvrđen je kada je objavljen 45-minutni audio zapis čelnika ISIL-a koji se smijao Sjedinjenim Državama. Do sada je objavljen samo jedan jedini video zapis tajanstvenog ideologa ISIL-a. 

SAD se sada fokusira na teritorij Jazeera na granici Sirije i Iraka, rijetko naseljenom teritoriju pustinje kojeg i dalje kontrolira ISIL. Stručnjaci smatraju da su najveće šanse da se al-Bagdadi skriva upravo ovdje.

Danas 46-godišnji al-Bagdadi koji je 2014. u Mosulu proglasio Islamski kalifat, rođen je 1971. u Samari u Iraku, a bio je povučen i nevažan sve do 2004. godine. Prije rata je studirao islamsko pravo na Islamskom sveučilištu u Bagdadu i doktorirao.

Američka vojska ga je uhitila 2004. i zatvorila ga u zatvor Bucca na jugu Iraka, gdje je upoznao mnoštvo ba’atističkih, dakle režimskih časnika koje je kasnije regrutirao u ISIL. SAD je Bagdadija pustio na slobodu nakon samo 10 mjeseci, jer mu nisu našli dokaze. Ali, zato je Abu Bakr prošao odličnu školu u zatvoru, krajnje se radikalizirao i uspostavio odlične veze s al-Kaidom, pisao je još 2016. Express o al-Bagdadiju.

Već 2006. priključio se sa svojom skupinom al-Kaidinom zapovjedniku Abu Musabu al-Zarqawiju. Kratko nakon toga Zarqawi je ubijen. A samo nekoliko dana i njegov zamjenik. Sljedeći u nizu na čelu iračke al-Kaide preživio je čak četiri godine. A onda je organizaciju preuzeo Abu Bakr. Dodao si je nadimak al-Bagdadi, a organizacija je postala "Islamska država Iraka".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.