Top News
2348 prikaza

Najveći hrvatski prijatelj želi povratak u Bijelu kuću

Joe Biden i Kolinda Grabar Kitarović
1/7
Željko Lukunić/PIXSELL
Mnogi demokrati ga doživljavaju povjerenikom bivšeg predsjednika Baracka Obame i osobom koja nastavlja njegovog naslijeđe

Bivši potpredsjednik SAD-a Joseph R. Biden Jr. najavio je da ulazi u utrku za predsjednika SAD-a 2020. godine. Tako će ovaj put tražiti podršku demokrata kako bi dobio demokratsku nominaciju u trenutku kada stranku definiraju mlađe generacije koje su možda skeptične prema njegovim uvjerenjima i godinama. 

U svom tri minutnom videu u kojem objašnjava razloge kandidature nije govorio o političkim pitanjima ili biografiji već o supremacističkom maršu u Charlottesvilleu 2017. godine. 

Joe Biden | Author: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
"Ovakvu prijetnju našem narodu nisam dosada vidio. Borimo se za dušu nacije...Ako damo Donaldu Trumpu osam godina u Bijeloj Kući, on će trajno i zauvijek izmijeniti karakter nacije, ono što mi jesmo, a ja ne mogu stajati i gledati to sve što se događa", rekao je Biden. 

Mnogi demokrati ga doživljavaju povjerenikom bivšeg predsjednika Baracka Obame i osobom koja nastavlja njegovog naslijeđe, a i on se sam nazivao "Obama-Biden demokrat", piše The New York Times. 

"Predsjednik Obama davno je već rekao da je odabir Joea Bidena za njegovog partnera 2008. godine bio najbolja odluka koju je donio. Oslonio se na njegovo znanje, procjenu i mišljenje tijekom dvije kampanje, i tijekom mandata. Dvojica su stvorila čvrstu vezu tijekom deset godina a bliski su ostali i danas", rekla je Obamina glasnogovornica Katie Hill

Biden se tako priključio utrci sa ostalih 19 kandidata. 

Osim godina možda bi mu mogle biti problem i optužbe s kojim se njegov tim bori posljednjeg mjeseca, izjave žena koje su njegovo ponašanje nazvale "uznemirujućim i pretjerano intimnim". Među njima je Lucy Flores koja ga je optužila da ju je ljubio i dodirivao. Mnogi su naglašavali da ga takvo ponašanje diskreditira iz utrke, dok je on sam u izjavi poručio "kako on stalno izražava privrženost" ljudima tijekom svojih godina kampanja, no da nije "nikada mislio da se ponaša neprimjereno". 

Vladimir Putin Akademski život Top News I Putina su optuživali za plagijat doktorata

Te su optužbe došle u eri #MeToo pokreta i posebno nakon kritika njegove izjave u kojoj je naglasio da je "mogao učiniti nešto" na  suđenju početkom 90-ih n kojem je Anita Hill optužila suca Vrhovnog suda Clarence Thomasa za seksualno uznemiravanje, a on je vodio senatorski odbor koju ju je, dosta agresivno, ispitivao. 

Politički odnos sa Hrvatskom 

Biden je Hrvatsku uvijek smatrao, te to isticao u niz navrata, predvodnicom regije na polju održavanja stabilnosti, sigurnosti i priključivanju europskim organizacijama. To je napisao i 2013. godine u pismu u kojem je čestitao Hrvatskoj u EU. 

"Otpuštanje prošlosti je svakodnevna borba. Iz dana u dan Hrvati su imali vjere i izgradili demokratske institucije koje su im otvorile vrata prema NATO-u i EU. Ovaj uspjeh pripada Hrvatima", napisao je u svom pismu 1. srpnja 2013. godine

Hrvatsku je smatrao važnom 'čuvaricom' mira u regiji, i poticajem susjednim zemljama u njihovom priključenju europskim savezima. 

Kolinda Grabar Kitarović i Joe Biden | Author: Zeljko Lukunic (PIXSELL) Zeljko Lukunic (PIXSELL)
"U interesu SAD-a i ostatka Europe je da u tome uspiju", napisao je Biden i naglasio kako se sastao sa vođama zemljama iz regije i rekao da bi se mogli priključiti EU, ako povuku prave poteze. Naglašavao je da nitko ne može, a niti bi trebao zaboraviti svoju povijest i tragedije. 

"No zemlje trebaju odabrati budućnost, i u pravo to je učinila Hrvatska. Ono što se 20 godina ranije činilo samo snovima, tako je danas postalo stvarnost", naglasio je. 

Dvije godine nakon toga prilikom posjeta Hrvatskoj kao američki potpredsjednik Biden je i dalje zagovarao ideju cjelovite, slobodne i mirne Europe, i naglasio da je SAD u regiji predan ciljevima zacrtanima Daytonskim sporazumom. 

"Ulaskom na Balkan i ovih država u NATO i EU, za mene je najbolji način promicanja sigurnosti i stabilnosti", rekao je Biden i pozvao članice procesa Brdo-Brijuni da budu odvažne u pokretanju nužnih reformi za ulazak u euroatlantske integracije, piše Večernji list. 

Američki potpredsjednik Joe Biden sa suprugom Jill sletio avionom Airforce 2 Sumit Brdo-Brijuni Top News Zagreb u blokadi, neviđene mjere osiguranja: Joe Biden stigao sa suprugom

Bilo je to vrijeme zatvaranja granica i podizanja žičanih ograda, migrantske krize, a upravo zato je bilo važno imati stabilan i siguran jugoistok Europe. 

"Budućnost zapadnog Balkana je čvrsto unutar Europske unije", zaključio je Biden. Pritom je izrazio zabrinutost situacijom u BiH koja je "primjer zastoja procesa" i kazao da je "narod BiH zaustavljen na putu napretka" zbog sporosti svojih čelnika.

Empatični političar sa obiteljskim tragedijama

Po povećalom javnost mogle bi biti i njegove privatne financije, a čini se zaradio je 12 milijuna dolara od kada je otišao iz ureda, i to većinom zahvaljujući prodaji knjiga i plaćenim govorima. Kreirao je mrežu neprofitnih i akademskih centara koji zapošljavaju njegove savjetnike i naglašavaju njegove prioritete. Savjetnici su najavili kako će i ugasiti njegovu perjanicu Biden Foundation u trenutku njegove kampanje. 

Najavio je početkom godine da će u trenutku kada uđe u predsjedničku utrku dati detaljne podatke o svojoj imovini. 

U Bidenovoj biografiji nalazi se i nekoliko stravičnih tragedija, izgubio je ženu i dijete u prometnoj nesreći 1972. godine, a smrt njegovog sina Beau Bidena 2015. godine pokrenula je nacionalno žalovanje. Mnogi ga doživljavaju kao empatičnog političara koji njeguje komunikaciju sa biračima. 

Ovaj 76-godišnjak ulazi tako u svoju treću predsjedničku kampanju, a iza sebe ima dva neuspjela pokušaja dobivanja demokratske nominacije 1988. i 2008. godine. Bit će to najvjerojatnije njegov posljednji put kandidature, a ako pobjedi mogao bi postati najstariji predsjednik u povijesti SAD-a.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 21:15 25.Travanj 2019.

    sve je bolje od trumpčonje