Top News
166 prikaza

Ne, Njemačka nije veliki, zločesti šef Europe

Angela Merkel
DPA/PIXSELL
Analitičar Guardiana piše zašto su u krivu oni koji misle da je Europa postala 'njemačka kolonija'

Političari u Francuskoj, prosvjednici u Španjolskoj i kolumnisti u Velikoj Britaniji slažu se u jednoj stvari: Europa je postala njemačka kolonija. Dominacija Njemačke zbog njezine ekonomske superiornosti, znači da ostatak kontinenta živi pod teškom čizmom štednje. Prema tome, pobjeda Syrize u Grčkoj ne može se protumačiti kao rezultat višegodišnjih političkih promašaja u toj zemlji, već kao buntovni čin protiv zlokobnog tlačitelja, u ovom slučaju – Njemačke.

Stoga nije ni čudo da su neki komentatori unaprijed odlučili braniti novu grčku vladu od neizbježnog napada Angele Merkel, 'najmonstruoznije europske liderice današnjice'. Navijali su svi za Syrizu u kojoj su vidjeli sredstvo u borbi protiv 'kolonijalne Njemačke' i teza da Angela Merkel u šaci drži sve šefove država Europske unije je praktički jedinstveni stav.

Jochen Hung, analitičar Guardiana ističe kako je najlakše optužiti zloćudno njemačko carstvo kada kod kuće ne želite poduzeti nepopularne mjere, koje mogu dovesti do pada popularnosti, ali postoje i oni koji štede više, pa se ne žale. Zašto, prema Hungu, Njemačka nije veliki, zločesti šef Europe, iako mnogi tako misle pročitajte ovdje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.