Top News
1821 prikaza

Od Hrvatske traži 200 milijuna USD za protuavionski sustav

1/3
PIXSELL
Sud je odbacio zahtjev da se Zubaku, ili pravnoj osobi koju on ovlasti, vrate komponente sustava S-300 ili da mu se, ako to država neće moći, isplati protuvrijednost za to oružje prema cijenama od 30. travnja 1997

Općinski građanski sud odbio je zahtjev poduzetnika Zvonka Zubaka, koji je od države potraživao 200 milijuna dolara i kamate za proturaketni sustav S-300. Odbacio je i zahtjev da se Zubaku, ili pravnoj osobi koju on ovlasti, vrate komponente sustava S-300 ili da mu se, ako to država neće moći, isplati protuvrijednost za to oružje prema cijenama od 30. travnja 1997. 
- Ići ćemo sa žalbom Višem sudu - rekao je Zubakov odvjetnik Emil Havkić dodavši kako dio sustava više nije u Hrvatskoj. Podsjećamo, u ovoj pravosudnoj trakavici već je bila izrečena odbijajuća nepravomoćna presuda, no Viši sud je predmet vratio na novo suđenje. Sud je 2008. odbio odštetni zahtjev biznismena iz Sesveta, koji je potraživanja tvrtke Winsley Finance Limited preuzeo na sebe, s obrazloženjem da je nastupila zastara, odnosno da je tužbu podnio godinu dana prekasno.  

 | Author: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL Poduzetnik Zubak Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Međutim, Županijski sud nije bio tog stajališta pa je presudu ukinuo u listopadu 2010. U svojoj odluci sud je navodnu izjavu Gojka Šuška o priznanju duga, koju je 2011. na suđenje naknadno donio češki trgovac oružjem Petr Pernička, ocijenio krivotvorinom. Neistinitim je ocijenjen i iskaz svjedoka Ljube Ćesića Rojsa, koji je tvrdio kako je vidio da Šušak predaje Pernički dokumente. Sud je također ukorio i Državno odvjetništvo koje je osporavalo dug tvrdeći da je predugovor ništavan jer je “zelenaški”.      

S-300 | Author: SLonoed Sustav S-300 SLonoed
                             

Početkom 2000-ih izbio je sudski spor s državom oko plaćanja S-300. Kao tužitelj pojavio se trgovac oružja Zvonko Zubak. On je otkupio navodna nenaplaćena potraživanja od spomenutog češkog liferanta Petra Perničke. Moćno oružje, koje je 1995. češki trgovac oružja Petr Pernička tajnim kanalima iz Ukrajine zbog embarga UN-a na kupnju vojne opreme i naoružanja isporučio MORH-u, nikad nije bilo plaćeno. Isto tako, sustav nikad nije bio operativan jer nije bio cjelovit. Stiglo je, prema podacima MORH-a, manje od 40 posto potrebnih komponenata sustava. Najvredniji dijelovi bili su kontejneri s projektilima (koji su iz propagandnih razloga nakrcani na kamion i prikazani na legendarnome mimohodu na Jarunu uoči akcije Oluja) i kontejner tehničke dokumentacije iz koje se moglo do detalja iščitati kako S-300 funkcionira te koje su mu operativne manjkavosti i prednosti. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • zeljo 11:06 01.Studeni 2021.

    zubak je vjerojatno oduvijek bio "biznismen" od stoljeca sedmog

  • zeljo 11:02 01.Studeni 2021.

    nista novo u truloj banani, korupcija i nepotizam, rodijaci i novopeceni tajkuni rasturaju, dok ne rasture sve