Top News
341 prikaza

Odlazi 10 ustavnih sudaca. Tko bi ih mogao zamijeniti?

Čelnik saborskog Odbora za Ustav, bivši ministar pravosuđa Ivan Malenica, ranije je izjavio kako je realno da upražnjena mjesta popune do početka listopada, a očekuje dobar odaziv na javni poziv

Početkom lipnja završio je mandat ustavnim sucima Andreju Abramoviću, Ingrid Antičević Marinović, Snježani Bagić, Branku Brkiću, Mariju Jelušiću, Lovorki Kušan, Josipu Leki, Davorinu Mlakaru, Rajku Mlinariću i Miroslavu Šumanoviću. Njima je mandat automatski produljen do početka prosinca.

Uz predsjednika suda Miroslava Šeparovića do listopada 2025. redovni mandat traje Mati Arloviću i Goranu Selancu.

Postupak kandidiranja i predlaganja za izbor Hrvatskom saboru provodi odbor nadležan za Ustav koji raspisuje javni poziv, skuplja prijave i obavlja razgovore s onima kojima ispunjavaju uvjete.

Predloženi kandidati trebali bi biti iz reda istaknutih pravnika, osobito sudaca, državnih odvjetnika, odvjetnika i sveučilišnih profesora pravnih znanosti, a mora ih biti više od broja potrebnih ustavnih sudaca koji se u konačnici biraju s najmanje 101 zastupničkim glasom.

Čelnik saborskog Odbora za Ustav, bivši ministar pravosuđa Ivan Malenica, ranije je izjavio kako je realno da upražnjena mjesta popune do početka listopada, a očekuje dobar odaziv na javni poziv. Za sada nitko nije jasno komunicirao svoju kandidaturu, a ni hoće li, i tko, od ustavnih sudaca kojima je mandat istekao ići u reizbor, za sada ne otkrivaju.

Tjednik Express razgovarao je s nekim sadašnjim sucima kojima ističe mandat, ali i s potencijalnim newcomerima. Svi su vrlo misteriozni, a što kažu o svojim ambicijama pročitajte na 24sata.hr.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.