Top News
418 prikaza

Video iz oslobođene Palmire - iznenađujuće je očuvana

Uništavanje Palmire
screenshot/youtube
Borbe za oslobađanje bile su posebno teške jer su Sirijska vojska i Rusi izbjegavali bombardiranje džihadista na arheološkim nalazištima

Sirijski vojnici koji su na Uskrs oslobodili grad Palmiru, rekli su da im je neviđeno laknulo kad su vidjeli da ISIL-ovi militanti većinu objekata na svjetski slavnom arheološkom antičkom nalazištu ipak nisu uništili. "Bilo nas je neopisivo strah da ćemo naići na sasvim uništeno nalazište", rekao je jedan od vojnika reporteru AFP-a. Novinari su ga nakon oslobađanja Palmire pronašli kako plače među antičkim stupovima jer je u oslobađanju poginuo njegov brat. U oslobađanju grada pobijeno je, kako javljaju aktivistički izvještaji s terena, čak nekoliko stotina ISIL-ovaca.

Palmira je prije rata imala 70.000 stanovnika, da bi u njemu nakon ISIL-ove iznenadne okupacije u svibnju 2015., ostalo samo 15.000 onih koji nisu stigli pobjeći, a nisu imali ni novca za platiti si bijeg iz džihadističkog obruča u kojem su se našli. Zauzevši drevni grad, ISIL-ovci su minirali Baalov hram i Slavoluk pobjede, da bi potom usred grada odrubili glavu Khaledu al-Asaadu, 82-godišnjem direktoru nalazišta s muzejem koji je u posljednji tren, dok se ISIL probijao u grad, spasio većinu artefakata.

Sirijski državni upravitelj za antičke spomenike Maamoun Abdelkarim priznao je nakon što su stigle prve fotografije Palmire nakon oslobođenja, da su očekivali zateći apsolutno najgore. Ispalo je, međutim, da su ostali vrlo ugodno iznenađeni. "Koliko smo mogli vidjeti, nalazište je u iznenađujuće dobrom stanju", rekao je i dodao da sirijska vlada već nekoliko mjeseci radi na planovima da obnovi i razoreni hram i Slavoluk pobjede, kao i sve ostalo što su ISIL-ovci uništili, primjerice, po antičkom kazalištu u kojem su pogubili desetke sirijskih vojnika zarobljenih  u svibnju.

Moderni dio Palmire je u puno gorem stanju zbog nekoliko dana borbi i bombardiranja. U oslobađanju antičkog dijela jako se pazilo da se spomenici što manje oštete. Sirijski vojnici zauzeli su teško pristupačan dvorac na brdu udaljenom od grada kakvih kilometar, dva u riskantnom noćnom napadu, a ruski bombarderi koristili su samo zapaljive i slične bombe niskog potencijala razaranja. Prema prvim fotografijama s terena moderna Palmira, a posebno turistički kompleksi, teško je stradala, zakrčena je ruševinama i ostacima uništenih ISIL-ovih vojnih vozila. Demineri sada uklanjaju brojne mine koje je posvuda postavio ISIL.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.