Top News
1004 prikaza

Osveta za Rusiju: Hrvatska je osvojila Davis Cup

Marin Čilić
Sanjin Strukić/PIXSELL
Rijetke su države koje uspiju osvojiti najvažnije ekipno natjecanje u tenisu, a još rjeđi su dvostruki osvajači

Hrvatska se osvetila Francuskoj za poraz na svjetskom prvenstvu u Rusiji. Istini za volju, ovoga puta pobjeda je bila na teniskoj cigli, ali nije ništa manje slatka. Marin Čilić nadmoćno je donio posljednji, treći, bod Hrvatskoj potreban za osvajanje Davis Cupa protiv Francuske i to na njihovom terenu, u Lilleu.

Drugi put je tako hrvatska teniska reprezentacija podigla famoznu "salataru"

Sjećanja s vremenom uvijek izblijede, no postoje neki događaji čije boje i zvukovi ostaju zauvijek. Čiji trag zauvijek ostane utisnut u kolektivnu svijest. Čak ako je od tada prošlo i 13 ljeta. Ili zima.

Najveći sportski uspjesi Hrvatske? Svjetsko nogometno srebro u Rusiji, olimpijsko košarkaško srebro iz Barcelone, tri zlata Janice Kostelić iz Salt Lake Cityja, Ivaniševićev Wimbledon i - osvajanje Davis Cupa 2005. Od tog 5. prosinca u Bratislavi prošlo je 13 godina, no nema šanse da ikad zaboravimo pobjedu Marija Ančića u petom i odlučujućem meču, jedinu njegovu te godine u Davis Cupu nad Michalom Mertinakom, Ivana Ljubičića, koji nas je nosio tijekom turnira s 'nemogućim' omjerom 11-1, Nikole Pilića, velikog vojskovođe te Gorana Ivaniševića i Ive Karlovića, koji su također imali prste u osvajanju "salatare".

Iva Majoli i Franjo Tuđman Iva Majoli Top News Rast i propast omiljene Tuđmanove sportašice

- Iskreno, žao i je što nismo malo više proslavili taj uspjeh. Bili smo presretni, no svi smo negdje žurili, pa je sve ispalo na brzinu - prisjetio se godinama kasnije Ivan Ljubičić.

Jedini meč te sezone u Davis Cupu izgubio je Ljubo baš tog 5. prosinca. Probudio se s bolovima u vratu te nije mogao micati glavu.

Porazio ga je Dominik Hrbaty u pet setova.

- Cijelo jutro sam proveo s doktorom, fizioterapeutom. Pokušali smo svim mogućim masažama i terapijama.  Bol se nešto smanjila, ali ne previše. U konačnici sam probao i igrao sam solidno. Izgubio sam u pet setova, ali mislim da sam svejedno zaslužio šansu da probam odigrati taj meč - rekao je Ljubo, koji je postao prvi tenisač koji je u jednoj godini dobio 11 "živih" mečeva.

Zato mu je, unatoč bolovima' Pilić ipak da šansu i gurnuo ga na teren.

- Dobio je injekcije i igrao. Da nije bio ozlijeđen dobio bi i taj 12. meč  - rekao je Nikola Pilić na 10-godišnjicu od velikog uspjeha.

To osvajanje Davis Cupa s Hrvatskom istaknut će i danas kao najdraži trofej u karijeri. A bilo ih je puno. Kasnije je i sa Srbijom bio pobjednik.

- Prije toga  s Njemačkom sam triput uzeo Davis Cup, no nijedan se ne može mjeriti s ovim osvojenim s Hrvatskom - istaknuo je Pilić.

Ključna pobjeda ostvarena je u Carsonu. Legendarni obračun s Amerikancima. Hrvatska je trebala biti tek statist, sporedni glumac. Film se ipak nije tako odvrtio.

- Nismo niti bili na plakatu. Amerikanci su govorili o svojem "dream teamu" s Roddickom, Agassijem, braćom Bryan, nas nitko niti spominjao. Baš su nas motivirali te su izgubili kod kuće u prvom kolu nakon 106 godina - rekao je Pilić.

Redom su potom "padali" Rumunjska i Rusija, a onda je uslijedilo finale sa Slovačkom u Bratislavi.

- Iskreno, bio sam tada u životnoj formi. Kučeru sam prvi dan "sredio" u tri seta i sve se činilo jednostavnim - istaknuo je Ljubičić.

Tako bi i bilo da se nije probudio s ukočenim vratom. No u svojem možda i najvažnijem meču u karijeru Mario Ančić je pobijedio i donio Hrvatskoj prvi Davis Cup u povijesti.

- Da si izgubio od Mertinaka, Mario, ubio bih te - rekao je Pilić nakon meča Ančiću.

Jelena Dokić Jelena Dokić Life "Tata mi je govorio da sam drolja kad bih izgubila meč"

"Sveti Nikola" kako se tada tepalo Piliću, nije trebao "ubiti" Marija, a Hrvatska je tada postala tek 12. država s osvojenom "salatarom".

- A pazite, smjestili su nas Slovaci u Chorvatsky Grob! Ma, ništa im nije pomoglo - prisjetio se Pilić.

Hrvatskoj je u finalu pomogla i - marihuana. Slovački drugi reket Karol Beck zbog pozitivnog je nalaza na "travu" suspendiran baš u tjednu finala.

Međutim, kako je Hrvatska igrala teško bi im i Beck pomogao. 

Hrvatska Davis Cup reprezentacija danas? Opet osvojen Davis Cup. Prije dvije godine u studenom su Marin Čilić i društvo igrali finale protiv Argentine. Nisu pobijedili, ali su pokazali da u punom sastavu Hrvatska opet može osvojiti "salataru". Znakovito je da je Čilić tada izgubio odlučujući dvoboj, da bi ove godine pokazao Francuzima ipak tko je bolji. 

Marin Čilić je sedmi tenisač svijeta, Borna Ćorić je 12., no s 22 godinom još uvijek dovoljno mlad i talentiran da bude među 10 najboljih. Imamo i vrhunske igrače u paru, tu su Ivan Dodig, Franko Škugor, Mate Pavić i Nikola Mektić. 

Nakon ovogodišnjeg osvajanja "salatare", moramo zaključiti da je hrvatski tenis i dalje siguran na svjetskom vrhu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:15 26.Studeni 2018.

    ajmooooo bravooooo

  • matko212 16:42 25.Studeni 2018.

    Bravo ekipa !! Čestitke svjetskim prvacima!!!