Top News
117539 prikaza

Otkrio zašto su taoci na snimkama egzekucije mirni

James Foley
Screenshot
Snimke koje su obilježile brutalnost Islamske države one su na kojima egzekutori stoje pored taoca i prijete nožem

Video snimke egzekucija koje su vojnici Islamske države puštali godinama u javnost gotovo uvijek izazivale su dvojbe radi li se o pravim ili namještenim snimkama. Naime, prilikom odrubljivanja glava, odnosno samog trenutka egzekucije nikada nije bilo ni na jednom videu, što je i dovodilo u pitanje vječne sumnje u autentičnost snimki.

No, osim toga, na snimkama je još jedan detalj redovito privlačio pažnju, a to je nevjerojatna smirenost i mirnoća taoca dok čekaju vlastitu egzekuciju. Naime, zašto bi taoci svojom smirenošću uopće pristali biti dio džihadističke propagande, kad znaju da je konačni rezultat njihova smrt. Neki su do sada nagađali kako su taoci vjerojatno ispregovarali s islamistima da pogubljenje ipak bude malo humanije.

Međutim, u intervjuu kojeg je Sky News napravio, jedan bviši pripadnik Islamske države je kazao kako to nije slučaj. Naime, objasnio je kako su taoci na snimkama mirni jer su već ranije bili u takvoj situaciji. Nisu znali da je to njihova zadnja snimka.

Saleh, kako se predstavio za Sky News, ispričao je kako su džihadisti više puta prije pravog pogubljenja taoce izlagali "lažnim pogubljenjima". Snimili bi se s taocem, rekli u kameru što su htjeli i vratili se skupa s taocem u grad. I sam Saleh je taocima znao govoriti da neće biti ubijeni.

"Rekao bih im da ne brinu, da im se ništa neće dogoditi i da samo snimamo video u kojem od njihove vlade tražimo da prestanu s napadima na Siriju. Govorio sam im: 'S tobom nemamo nikakvih problema, ti si samo posjetitelj u ovoj zemlji'", kazao je, te dodao kako su džihadisti znali da će s vremenom svakog taoca ubiti.

Taocima su čak davali arapska imena, kako bi ih uvjerili da su na sigurnom, da su među prijateljima i tako su ih smirivali. Japanskom taocu Kenji Gotou su tako dali ime Abu Saad.

Taj intervju bio je prvi put da su nagađanja o "lažnim egzekucijama" potvrđena i to od nekoga tko je u svemu tome sudjelovao. New York Times je prvi prije dvije godine objavio kako postoji mogućnost da se to događa, te naveli da je novinar James Foley bio među taocima koji su prolazili kroz takvu strahotu.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar una1
  una1 10:25 15.Veljača 2019.

  Zašto su mirni. Što im je preostalo, osim mirnoće.

 • Sakramenski 09:33 15.Veljača 2019.

  To je divno saznanje o kojemu se već pisalo prije nekoliko godina. Očito je da tisku fali senzacija, pa reciklira stare gadosti.

 • ElmarJukic 23:32 14.Veljača 2019.

  Express, kakve ovo stare gluposti valjate ? Novinarstvo na nivou ispod tabloida