Top News
13442 prikaza

Otmičar s dobrim vezama u policiji i zatvorskom sustavu

Ivan Ico Mateković
1/3
Sanjin Strukić/PIXSELL
Ico Mateković osuđen je 2005. zbog otmice sina Vladimira Zagorca, a sad ga se sumnjiči za prijetnje svjedocima pljačke

Zvonimir Petrović, šef zagrebačke krim-policije, ovih je dana suspendiran zbog slučaja u kojem su istraživali Ivana Icu Matekovića. Petrovića se sumnjiči da je omogućio Matekoviću da se brani sa slobode zbog optužbi za krivotvorenje dokumentacije osobnog vozila, umjesto da ga se privede i pritvori. 

U policiji se, doduše, mogu čuti i teorije kako je Petroviću čitava priča namještena, da se ni do sad osobe osumnjičene za prekucavanje brojeva šasija nisu prepraćivale istražnom sucu i smještale u pritvor. 

Štoviše, postoje i tvrdnje da je Petrović bio blagonaklon prema Matekoviću zbog nekih informacija o korupciji u policiji, koje je Mateković bio spreman otkucati. O svemu su, kako se sada priča, bili informirani i Petrovićevi šefovi, a dodaje se i da je on 'uvijek bio ziheraš, koji nikad na svoju ruku ne bi vukao nikakve sumnjive i dvojbene poteze'. 

Zvonimir Petrović, šef zagrebačke krim-policije | Author: Tomislav Miletic (PIXSELL) Tomislav Miletic (PIXSELL)

Ima li se na umu podeblji dosje 44-godišnjeg Matekovića, doista bi bilo čudno da mu danas netko u policijskih krugovima samovoljno čini ikakve ustupke. Prvi se put Mateković 'proslavio' prije 14 godina kad je osumnjičen, a zatim i pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog organiziranja otmice Tomislava Zagorca, sina generala Vladimira Zagorca.

Dok je služio kaznu u Lepoglavi  zbog Matekovića su 2008. godine, odletjeli i lepoglavski šef Stjepan Loparić i njegov zamjenik Neven Putar. Smijenjeni su s istim obrazloženjem kao i zagrebački policajac Petrović - zbog zloupotrebe položaja i ovlasti. Naime, njih dvojicu teretilo se da su Petraču i Matekoviću omogućili protuzakonite pogodnosti. 

Krivotvorio domovnicu

Tijekom izdržavanja kazne za otmicu Zagorčeva sina, Mateković je osuđen na još godinu dana zatvora zbog krivotvorenja dokumenata i ovjeravanja neistinitog sadržaja. Mateković je, bježeći od zatvorske kazne, koristio putovnicu i osobnu iskaznicu na ime Ivana Šimića, za što je dobio sedam mjeseci zatvora.

Na isto toliko osuđen je jer je u Banjoj Luci predao krivotvorenu domovnicu radi izdavanja putovnice. Kazna mu je objedinjena na godinu dana. 

Ivan Ico Mateković | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

No, oni koji bolje poznaju Matekovića, kažu da je, u najmanju ruku neobična osoba i da se, dok je od veljače 2004. godine 18 mjeseci bio u bijegu, često puta ponašao kao da za njim nije raspisana tjeralica. Čak je i njegovo hapšenje 29. kolovoza 2005. godine u Zagrebu, bilo prilično spektakularno. 

Mateković se, kako se kasnije saznalo, skrivao u mnogim susjednim državama, pa tako i u BiH i Srbiji, ali i Mađarskoj i Austriji gdje je u Tirolu čak proveo tjedan dana na odmoru, uživajući u zimskim radostima. Boravio je, kako se saznalo, u hotelu Alpenhof u St. Jacobu, naravno luksuznom hotelu s četiri zvjezdice, u kojem su zimovali i neki hrvatski političari.

Uglavnom, dva dana prije no što ga je policija u ljeto 2005. godine konačno uhvatila u Zagrebu, Mateković se navodno skrivao u Poreču, u apartmanu svog oca, a kad je dobio dojavu da mu je policija za petama, sklonio se u Zapruđe u iznajmljeni stan.

Kobni ćevapi u Zapruđu

Čim se smjestio u Balokovićevu 23, otišao je u Konzumov supermarket u Sopotu i u poznatu ćevabdžinicu u Zapruđu. No, kad je krenuo prema stanu oko ponoći, primijetio je policajce i počeo bježati prema Bundeku. 

U međuvremenu Mateković je ponešto i promijenio imidž, pa je pustio kosu i meksikanske brkove. Budući da je često trenirao u teretani, Mateković je bio u odličnoj kondiciji, pa je dobrano istukao dvojicu policajaca, ali je i sam dobio batine.

Iduće jutro policija je našla i njegovu torbu, koju je usput odbacio, a u njoj su pronađeni ključevi njegovog BMW-a i nekoliko putovnica, a među njima i jedna koju mu je izdao netko u zagrebačkoj policijskoj upravi, što je bilo doista neobično, budući da su kriminalci do tad obično imali putovnice iz tzv. 'mostarskog kontingenta'. No, Mateković je dobio pravu, pravcatu hrvatsku putovnicu s imenom Ivan Šimić.

Inače, kako se tad pisalo, o njemu su se u zagrebačkom podzemlju rado prepričavale anegdote, jer je često puta bio hapšen jer je bio previše ležeran. Tako je primjerice, tijekom zimovanja u Tirolu, sve račune plaćao vlastitom kreditnom karticom i ostavio trag.

Fan Goge Sekulić

Osim toga Mateković je boravio i u Španjolskoj, pa u Italiji i Sloveniji, ali se najviše zadržao u Beogradu, gdje se često družio i s folk zvijezdom Gogom Sekulić s kojom je navodno planirao snimiti i spot.

Novu godinu 2005. dočekao je također u luksuznom hotelu - 'Hyatt', a živio je u iznajmljenom stanu pa je vlasniku ostao dužan nekoliko stotina eura. Kad ga je vlasnik želio izbaciti, htio je tužiti vlasnika stana.

U Beogradu je vozio Touareg s kojim je skrivio i manju prometnu nezgodu, pa je i tu navukao na sebe pažnju policije koja mu je pronašla lažnu vozačku.

Naravno, i tad su ga iz policijske postaje izvukli prijatelji koje je stekao u beogradskom podzemlju, ali se i tu nekom zamjerio pa je umalo dobio metak u glavu. Nakon toga, Mateković je hitno napustio Srbiju, pa se preselio u Poreč. 

Ivan Ico Mateković | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

Inače, u Beogradu je Ico navodno doživio još jednu neugodnost. Naime, hrvatska Protuobavještajna agencija imala je u planu 'otkupiti' Matekovića iz Srbije u zamjenu za neke usluge tamošnjem krim-miljeu i to za 100.000 eura. 

Tijekom služenja zatvorske kazne u Lepoglavi, jednom je započeo štrajk glađu jer su ga, nakon ubojstva Ivane Hodak 2008. godine, 'zbog sigurnosti' prebacili iz poluotvorenog zatvora u zatvoreni odjel. Žalio se da su mu tako oduzeta njegova prava. Zatvorsku kaznu za otmicu završio je 2012. godine kad je 11 mjeseci ranije pušten na uvjetnu slobodu zbog dobrog ponašanja.

Nakon što je dulje vrijeme bio potpuno izvan medijskog interesa, o Matekoviću se opet pisalo u srpnju prošle godine. Osumnjičen je da je 1. lipnja 2017. preko Vibera slao prijetnje svjedocima jedne pljačke banke, koji su trebali prepoznati osumnjičenika. 

Matekovića se sumnjičilo da je svjedocima napisao:"Danas ideš na policiju na prepoznavanje. Znamo da si rekao policiji da možeš da prepoznaš čovjeka, ali razmisli, prošlo je dosta vremena i ne vjerujem da možeš da budeš 100 posto siguran. A naravno oni ne mogu da te zaštite od problema u životu. Zato ne prepoznaj nikoga i zadrži ovaj razgovor za sebe."

Nakon toga svi svjedoci naglo su izgubili pamćenje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.