Top News
3923 prikaza

Plenki 'u banani': Nema pojma tko će mu podržati Vladu

Andrej Plenković
Goran Kovacic (PIXSELL)
Da Plenković već dulje vrijeme ima labilnu većinu, svima je jasno. Ostaje samo pitanje kako će to riješiti

Pomalo već vašarski licitira se s novim izborima, novim preslagivanjima vladajuće većine i novim ministarskim pozicijama. Još se nismo do kraja priviknuli na neka nova lica, poput Jandrokovića na mjestu predsjednika Sabora ili Marića na mjestu ministra državne imovine. Kad smo kod toga, nismo se potpuno priviknuli na činjenicu da imamo još više ministarstava nego prošlih godina.

Iako se građani nisu priviknuli na novo stanje, čini se da nam dolaze i neke nove stvari. Kako piše tportal, uskoro će premijer Andrej Plenković predstaviti nove ministre na resornim saborskim odborima. Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, na čijem je čelu Ranko Ostojić, Odboru za pravosuđe, na čijem je čelu Orsat Miljenić, i Odboru za zaštitu okoliša, na čijem je čelu Gordan Maras. Na ta tri radna tijela povest će se i rasprava o novim ministrima, a na saborskoj plenarnoj sjednici o njima će se samo glasati.

Za izglasavanje ministara Plenković će trebati osigurati minimalno 76 ruku. Ima li ih, odnosno ima li novu većinu, još uvijek nije jasno. Nakon sjednice Predsjedništva stranke u utorak Plenković je samo poručio da se još uvijek razgovara s parlamentarnim strankama. Novi izbori postali bi neizbježni ako Plenković ne uspije osigurati većinu od najmanje 76 ruku u Saboru za izglasavanje povjerenja novim ministrima.

Predsjednica uručila Andreju Plenkoviću mandat za sastavljanje nove Vlade RH | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Ovih dana u kuloarima se može čuti da bi HDZ, u slučaju da ne prikupi većinu, na izbore bio spreman ići već sredinom srpnja, i to 16. srpnja. Rani izbori HDZ-u bi odgovarali i zbog dobrih rezultata koje će postići na lokalnim izborima, ali odluka o tome ovisit će i o razvoju događaja u Agrokoru.

Odluče li se u HDZ-u za opciju izbora u srpnju, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović morala bi ih raspisati najkasnije do 16. lipnja, s obzirom na to da od dana raspisivanja do samih izbora mora proći najmanje 30, a najviše 60 dana.

Dok istraživanja javnog mnijenja pokazuju da bi HDZ-u više odgovarao ljetni scenarij izbora, oporba se nada izborima na jesen. Vjerojatno kako bi uspjeli koliko-toliko dovesti red u stranke i koalicije ljevice. Iz najveće oporbene stranke već neko vrijeme otvoreno dolaze izrazi nezadovoljstva šefom stranke Davorom Bernardićem. – Potrebne su nam promjene – i to hitno! Puno je toga rukovodstvo najavljivalo u odnosu na unutarnju konsolidaciju stranke od promjene statuta do načina rada s članovima. Ništa od toga, na žalost, nije učinjeno. I ovi su rezultati posljedica tog nerada i nerazumijevanja članova i građana. “Honeymoon is over” od vodstva se traže rezultati! SDP” – objavio je Mirando Mrsić na svom Facebook profilu. Brzo je stigla reakcija SDP-ova zastupnika Željka Jovanovića koji je, također na Facebooku, apelirao na smirivanje ambicija i usmjeravanje energije da SDP u drugom krugu pobijedi što je moguće više.

Ivan Vrdoljak | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

Međutim, veliki problemi pojavili su se i između SDP-a i HNS-a. Naime, šef narodnjaka Ivan Vrdoljak optužio je Zlatka Komadinu da ih je prevario izbacivanjem HNS-a s koalicijskih listi za Primorsko-goransku županiju. Iz SDP-a se nije trebalo dugo čekati na odgovor. Riječki SDP-ovac Fabijanić tvrdi suprotno: sve je bilo dogovoreno, ali je Vrdoljak povukao potpise za kandidaturu.

„Nije uspio njegov pokušaj prijevare. To je, naime, isto kada lopov optužuje i viče drž'te lopova!“, kaže Fabijanić, a prenosi Dnevnik.hr.

I dok između koalicijskih partnera sijevaju optužbe, HDZ je promijenio mišljenje o suradnji s HSS-om i Krešom Beljakom

HSS je naš prirodni saveznik i zajedno smo u europskim pučanima. Svi koji žele dobro Hrvatskoj trebaju biti razumni, slobodna su četiri ministarstva i sedam državnih tajnika, pa neka dobro razmisle - prenosi Jutarnji pomirljive izjave Josipa Đakića, člana Predsjedništva HDZ-a.

Beljak je ostao poprilično iznenađen takvim razvojem događaja, a čini se da ga je najviše šokirala priča o mogućim ministarskim pozicijama koje bi pripale HSS-u. Ipak, svim ponudama usprkos, Beljak se drži svoje priče da su partneri s SDP-om.

- Najvjerojatnije ćemo na nove izbore - rekao je Beljak, ponavljajući da to neće biti njihova krivnja ako se dogodi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Duxnacije 11:52 26.Svibanj 2017.

    Prokleto gov.o birokratsko, na nove izbore tak dugo dok ne nađemo ljude bez putra na glavi i bez komunističkosocijalističke indoktrinacije!!!!!!

  • IvanB 08:18 26.Svibanj 2017.

    Ponavljanje je majka učenja. Hajdemo još jednom ponoviti situaciju sa zadnjih i predzadnjih izbora da naučimo kako treba otkantati neke koji imaju visoko mišljenje o sebi.