Top News
4994 prikaza

Plenković bi sad glatko izgubio izbore, ali Vlada će opstati

Radimir Čačić
1/8
Igor Soban/PIXSELL
Dugovječni političar progovara o svojoj podršci premijeru, planovima za budućnost, ali i o bivšoj stranci

S Radimirom Čačićem razgovarali smo dan nakon što je njegova bivša stranka, HNS, izabrala Ivana Vrdoljaka za predsjednika. Čačić, poznato je, nije osobit ljubitelj HNS-a...

Je li HNS, prema vašem mišljenju, najveće zlo na političkoj pozornici?

HNS je daleko, daleeeeko, od bilo čega najvećeg, pa tako nisu ni najveće zlo. U HNS-u više ne stanuje ništa što bi zasluživalo opis u superlativu - ni ideje, ni ljudi, ni ljudskost. Sve skupa, posve beznačajno. Stvarno zlo niti ne može proizvesti stranka koja ovoga trenutka ima jedan jedini zadatak, i to da nekoliko ljudi, još neko vrijeme, opstane na nekim pozicijama.

Govorite o anketnom rejtingu?

Ne, tu nije riječ o rejtingu u anketama. Nije to poanta. Rejtinzi su znali biti podjednako niski i u nekim drugim vremenima, ali snaga stranke bila je u sustavu, u kapilarnoj mreži koja se pružala po općinama, gradovima, županijama, pa je te povremene rejtinške padove znala savladati. I, naravno, snaga je ležala u pojedincima. I prije ste, kad biste išli u izbore, uvijek imali iznenađenje. Preferencijalni uspjesi bili su posljedica činjenice da postoji stranačka mreža koja je u stanju dignuti ljude, nekoliko vidljivih ljudi, pa onda iz bazena glasova HNS-a i SDP-a dići sve one birače koji, logično misleći i zaključujući da je to jedan te isti politički prostor, glasaju za one koje ocjenjuju kao kandidate s većim šansama, koji su u istom prostoru vidljiviji. Da se išlo parcijalno, cijela bi priča, naravno, izgledala drukčije. To ne znači da je SDP imao štetu od toga, Naprotiv. I oni su imali korist od te simbioze.

Sad je ta simbioza nemoguća?

Da, danas je situacija sasvim drugačija. SDP više ne može naći ni zajednički jezik ni zajedničku platformu s HNS-om, što je nakon ove, nezabilježene izdaje, sasvim logično. HNS je iznevjerio i svoje partnere, i biračko tijelo, i pisani sporazum u kojemu je bilo zabetonirano da se ni ne pomišlja na suradnju s HDZ-om. Ovdje se dogodila krađa glasova birača lijevog centra i njihovo prebacivanje u suprotni politički tabor.

Radimir Čačić | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)

Politički brak HDZ-a i HNS-a je vjerovatno ‘jednočinka’ lišena perspektive?

Tako je. HDZ od njih ne može imati koristi na izborima, pa ne mogu ostvariti ni neutralni efekt. HNS može HDZ-u samo rušiti reputaciju. Ta stranka HDZ-ovu biračkom tijelu znači samo mrlju i negativnosti, jer je HDZ-ovo biračko tijelo zgroženo s njima kao što je biračko tijelo HNS-a neraspoloženo prema HDZ-u. Od tog kruha nema. To je samo još jedan politički parazit kakvih na hrvatskoj sceni ima dosta i koji će potrajati do idućih izbora, a onda nestati. Oni nisu veliko zlo, jer veliko zlo - koje rađa sustav negativne selekcije i partitokracije - bazično definiraju velike, stožerne stranke, HDZ i SDP.

Ovu Vladinu većinu podržavaju Saucha, Glavaš i Vrdoljak. Divni ljudi. Ne bi li bio bolji užasan kraj, nego užas bez kraja?

Za te ljude ili za Vladu?

Ma za Hrvatsku.

Za Hrvatsku u ovom trenutku stvari stoje sasvim drugačije nego što sugerira pitanje. Mi danas imamo Vladu koja je daleko od najbolje, ali je daleko i od najgore. Ona je samo standardno nesposobna donositi odluke kao što je nesposobna i na bilo koji način podnijeti gubitak određenog broja glasova kako bi na izborima progurala određene društveno korisne ideje. Ova Vlada na to nije spremna, kao što nije bila ni jedna poslije rata, osim Račanove. I to je suština. Da ova Vlada izađe na izbore, objektivno, kladio bih se s 1,5 naspram 1 da bi izgubila izbore.

Neobična procjena?

Svaka vlast misli o sebi sve najbolje. Ono što ljudi misle o njoj je nešto drugo, a prava istina nešto sasvim treće. Većina, oko 70 posto ljudi, misli da ova Vlada ne radi dobro. Zbrojimo li rejtinge, vidjet ćemo da je lijevi centar jači od desnice. Na desnici imate samo HDZ. HSS tu ne spada. Živi zid opstaje, Most nestaje, a s HDZ-om ionako nitko od njih neće, dakle, na glasanju protiv ova bi Vlada izgubila izbore, a što bude dulje trajala, to će taj poraz biti uvjerljiviji. To je pravilo igre.

Radimir Čačić | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)

Tvrdite da bi ih i Bernardić pobijedio?

Koliko god to zvučalo paradoksalno, to je istina. Tragedija je da je alternativa lošija i od ove nedovoljno dobre Vlade. I tu je sad odgovornost političkog centra. Mislim pritom na Reformiste.

A Amsterdam koalicija??

IDS je samo regionalna stranka. Njih osim Istre ne zanima ništa drugo. Oni su tamo gdje jesu i bit će. Oni, naravno, javno ne smiju ići s HDZ-om, ali sad su prvi put u povijesti podržali rebalans proračuna HDZ-ove vlade. Oni su se za interes Istre dogovarali s lijevim i desnim vladama, jedan od zastupnika je sasvim otvoreno rekao: ‘Ako je nešto suvislo, stranka će to podržati’. Naravno, svima je jasno da centar može ići i s desnim centrom i s lijevim centrom, može s oba, samo ne smije krasti glasove. Amsterdamska koalicija nije nastala iz brige za nacionalnu politiku. Jasno je da Jakovčiću treba još koji postotak glasova, kao i Anka Mrak Taritaš ili Marijana Puljak. Prije im je te glasove osiguravao SDP, koji za to možda više nije spreman.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.