Top News
6428 prikaza

Pljačka Gadafijeva groba: Milijarde su nestale s računa

Gadafi
/DPA/PIXSELL
Netko se poigrao sa kamatama na 'zamrznutim' računima nekadašnjeg diktatora

Preko deset milijardi eura 'nestalo' je sa zamrznutih računa pokojnog diktatora Libije Moamara Gadafija. Na njima je 2013. godine bilo 16 milijardi eura, a sada, kada je računima omogućen pristup, vidljivo je kako je ostalo pet milijardi eura. 

Riječ je o četiri računa Euroclear banke koji pripadaju dvjema libijskim kompanijama registriranima u Libiji, Bahreinu i Luksemburgu. Nestanak novca primjećen je u jesen 2017., kada je jedan od istražitelja Gadafijeve mreže preko koje se bavio pranjem novca, Michel Claise, zatražio preuzimanje zamrznutih računa. Taj je novac zamrznut of 2011. no Belgija nikada nije autorizirala "odmrzavanje" novca.

Gadafi | Author: MIRAFLORES PRESS OFFICE/DPA/PIXSELL MIRAFLORES PRESS OFFICE/DPA/PIXSELL
Belgijski mediji pišu kako postoji mnogo indikacija kako je Belgija odbila slijediti UN-ove regulacije o postupanju s novcem na zamrznutom računu. Prije odlaska Gadafija s vlasti, Libija je bila snažni izvoznik nafte. Kako bi lakše i bolje kontrolirali "cash flow" libijske su vlasti 2006. kreirale kompanije preko kojih se novac od nafte ulagao u kompanije u inozemstvu. 

Muammar Gaddafi Bogatstvo diktatora Top News Gaddafi je sakrio milijarde, nitko ne zna gdje su

No NATO-va intervencija 2011. te UN-ove sankcije značile su, de facto, oduzimanje sredstava s tih računa diljem Europe i sjeverne Amerike. Nacionalne vlade u EU su zamrznule samo originalne svote, dok su kamate i dividende nastale poslije 2011. bile slobodne.

Gadafi | Author: Un Photo/DPA/PIXSELL Un Photo/DPA/PIXSELL
Magazin Politico prošli je mjesec otkrio kako je sa računa u Belgiji, gdje se nalazilo 16 milijardi eura, "zabilježena neobična aktivnost koja ukazuje na nepravilnosti i preuzimanje/preusmjeravanje kamata sa 16 milijardi eura na Gadafijevim računima".

Saif al-Islam Gaddafi Nova šansa Top News Gaddafijev sin: Žele ga na čelu Libije

Pokazuje se kako je jednom mjesečno rađena isplata sa računa u Belgiji na račune u Bahreinu, na račun banke koja se povezuje s trenutnom libijskom vladom. Belgijanci tvrde kako su isplate bile po zakonu, no nitko još ne zna gdje je točno nestalo 10 milijardi eura.

Banka navodno i dalje odbija potpuni pristup računima radi čega istražitelji i tužioci prijete drastičnim mjerama. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.