Top News
2186 prikaza

Pljačka satova je biznis od 1,5 milijarde eura, u Cannesu ukrali tri sata od 400.000 eura

Sipa/Usa/Pixsell
Krađa ručnih satova je veliki biznis. Samo u 2022. u cijelom svijetu ukradeno je satova u vrijednosti 1,5 milijarde američkih dolara. Ako posjedujete skupocjene ručne satove, savjet - ne idite na Azurnu obalu

Uvijek rade u paru. Jedan se brine za krađu, dok drugi čeka svog partnera na upravljaču moćnog motocikla nekoliko metara dalje, piše Le Figaro o bandi pljačkaša skupocjenih satova koja mjesecima hara Azurnom obalom, odnosno Cannesom. Samo ih to zanima  i očito su vrlo dobro informirani kada i od koga mogu oteti stotine tisuća eura vrijedne satove. Kao da znaju više o satovima od samih urara!

Je li im informator netko od hotelskog osoblja, možda vozač ili netko treći, na koji način dolaze do informacije tko nosi sat vrijedan sto ili dvjesto tisuća eura, francuska policija zasad ne uspijeva detektirati. Gradonačelnik Cannesa David Lisnard, njihova klijentela su neki od najbogatijih ljudi na svijetu i ne želi ih izgubiti. A praktički svaki drugi dan netko ostane bez Rolexa, Patek Phillippea ili još vrjednijeg sata. U svakom slučaju ne jeftinijeg od stotinu tisuća eura.  

Samo u zadnjih nekoliko tjedana ukrali su milijune eura vrijedne satove u Cannesu i okolici. Krajem prošlog rujna, nakon još jedne krađe sata Richard Mille vrijednog 200.000 eura od 57-godišnjeg švicarskog turista, policajac iz Cannesa progovorio je o “fenomenu Azurne obale”.

- Napolitanci se smatraju vrhunskim profesionalcima u krađi satova i sada su konkurencija francuskim lopovima, koji često potječu iz okruga Marseillea. Prvi su pametni i delikatni, drugi su nasilni grubijani i nesposobni da razlikuju sat od 300 eura od onog koji košta 300.000 - kaže policijski insajder.

Prošlog vikenda, primjerice, u subotu navečer između 22 i 23 sata ukradena su tri luksuzna sata s ruku turista u Cannesu. Dvije pljačke na Boulevard de la Croisette i posljednja na Boulevard Vautrin u samo sat vremena, piše Le Figaro. Vrijednost tri sata - 400.000 eura! Odnosno  200.000 eura za najskuplji sat Richard Mille i po 100.000 eura za druga dva, s potpisom Patek Philippea. 

Njihova meta uglavnom su celebrityji, tako je početkom šestog mjeseca opljačkan profesionalni nogometaš Yves Bissouma, malijski internacionalac iz Tottenhama. Lopovi su ga čekali oko četiri sata ujutro i napali  dok se s partnericom vraćao u hotel Le Majestic, na Croisetteu. Odmah nakon što ih je vozač ostavio ispred ulaza ukraden mu je sat Richard Mille, procijenjen na 300.000 eura. 

Poprskali su ih suzavcem i uspjeli uzeti još tri dijamantna prstena njegovoj partnerici. Dvojica maskiranih potom su odjurila Renault Meganeom.

Dva tjedna prije toga, usred Filmskog festivala u Cannesu, ukradena su još dva luksuzna sata ukupne vrijednosti 400.000 eura. Početkom travnja na marginama teniskog turnira u Monte-Carlu napadnut je još jedan vrhunski sportaš kojemu je ukraden Richard Mille slične vrijednosti.

Prošlog ljeta čovjek je sjedio u restoranu na Croisetteu i večerao. Oko 20.30 upala su dvojica, otela mu sat s ruke i odmah pobjegli s mjesta događaja na motoru.

- U usporedbi s prošlogodišnjim podacima, u proteklih sedam mjeseci ukradena su 22 sata u usporedbi s 35 u istom razdoblju 2022. godine - tješio se nakon te krađe gradonačelnik, ali uzalud. 

Ovog ljeta su nevjerojatno spretni lopovi uspjeli ukrasti tri sata u samo sat vremena. 

Godišnje se na Azurnoj obali najmanje tridesetak krađa ručnih satova. Policija je već oformila poseban tim koji se bavi time, ali zasad ne uspijevaju stati na kraj pljačkašima. 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.