Top News
1014 prikaza

Pobrojane sve laži koje Trump širi - previše čak i za njega

Donald Trump
CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL
Skorašnji izbori pokazat će hoće li s američkom predsjedniku takva taktika obiti o glavu

Američki predsjednik Donald Trump baš i ne voli govoriti istinu i to je dobro poznata činjenica. Kako se približavaju parlamentarni izbori, tako i njegove konstrukcije i konfabulacije postaju učestalije.

Washington Post pobrojao je 6.420 lažnih ili iskrivljenih izjava u 649 Trumpovih dana u Bijeloj kući, što dođe na gotovo deset konfabulacija svakog dana. Kako piše The Atlantic, na posljednjem političkom skupu je stvarno pretjerao. Reporteri tvrde da je američki predsjednik izrekao toliko neistina da je u samo nekoliko minuta ispucao svoju "dnevnu kvotu". 

U Chattanoogi, gradu u Tennesseeju, Trump je ovako započeo svoj govor od 45 minuta: "Ovo su jedni od najvažnijih izbora naših života. Ovo je stvarno veliko. Odlučit će hoćemo li nastaviti s uspjehom kojeg smo priuštili našoj naciji ili će radikalni Demokrati preuzeti kontrolu u Kongresu i uništiti naše gospodarstvo i našu budućnost".

I onda je počeo s konfabulacijama.

"Žele vam poduplati ili utrostručiti poreze"
"Žele vam uzeti zdravstveno osiguranje i gurnuti zemlju u socijalizam"
"Žele obrisati američke granice"
"Demokrati žele zvati karavanu za karavanom ilegalnih useljenika u našu zemlju"
"To je invazija naše zemlje"

(Ovdje je desetak tisuća prisutnih počelo uzvikivati parole o gradnji zida na američkoj granici)

"Demokrati žele ukinuti ICE (agenciju za imigraciju) i pretvoriti Ameriku u utočište za kriminalce i ubojice"
"Ako Demokrati osvoje vlast u utorak, opljačkat će Medicare (besplatno zdravstvo za siromašne) i financirati socijalizam, znate to."
"Plan Demokrata za zdravstvo bi uništio Medicare pola milijuna sugrađana Tennesseeja bi ostalo bez osiguranja"
"Njihov plan za uništenje zdravstvenog osiguranja uključuje davanje vaših benefita ilegalnim imigrantima, znate to"
"Dok vam ovo govorim, Demokrati otvoreno pozivaju milijune ilegalaca da krše naše zakone, prelaze našu granicu i uništavaju našu državu na toliko načina. Žele im dati besplatnu socijalu, besplatno zdravstvo, besplatno obrazovanje i, najvažnije, pravo glasa. Žele da glasaju. Dođite i glasajte. Obožavaju kad oni glasaju"
"Republikanci će uvijek štiti pacijente s ranijim bolestima. Molim vas da to zapamtite"

Ništa od toga nije pretjerano teško za prokazati kao neistinu, ali ova posljednja izjava stvarno pokazuje koliko daleko će Republikanci ići da okrenu istinu. Zdravstveno osiguranje je, prema ispitivanjima javnog mnijenja, najvažnija stvar američkim biračima i Republikanci su se stvarno našli u problemima jer su do sad svim silama pokušavali srušiti Obamacare. 

20 državnih odvjetnika pokušava srušiti ključne odredbe zakona Baracka Obame, svi su Republikanci, a i sam Trump je podržao njihove napore. Naravno da ga to nije spriječilo da hvali svoju brigu za pacijente.

Istim tempom je nastavio i kada je trebalo predstaviti republikansku kandidatkinju za mjesto senatorske iz Tennesseeja Marshu Blackburn. Njena konkurencija je umjereni Demokrat Phil Bredesen koji je podržavao kontroverznog Bretta Kavanaugha, a voli ga i NRA.

"Marsha se natječe protiv ekstremnog ljevičara i liberala"
"Najdraži kandidat Chucka Schumera" (Njih dvojica nisu pretjerano bliski)
"Schumer je molio Phila da se kandidira jer zna da će on uvijek raditi što Schumer kaže, sve što mu Nancy Pelosi kaže"
"Phil će blokirati suce koji bi štitili Ustav"
"Srezat će proračun našoj vojsci i policiji"
"Prihvatit će socijalističko preuzimanje našeg zdravstva"
"Phil totalno podržava ludilo Demokrata s otvorenim granicama"

Gotovo neopisivo je lako provjeriti njegove laži, ali takve priče imaju odličan odjek među njegovim glasačima. ZAgriženi vjernici slažu se sa svime što on kaže, ali ta strategija bi mu se mogla obiti o glavu.

Prije dvije godine je govorio što god je htio i to mu je uspjelo. Demokrati su sada puno oprezniji kad je riječ o njegovim lažima, a i neodlučni glasači bi lako mogli reći da takav Trump ne treba Americi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 17:03 06.Studeni 2018.

    lažljivac