Top News
1086 prikaza

Policija spriječila postavljanje ploče Juri Francetiću

Spomen ploče Juri Francetiću
Kristina Stedul Fabac (PIXSELL)
Suvlasnik kuće na kojoj je ploča trebala biti postavljena kaže da ne želi kršiti zakon, ali da će se ljudi ipak okupiti ispred kuće i da će ploča "biti s njima u mislima"

Sinoć je došla policija i na nagovor Vlade, korektno su oduzeli ploču, potpisali smo izjave, ja sam prijavljen odvjetništvu i optužen da s ovom pločom potičem mržnju, a ako po njihovoj procijeni nije utuživo vratit će nam ploče, a ako ne, slijede sankcije. Bile su dvije ploče, jedna kaširana, a jedna od aluminija i obje su oduzeli, rekao je Ivan Biondić, glasnogovornik Udruge Hrvatske akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori koja je u subotu svetom misom u crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu obilježila 105. obljetnicu rođenja Jure Francetića povodom čega su i namjeravali postaviti spomen ploču na njegovu rodnu kuću u ulici Vivoze u Otočcu.

- Prva ploča je bila sporna zbog karakteristične slike Jure Francetića sa šljemom na kojem ima slovo U, zatim tekst da je ustaša, a ono što je najspornije kao i u Jasenovcu jest uzvik  „Za dom spremni“. Mi smo respektirali prigovore i napravili reviziju ploče, dali izraditi novu ploču s novim portretom, izmijenili sadržaj i dodali da je Francetić hrvatski rodoljub, antifašista, antikomunista, kao i natpis „Za istinu spremni“. Smatrali smo da će sada biti sve u redu, no Vlast to nije dozvolila pod nikakvu cijenu. – rekao je Biondić.

Spomen ploče Juri Francetiću | Author: Kristina Stedul Fabac (PIXSELL) Kristina Stedul Fabac (PIXSELL)

Obljetnici je prisustvovao i utemeljitelj i predsjednik UHZUD-a Dragan Hazlerkoji je rekao da je on zadnji Hrvat koji se rukovao s Jurom Francetićem kada je ranjen dovezen u Slunj i da nije istina da se ne zna gdje mu je grob tvrdeći da je zajedno sa pilotom bačen u bezdan kraj bunara kod škole u Močilama. Napomenuo je da smo mi Hrvati kapitulirali sami pred sobom i da je to žalosno, te najavio osnivanje akademije i u Hrvatskoj. Dolaskom u Vivoze Hazler je okupljene pozdravio „Za dom spremni“.

- Akademija Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori osnovana je 1978. godine jer u dijaspori živi više Hrvata nego u domovinu, a u dijaspori su Hrvati svi nacionalno zdravi, na njih nije utjecao niti komunizam, fašizam, niti četništvo, a osnovat ćemo i u hrvatskoj Akademiju znanosti i umjetnosti domovine i dijaspore – rekao je Hazler.

Spomen ploče Juri Francetiću | Author: Kristina Stedul Fabac (PIXSELL) Kristina Stedul Fabac (PIXSELL)

   
Suvlasnik kuće na koju je trebala biti postavljena ploča Robert Crnković nije bio razgovorljiv, kratko je rekao da ploča neće biti postavljana na kuću jer je Vlast zabranila, ali da je neće niti postaviti unutar kuće kako je najavljivao. Svetu misu predvodio je don Anđelko Kaćunko koji je u propovijedi istaknuo kako smo danas zarobljenici medijske kulture, te da kada netko pozdravi i odzdravi „Za dom spremni“ slijedi užasna medijska oluja koju trpe desetljećima od liberalnih medija koji to nazivaju ustaštvom, pitajući što je to zloglasno u pozdravu „Za dom spremni“ i što znači uopće ta spremnost koja je nekima trn u oku.

- Za dom je spreman onaj koji je stalno voljan ako je potrebno i do smrti braniti svoj dom i domovinu, za razliku od onih koji su spremni druge likvidirati ako su proglašeni fašistima. Ovdje je riječ ljubavi prema domovini i o spremnosti da se umre za svoju domovinu. Međutim kod nas se smatra da su to raspoloženje izmislili u ljubavi prema svome narodu ustaše, no još su stari Rimljani imali izraze da je časno umrijeti za svoju domovinu. – rekao je don Kaćunko. 

Nakon mise okupljeni su se ipak okupljali ispred rodne kuće Jure Francetića u Vivozama gdje je policija osiguravala područje i pregledavala svaki automobil, te skup snimala kamerom.

Pu ličko senjska je izvijestila da su policijski službenici tijekom petka poslijepodne na području Otočca zaustavili osobni automobil u kojem su se nalazila trojica hrvatskih državljana starosti 40, 74 i 87 godina, te pronašli i oduzeli sporne ploče.

Više čitajte na 24sata.

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vlado 11:30 02.Srpanj 2017.

    nećete majku vam jebem ustašku.