Top News
3911 prikaza

Poseban tretman za ubojicu troje djece: Ni trenutka bez nadzora u zatvoru Remetincu

1/3
Željko Hladika/ PIXSELL
Čuvari će u zatvoru paziti da Harald Kopitz ne dođe u kontakt s drugim zatvorenicima. I sekunda bez takvog nadzora bi za njega mogla biti smrtonosna

Ubojice djece i pedofili najgore prolaze u zatvoru. U bilo kojem trenutku izloženi su mogućim smrtonosnim napadima drugih zatvorenika, brutalnom premlaćivanju ili sakaćenju. Stoga su se u zagrebačkom zatvoru Remetinec, u kojemu se nalazi Austrijanac Harald Kopitz, osumnjičen da je zadavio svoje troje djece, “uhvatili za glavu” zbog niza logističkih komplikacija s kojima su sad suočeni. Osumnjičenog za teška ubojstva djece moraju sačuvati živog, a problem im, osim mogućih napada drugih zatvorenika na njega, stvara i to što se pokušao ubiti pa ga moraju paziti i od njega samog. Kopitz će nekoliko dana provesti u karanteni, a dotle psihijatar i odgovorni za osiguranje u zatvoru moraju predložiti plan kako će se kontrolirati osoba pod pojačanim nadzorom, a Kopitz je to postao nakon pokušaja samoubojstva. Nakon što ga pregledaju moraju odlučiti hoće li ostati u Remetincu ili će ga poslati u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj, hoće li biti sam u sobi ili mu dati cimera, kako će ga nadzirati, koliko ljudi će ga nadzirati... U svakom slučaju, osigurat će da Kopitz ni u jednom trenutku ne dolazi u kontakt s drugim zatvorenicima.

 | Author: Željko Hladika/ PIXSELL Kopitza prevoze u Remetinec Željko Hladika/ PIXSELL

Ako završi u zatvorskoj bolnici (a tamo je jedno vrijeme bio i trostruki ubojica Filip Zavadlav), mogao bi biti sam u ćeliji jer tamo, za razliku od Remetinca, u pojedinim ćelijama imaju videonadzor. U šetnju će, dakako, ići sam. U prebukiranom Remetincu, koji je postao i žarište korone, pak nemaju videonadzor. To znači da će planom, koji će biti napravljen u pisanom obliku, do u detalja biti navedeno kako će ga često pravosudni policajac morati obilaziti, niti na trenutak neće moći ostati bez nadzora, kad će ići u kantinu, u šetnju zatvorskim krugom itd. Kad su zadnji put imali sličnu situaciju, neslužbeno doznajemo, jedan čuvar je tijekom smjene sjedio ispred ćelije i svakih 15 minuta zapisivao što zatvorenik radi - spava, sjedi, čita, piše, jede... Za čitav dan taj posao bi mogla raditi i četiri čovjeka koji bi se bavili samo i isključivo Kopitzom, koji bi se u svakom trenutku mogao ponovno ubiti. “Najgore je kad kod takvih tipova popuste lijekovi na kojima ih obično drže neko vrijeme i kad shvate što su učinili. Ne znaju kako se nositi s tim”, doznajemo iz zatvorskih krugova. U međuvremenu, istražitelji će nastaviti raditi na prikupljanju svih dokaza, ali ovaj put u tajnoj istrazi koja je određena jer su ubijena djeca. Odavanje tajne je kazneno djelo, a i sve osobe izvan sustava koje nešto doznaju dužne su to čuvati kao tajnu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.