Top News
3115 prikaza

Priča iza Firestartera: Kako je nastao epski hit

Keith Flint
DPA/PIXSELL
U svom domu mrtav je pronađen frontmen benda Prodigy Keith Flint

Keith Flint, pionir elektroničke i dance glazbe te pjevač grupe Prodigy umro je u dobi od 49. godina, a njegovo je tijelo pronađeno u njegovom stanu u Essexu.

Bend je ubrzo prokomentirao vijest rekavši "u dubokom šoku i tuzi možemo potvrditi smrt našega brata i najboljeg prijatelja Keitha Flinta. Pravi pionir, inovator i legenda. Nedostajati će nam zauvijek". 

Svi su ga povezivali i sa njegovim frizurama, dvostrukom "mohawk" frizurom, fluorescentne boje, tetovažama i fantastičnom karizmom na pozornici. Flint i njegov prijatelji, producenti Liam Howlett i Leeroy Thornhill osnovali su bend 1990. godine.

Zajedno su "underground" rave glazbu, piše Independent, pretvorili u globalno popularni žanr bez da su razrijedili zvuk. Howlett je često u intervjuima spominjao kako se bend morao boriti za poštovanje, a danas je gotovo kultnog statusa. Postali su, odavno, jedan od najvećih i najutjecajnijih elektro bendova svih vremena.

Njihova vjerojatno najpoznatija pjesma jest "Firestarter" sa trećeg albuma "The Fat of the Land". Odmah je bila kontroverzna radi nasilnih stihova i jezivog i psihodeličnog spota snimljenog na napuštenoj stanici podzemne Aldwych Tube u Londonu.

Flint i Howlett su nedavno razgovarali u jednom intervjuu o toj pjesmi te otkrili kako su "imali misiju" da se odmaknu od rave scene i naprave nešto novo.

Keith Flint | Author: REUTERS REUTERS
"Započinjao sam novi album kada sam pisao "Firestarter", i to je bila prva stvar s albuma koju su ljudi čuli, i onda je sve eksplodiralo, s tom pjesmom. Zezali smo se, semplirali, uništili desetke gitara i smišljali novi zvuk", složili su se umjetnici.

Howlett je bio fan The Breeders i "SOS", te je zvuk drona ono što je pjesmi dalo "zli" zvuk. Flint se onda predomislio i odlučio kako mu je pjesma ipak odlična, te s "guštom" snimio prvi vokal za pjesmu.

To im je ujedno bila i prva pjesma koja je zauzela prvo mjesto na britanskim ljestvicama - bila je hrabra i nevjerojatan miks ravea i rocka koji nikada do tada nije objavljen.

Riječi su vodoskok grubosti i gnjeva, aliteracije i asonance koja fantastično funkcionira s "beatom" u pozadini i Flintovom jedinstvenom pojavom. 

"Samo smo htjeli da ekipa bude zapanjena i zadivljena", rekli su tada Howlett i sada pokojni Flint.

"Gnjev je proizašao iz te borbe nas samih sa sobom, kako bi album i pjesmu napravili što boljima", rekli su za Guardian 2004. 

Negirali su također kako je njihova glazba ikada bila politička.

"Jedva da sam ikada bili ljuti, ali eto, glazba nam je tako ispala", šalio se dvojac.

"Vijest je istinita. Ne mogu vjerovati da ovo govorim, ali naš brat Keith oduzeo si je život ovog vikenda. Šokiran sam, jeb... ljut, zbunjen i slomljenog srca - napisao je Howlett o prijatelju i kolegi time potvrdivši kako je riječ o samoubojstvu.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.