Top News
2108 prikaza

Priznanje parlamenta RS Karadžiću, Plavšićki, Krajišniku

Biljana Plavšić i Radovan Karadžić
Screenshot Youtube
Narodna skupština RS ovime slavi 25 godina postojanja i pritom se poziva na "zasluge" ratnih zločinaca i koljača

Narodna skupština Republike Srpske dodijelila je u ponedjeljak, povodom 25 godina rada tog tijela, zahvalnice Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić, Momčilu Krajišniku i još nekolicini lokalnih političara koji su u većoj ili manjoj mjeri imali problema sa zakonom nakon rata u BiH. Igmanska inicijativa, krovna organizacija nevladinih organizacija iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, ovakav potez entitetskog parlamenta nazvala je uvredom svih žrtava koje su pobijene ili su poginule tijekom genocida, zločina protiv čovječnosti i etničkog čišćenja koja su u prvoj polovici 90-ih počinili Karadžić, Plavšić i Krajišnik.

"Takva odluka Narodne skupštine RS uvreda je za obitelji žrtava ali i za svakog pristojnog i pravdoljubivog građanina BiH. Ona predstavlja, 21 godinu poslije rata i Daytonskog mirovnog sporazuma, na koji se ta ista Skupština voli pozivati kad joj odgovara, najflagrantnije kršenje suštine tog sporazuma. Ta odluka je i prijetnja svim građanima BiH pa i svim građanima susjednih država", stoji u priopćenju Igmanske inicijative. Igmanska inicijativa ime je dobila po skupini intelektualaca aktivista koji su se u travnju 1995. preko Igmana probijali kroz blokadu oko Sarajeva u okruženju Karadžićevih snaga i raznih dobrovoljačkih odreda iz Srbije.

Potez entitetskog parlamenta Republike Srpske slijedi niz ranijih udara predsjednika RS Milorada Dodika na Daytonski sporazum. Prije mjesec dana Dodik je održao referendum na kojem su se glasači izjasnili za 9. siječnja kao entitetski praznik, iako je zapravo riječ o datumu na koji je 1992. proglašena Republika Srpska kao separatistički entitet, a ne dio BiH. U travnju 2015. njegova stranka SNSD najavila je da će 2018. godine održati referendum o otcjepljenju RS ako do 2017. mnoge ovlasti Republike BiH ne prijeđu u ovlasti entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH. Proglašavanje nesumnjivo ratnih zločinaca za posebno zaslužne građane novi je udarac Republici Bosni i Hercegovini, posljedično i stabilnosti u nizu država koje s njom graniče.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.