Top News
754 prikaza

Pucali na Donalda Trumpa! Metak mu okrznuo uho, krvav i izbezumljen vikao je: "Fight! Fight!"

1/10
Sipa/Usa/Pixsell
Ubijeni atentator je 20-godišnji muškarac iz Pennsylvanije, potvrdio je FBI za Reuters i AP. Radi se o Thomasu Matthewu Crooksu, koji se deklarirao kao Republikanac, pristaša Trumpove stranke

Šok u Americi! Bilo je točno šest sati i 13 minuta poslijepodne po američkom vremenu u Butleru, Pennsylvanija i Donald Trump govorio je nekih devet minuta na predizbornom skupu pred tisućama pristaša kad se odjednom začula vriska. Republikanski kandidat za američkoga predsjednika uhvatio se za desno uho i sagnuo. Okružili su ga agenti sigurnosne službe. Krvavi Trump ustao je na noge i činilo se da viče "fight, fight!" prije negoli su ga agenti uspjeli odvući sa stagea u auto. 

U kasnijoj objavi na svojoj platformi društvenih medija bivši predsjednik napisao je da je "upucan metkom koji mi je probio gornji dio desnog uha" i da je "odmah znao da nešto nije u redu jer je čuo fijuk, pucnjeve i odmah osjetio metak kako para kožu."

 | Author:

Sigurnosne službe likvidirale su atentatora, no još jedna osoba na skupu je poginula i dvije su teško ranjene, sve tri osobe su odrasli muškarci, javljaju američki mediji. U međuvremenu, tajna služba podijelila je više detalja o poziciji strijelca i potvrdila da ga su ga ubili. ABC News javlja da je atentator pucao s krova udaljenog oko 150 metara. Poluautomatsku pušku tipa AR-15 pronašli su kod ubijenoga bijelca za kojeg vjeruju da je bio napadač na mjestu događaja.

Tko je atentator na Trumpa?

Atentator je 20-godišnji muškarac iz Pennsylvanije, tako ga je identificirao i službeno potvrdio FBI za Reuters i AP. Kod sebe nije imao nikakav identifikacijski dokument. Radi se o Thomasu Matthewu Crooksu, koji se deklarirao kao Republikanac, pristaša Trumpove stranke.

- Čuo sam nešto kao petarde. Nije zvučalo kao tipičan pucanj - rekao je jedan očevidac iz prestrašene gomile. 

 | Author: SIPA/USA SIPA/USA

Predsjednik Joe Biden rekao je da "svi moraju osuditi političko nasilje" u govoru nedugo nakon pucnjave. Bijela kuća je kasnije priopćila da su predsjednik i Trump razgovarali. Biden se vraća u Bijelu kuću.

U međuvremenu, The New York Times objavio je grafički prikaz gdje se u trenutku pucnjave nalazio Trump, gdje atentator, a gdje agenti tajne službe. 

Na jednoj od fotografija koju je snimio fotograf New York Timesa čini se da se vidi metak koji para zrak prije negoli okrzne Trumpa u desno uho. 

Trumpova pomoćnica Margo Martin objavila je na drušvenoj mreži X video Trumpovog dolaska u zračnu luku u New Jerseyu, gdje bi trebao provesti noć. Čini se da je izašao iz svog aviona bez pomoći. Ozlijeđeno uho nije bilo u vidokrugu kamere. Iz njegova stožera potvrdili su da se osjeća dobro i da će se, prema planiranome, pojaviti na skupu u Milwaukeeju za nekoliko dana. 

odlučio vrhovni sud Top News Trumpov presedan: Predsjednik naredi da ubiju političkog suparnika i ne odgovara za ništa

Dr. James Sweetland, liječnik hitne pomoći, požurio je pomoći žrtvi koja je preminula na skupu. Dr. Sweetland je rekao da je ranjeni ležao u lokvi krvi. Pritisnuli su mu ranu iznad uha, ali nije bilo pulsa. Čovjek je bio u srednjim 30-ima. 

- Večeras smo imali nešto što zovemo pokušaj atentata na našeg bivšeg predsjednika Donalda Trumpa - rekao je Kevin Rojek, F.B.I. specijalni agent, prenosi NY Times. 

 | Author:

New York Times je, međutim, objavio snimku kako atentator, prema svemu sudeći već likvidiran, leži na krovu nekih 150 metara udaljen od Trumpove pozornice. 

Scene u Pennsylvaniji bile su nestvarne, kao iz akcijskih filmova. Trumpu je s glave odletjela njegova prepoznatljiva crvena kapa "Make America Great Again" i agenti sigurnosne službe bacili su se na njega, no ubrzo je bio ponovno na nogama. Bijela mu je košulja bila raskopčana. Krv mu je curila niz lice. Čopor agenata Tajne službe pritisnuo je svoja tijela uz njegova. "Moramo se maknuti, moramo se maknuti", vikao je jedan.

"Čekaj, čekaj, čekaj, čekaj", naredio je bivši predsjednik. 

 | Author: PIXSELL/REUTERS PIXSELL/REUTERS

A onda je njegova ruka posegnula prema nebu i počeo udarati po zraku.

Gomila je počela skandirati - "U-S-A! U-S-A!" - dok su agenti gurali Trumpa prema stepenicama. 

Nakon što su ga agenti uspjeli izgurati s pozornice, odveli su ga prema Chevrolet Suburbanu. Motor još nije bio upaljen. Počeo se penjati unutra, ali prije nego što su se vrata uspjela zatvoriti, ponovno se okrenuo prema gomili. Glava mu je djelovala krvavije nego prije. Još je jednom podigao šaku, piše NY Times.

 | Author: PIXSELL/REUTERS Foto: Pixsell/Reuters PIXSELL/REUTERS

Butler je inače radnički gradić s 13.000 stanovnika izgrađen proizvodnji čelika. Smješten je na obalama Connoquenessing Creeka, oko 50 minuta vožnje sjeveroistočno od Pittsburgha. Ima relativno visoku stopu siromaštva u usporedbi s nacijom i ostatkom Pennsylvanije.

Robert Pape, politolog sa Sveučilišta u Chicagu koji je proučavao američke stavove prema političkom nasilju od napada pro-Trumpovih prosvjednika 6. siječnja 2021. na Kapitol, proveo je prošlog mjeseca nacionalnu anketu na tu temu. Otkrilo je da je 10 posto ispitanih reklo da je "uporaba sile opravdana kako bi se spriječilo Donalda Trumpa da postane predsjednik". Trećina onih koji su dali taj odgovor također je rekla da posjeduje oružje.

TRAŽE DA SE POVUČE Top News Biden je Zelenskoga ovako predstavio: 'Dame i gospodo, predsjednik Putin!' Je li to kraj?

Sedam posto ispitanih reklo je da "podržava silu da vrati Trumpa na mjesto predsjednika". Polovica njih izjavila je da posjeduje oružje.

Robert F. Kennedy Jr., gostujući na Fox Newsu, prisjetio se atentata na svog oca, Roberta F. Kennedyja, 1968. i ujaka, predsjednika Johna F. Kennedyja, 1963. Nezavisni predsjednički kandidat rekao je da se nacija mora smiriti politički vitriol.

"Ne možemo dopustiti da naša zemlja padne u nasilje", rekao je.

Tehnološki milijarder Elon Musk podržao je predsjedničku kampanju bivšeg predsjednika Donalda J. Trumpa samo nekoliko minuta nakon pucnjave u Pennsylvaniji u subotu.

Dok je kaos još uvijek nastajao i dok su g. Trumpa hitno prevozili u bolnicu, g. Musk je na X, platformi koju posjeduje, napisao:

"U potpunosti podržavam predsjednika Trumpa i nadam se njegovom brzom oporavku." Kasnije je objavio fotografiju gospodina Trumpa nekoliko trenutaka nakon epizode i dodao još jednu poruku:

"Zadnji put kada je Amerika imala ovako teškog kandidata bio je Theodore Roosevelt."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.