Top News
6109 prikaza

Pupovac je vlast i oporba, suradnik i žrtva, ali nikad gubitnik...

1/7
Patrik Macek/ PIXSELL
U pozadini svega toga postojano se vuče trag novca. Pupovcu već dva predsjednika nabijaju na nos da je njemu i njegovoj ‘kliki’ dobro, ali njegovim Srbima baš i nije

Nitko do sada, barem javno, nije uspio rasplakati Milorada Pupovca.
Ni ustaše ni crni desničari, ni HDZ i svi njegovi sateliti, ni Franjo Tuđman ni Tomislav Karamarko, ni prijeteći grafiti ni navijački huligani, pa čak ni Ivo Josipović.
Ali eto, uspio je to Zoran Milanović.

 | Author: Duško Jaramaz/Pixsell Duško Jaramaz/Pixsell

Zbog Milanovića prekaljeni je Pupovac, vječiti saborski zastupnik i nezamjenjivi zastupnik srpske manjine, političar s tridesetogodišnjim stažem u nebrojenim političkim bitkama i medijskim atentatima, javno zaplakao na press konferenciji. Zbog čega je od predsjednika Republike zaradio počasnu titulu - “plačibabe”.


Pupovcu se tresla brada, stiskalo grlo, zapinjale su mu riječi dok je prošlog vikenda govorio o tome kako ga Milanović napada, vrijeđa i proziva, kako mu WhatsAppom šalje poruke, kako mu prijeti Uskokom i radi na njega pritisak zbog izglasavanja predsjednice Vrhovnog suda. A najviše o tome kako mu nabija na nos nebrigu o Srbima na Baniji. Nije se Pupovac tako slomio ni kad je govorio da je HDZ-ova Hrvatska sljedbenica NDH, ni kad su ga napadali na ulici i vikali mu da je “lopov”, “smećar” i “ubij Srbina”, ni kad ga je Ivo Josipović optuživao da je “etnobiznismen”. I zanimljivo, dok je Pupovac 2013. godine vodio rat s tadašnjim predsjednikom Josipovićem zbog tjednika Novosti, koje su otvorile aferu ZAMP, a Josipović zauzvrat optužio Pupovca da monopolizira srpstvo u Hrvatskoj, upravo je premijer Milanović bio taj koji je stao na stranu Pupovca.

 | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Ne samo zato da napakosti Josipoviću, s kojim se natezao oko ovlasti, tajnih službi i političkog utjecaja nego i da podrži Pupovca, koji je tad u Saboru na čelu manjinskih zastupnika držao leđa vladajućem SDP-u. I naravno, od Milanovića dobivao novac za svoje aktivnosti.


Što je priznao i sam Milanović ovog tjedna, kad je Pupovcu poručio da “uživa u nemoralno stečenim nekretninama u Preradovićevoj”, nazivajući to “svojom greškom”. “Greškom” je platio Pupovcu da bude uz njegovu vladu.
I tako, paradoksalno ili ne, najbolnije obračune i najžešće sukobe Milorad Pupovac prolazio je proteklih godina s dvojicom ljevičarskih predsjednika. Obojica su mu nabijala na nos da je “etnobiznismen”, obojica su optuživali njegovu “kliku” da “arči i banči” novac namijenjen manjinama, obojica su udarala Pupovca tamo gdje ga boli više nego kad ga udaraju crni desničari. Boli ga, kako smo vidjeli, do suza.

 | Author: Duško Jaramaz/Pixsell Duško Jaramaz/Pixsell

Ali obojica su u jednom trenutku trebala Pupovca da ih podrži na predsjedničkim izborima. Sad, pak, Milanović poručuje: “Djecu plaše tobom, a ne mnome, crni Milorade”.
I tako, Milorad Pupovac, najvjerniji partner liberalnih HDZ-ovih premijera, a bogami i Franje Tuđmana u doba kad je upravo Pupovac zadnji digao ruku za izmjene Ustava, istodobno ratuje na dvije fronte: s ljevičarskim predsjednicima i radikalnom desnicom. Desnicom koja već danima s entuzijazmom i sladostrašćem prati Milanovićeve napade na lidera srpske manjine. 
A upravo ta desnica tradicionalno je paravan iza kojeg će Pupovac, ali i Milanović, sakriti svoje afere i iskoristiti njezine napade za izigravanje žrtve.

 | Author: Dijana Novak Krešić Dijana Novak Krešić

Pupovac je i sad zaštitu od Milanovićevih optužbi pronašao u tvrdnjama kako se nakon napada šefa države nalazi pod prijetnjama crnih desničara i ekstremista. Baš kao što Milanović gotovo paralelno vodi ratove s liderom srpske manjine i partnerom HDZ-a te s HOS-ovcima, ustašofilima i desničarskim radikalima.
Jedan dan Milanović udara po ustašama, drugi dan ga ustaše hvale zbog retorike i politike. Jedan dan Pupovac se brani od optužbi za pronevjeru novca, zgrtanje imovine i “etnobiznis”, drugi dan se žali na fašizam, ustaštvo i desničarske prijetnje.

 | Author: Edina Zuko/PIXSELL Edina Zuko/PIXSELL

Uzbudljiva je to dinamika koja paralelno spaja i razdvaja Pupovca s Milanovićem i ljevičarima. On je taj koji drži HDZ na vlasti, ali njemu će se ljevičari javiti kad trebaju u kampanju. On je taj koji očekuje zaštitu ljevičara kad se nađe pod baražnom vatrom desnice. On je taj koji od HDZ-a očekuje zaštitu Srba, ali ljevica je ona koja ga u tome najviše podržava. I ljevica želi glasove tih istih Srba, baš kao i Pupovac. Baš kao što ih želi i HDZ u Hrvatskom saboru. No u pozadini svega toga postojano se vuče trag novca. Pupovcu već dva predsjednika nabijaju na nos činjenicu da je njemu i njegovoj “kliki” dobro, ali njegovim Srbima nije, da lideri srpske zajednice imaju sve povlastice, a Srbi ni struju ni vodu, da srpski vođe drže HDZ na vlasti, a njihovi sunarodnjaci trpe fizičke napade i govor mržnje u HDZ-ovoj državi.

 | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Davor Puklavec/PIXSELL

Shizofrena je to i kaotična, gotovo histerična situacija, u kojoj svatko od uključenih aktera izvlači neku svoju korist. HDZ drži Pupovca uz sebe, ljevica želi Pupovca zbog glasova - kao i HDZ - Pupovac želi biti uz vlast, a uz vlast želi i pristup financijama.
On je istodobno i vlast i oporba, i suradnik i žrtva, i HDZ-ov i SDP-ov partner, i dobitnik i nikada gubitnik.
A Milanović je jedini koji ga je uspio rasplakati. A to nam ipak sugerira kako je ovdje riječ o jednoj specijalnoj vezi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • marinamb 22:59 09.Travanj 2021.

    Kako bi mogao biti gubitnik kad je uvijek uz vlast?

  • tom 17:43 06.Travanj 2021.

    kad laže muca, a bitku če izgubiti kad vrag dojde po njega, to nebu zbegel :::::)))) ni daleko!

  • BESTpartizan 10:39 06.Travanj 2021.

    hdzovci branitelji nemojte tako to su vam saveznici da je sdp s pupovcem onda bi bili šatoriu savskoj