Top News
419 prikaza

Putin je stigao avionom, a Kim Jong Un u Moskvu ide jedino vlakom. Evo zašto

1/2
PIXSELL/REUTERS
Ovo je proračunata prijetnja američko-južnokorejsko-japanskom sigurnosnom savezu u regiji. Njome se želi reći je Putin jak, kako u Europi, tako i na Dalekom istoku, kaže za DW stručnjak Yakov Zinberg

I Vladimir Putin i Kim Jong Un su izopćeni iz većeg dijela međunarodne zajednice. Putinovom posjetom Pjongjangu, dvojica lidera žele se pozicionirati kao moćni saveznici, piše Deutsche Welle. Satelitske snimke glavnog grada Sjeverne Koreje pokazuju opsežne pripreme za Putinov dolazak u Pjongjang.

- Spisak zemalja koje su spremne dočekati Putina kraći je nego ikad, ali za Kim Jong Una ova posjeta je pobjeda - ocjenjuje Leif-Eric Easley, profesor međunarodnih studija na Ženskom sveučilištu Ewha u Seulu.

- Ne samo da samit unapređuje status Sjeverne Koreje među zemljama koje se protive međunarodnom poretku predvođenom SAD-om, već pomaže i u jačanju Kimovog domaćeg legitimiteta.

Putin je, naravno stigao zrakoplovom uz neviđene mjere sigurnosti, a sjevernokorejski diktator put Moskve ide jedino - vlakom. Kako su pisala 24sata tijekom Kim Jong Unove posjete Rusiji u rujnu prošle godine, delegacija Sjeverne Koreje putovala je privatnim i naoružanim vlakom zelene boje koji Kim rado koristi i u njegovoj je obitelji desetljećima.

Njegov otac Kim Jong II. je preminuo upravo u tom vlaku koji je bio njegovo omiljeno prijevozno sredstvo jer se bojao vožnje avionom. Koristio ga je i kao stožer za vrijeme Korejskog rata.

Diljem zemlje izgradio je niz sigurnih kuća, koje su se nalazile većinom blizu stanica, a do 19 od tih kuća moglo se doći jedino ovim vlakom.  Neka mjesta kojima se moglo pristupiti vlakom bila su ispod zemlje.

Vlak su koristili djed, otac, a sad se čini da ga i Kim Jong rado koristi. Upečatljivi zeleni vlak ima oklop, otporan je na metke i neke raketa, naoružan je i navodno ima oko 90 luksuznih vagona.

Ima modernu komunikacijsku tehnologiju, satelitske telefone i niz sigurnosnih mjera.  Nije brz, ide najviše 60 kilometara na sat, a zapravo se radi o tri kompozicije, prva ide u izvidnicu, u drugoj je najčešće Kim, a u trećem delegacija i osoblje.

Sjevernokorejski vođe ovaj vlak najčešće su koristili za putovanja u Kinu, a kada njim putuju u Rusiju imaju i organizirano predsjedanje. 

Najduže putovanje Kim Il suna ovim vlakom bilo je 1984. godine kada je krenuo na put i posjetio svaku socijalističku zemlju Istočne Europe, između ostalog i tadašnju Jugoslaviju.

Život na vlaku je jako luksuzan, a osim luksuznog uređenja putnicima putovanje olakšavaju i brojne delicije koje se redovito dopremaju na vlak, poput jastoga i francuskog vina.

Unutar jednog vagona su fotelje prekrivene ružičastom kožom sa malim drvenim stolićima između. Kada se putuje, putuje se glamurozno. Vlak je nakrcan skupocjenim francuskim vinima, štapićima za jedenje od srebra te svime onime što si veliki vođa zaželi.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.