Top News
1723 prikaza

Putin Modiju: Sve Indijce pustit ćemo iz ruske vojske prijevremeno

EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS/PIXSELL
Delhi je tražio oslobađanje Indijaca, koji kažu da su namamljeni u Rusiju obećanjem neborbenih poslova u vojsci, ali su kasnije bili prisiljeni na aktivnu borbu u Ukrajini. U borbama su do sada ubijena najmanje četiri

Rusija je obećala prijevremeno puštanje na slobodu svih indijskih državljana koji se bore u njezinoj vojsci, objavilo je indijsko ministarstvo vanjskih poslova nakon posjeta indijskog premijera Narendre Modija Moskvi, tijekom kojeg je to pitanje pokrenuo s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Delhi je tražio oslobađanje Indijaca, koji tvrde da su namamljeni u Rusiju obećanjem neborbenih poslova u vojsci, ali su kasnije bili prisiljeni na aktivnu borbu u Ukrajini. U borbama su ubijena najmanje četiri Indijca, objavio je BBC. U ruskim snagama bilo je oko 35-50 Indijaca, od kojih je 10 već vraćeno kući. Oni koji su ostali u Rusiji rekli su da su ih prevarili agenti mameći ih novcem i ruskom putovnicom. Većina tih muškaraca bili su iz siromašnih obitelji kojima su obećani poslovi, ponekad kao "pomagači" u ruskoj vojsci.
Ranije ove godine, indijsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je "sve indijske državljane da budu oprezni i drže se podalje od ovog sukoba". U ožujku su indijske vlasti objavile da su razbile mrežu agenata koji su slali ljude da se bore za Rusiju pod izlikom da im daju posao.

 | Author: Profimedia Profimedia

Uzgajivač jabuka, ugostitelj u zrakoplovu i diplomant bez posla neki su među indijskim državljanima koje je Moskva angažirala uz pomoć regruta diljem svijeta za rusku vojsku u Ukrajini. Indijski državljanin Mohammed Imran drži fotografiju svog brata Mohammeda Asfana koji je zaglavljen u Rusiji uz ratom razorenu ukrajinsku granicu. 

I Kubanci ratuju za Ruse

Od početka invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine Rusija, koja nije proglasila nepopularnu opću mobilizaciju, jednim dijelom okrenula se i regrutiranju stranaca kako bi popunila vojne postrojbe. Stranim državljanima je, naime,  znatno olakšala dobivanje državljanstva ako su proveli neko vrijeme u vojsci. U jesen 2022. predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je naredbu kojom se minimalna duljina ugovorne vojne službe za strance smanjuje s pet godina na samo godinu dana. Istovremeno, strancima koji su sklopili ugovor s ministarstvom obrane ponuđeno je državljanstvo po ubrzanom postupku.

Petro Jatsenko, glasnogovornik ukrajinske agencije za ratne zarobljenike, lani je za BBC rekao da mnogi od stranih plaćenika na strani Rusije dolaze iz zemalja s niskim plaćama, poput Kube, Indije i Nepala, kao i iz afričkih i srednjoazijskih država.

Ruskoj vojsci u Ukrajini pridružile su se i stotine Kubanaca privučene dobrim plaćama i obećanjem da će dobiti državljanstvo i putovnice. Kubancima nije potrebna viza za Rusiju, a imaju i izravne letove za Moskvu. Mnogi od njih željeli su pobjeći od bijede na otoku pod američkim sankcijama. Navodno su im Rusi nudili 2000 dolara mjesečno, dok je prosječna plaća na Kubi bila 25 dolara.

Ukrajinski diplomat Ruslan Spirin u intervjuu za The Wall Street Journal iznio je brojku od njih 400. Jedan kubanski časnik u Rusiji, Lázaro Gonzalez, rekao je prošle godine za disidentsku kubansku radiopostaju u Miamiju da pod njegovim zapovjedništvom služi 90 Kubanaca. On je tvrdio da ih ne šalju na prvu crtu, nego raspoređuju na okupirani teritorij.

Plaćenike vrbuju preko interneta

"Kako ruska vojska okupira područja u Ukrajini, ono što mi Kubanci činimo je da podržavamo vojsku u tim gradovima i u onim područjima koja su okupirana, to je sve", rekao je tada Gonzalez.

Većina Kubanaca je za ukrajinsko ratište vrbovana preko interneta. Nakon vijesti u rujnu 2023. o Kubancima koji se bore u Ukrajini, vlasti u Havani rekle su da su uhitile 17 osoba koje su bile uključene u njihovo vrbovanje.

Visoki časnik u ruskoj vojsci, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je 2023. godine za rusku službu The Moscow Timesa da je šokiran brojem međunarodno regrutiranih bataljuna koji se bore u Ukrajini.

'Bilo je Kubanaca, bilo je Srba. Slabo govore ruski, i to nije jedini problem. Nejasno je kako raditi s njima', rekao je taj časnik.

'I nisu iz nekakvih privatnih vojnih tvrtki. Svi imaju ugovore s ministarstvom obrane', dodao je.

Analitičari kažu da su se lani u Armeniji i Kazahstanu pojavili online oglasi s ponudom za ulazak u ugovornu službu u ruskoj vojsci. Takozvanim volonterima obećana je jednokratna isplata od 495.000 rubalja (4707 eura) i mjesečna plaća od 190.000 rubalja (1808 dolara).

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.