Top News
2627 prikaza

Račanov sin: Ja da imam dionice od 3,5 milijuna eura?! Kako, kupio sam za 150.000

Davor Puklavec (PIXSELL)
Ivan Račan, sin pokojnog hrvatskog premijera Ivice Račana, mjesečno zaradi 1860 eura, no u imovinsku karticu je prijavio milijunski iznos u dionicama. Nazvali smo ga da provjerimo o čemu se radi

Istaknuti član SDP-a Ivan Račan, sin Ivice Račana, prema podacima iz imovinskih kartica trebao bi biti jedan od najbogatijih saborskih zastupnika. Naime, u imovinskoj kartici mu stoji da, uz nekretnine, posjeduje i dionice u iznosu od oko 3,5 milijuna eura, piše Luka Safundžić za tiskano izdanje Expressa.

Ranije je prijavljivao građevinsko zemljište u mjestu Svetvinčenat, sad tog zemljišta nema jer ga je prodao, ali je zato prijavio 69 dionica u Hrvatskom telekomu, čija je nominalna cijena 2083 eura, 20 dionica u tvrtki VUSA sa sjedištem u Malvemu u SAD-u, čija je cijena 1842 eura, 769 dionica tvrtki Vonovia, čija je nominalna vrijednost 21.678 eura. Tu dolazimo do 2613 dionica u londonskom hotelu Park Plaza, čija je vrijednost vrtoglavih 3,462.225 eura! Potom 15 dionica u tvrtki Peri, čija je vrijednost 183 eura, kao i 100 dionica u tvrtkama Linde PLC i Allianz čije su vrijednosti 39.340 i 26.500 eura. Kad se sve to zbroji, ispadne da gospodin Račan ima dionice vrijedne 3,553.851 euro.

Račan ima i ušteđevinu od 65.000 eura, piše Express, ali i trezorski zapis u US-T GOVT Note od 27.738 eura. Osnivač je i Maksima komunikacija d.o.o., ali je to stupanjem na dužnost zastupnika prenio na pravnu osobu, odnosno na odvjetničko društvo Palatinuš i partneri. 

No za oko nam je zapela cifra od gotovo 3,5 milijuna eura za dionice Park Plaze u Londonu. Zato smo ga odlučili nazvati, da provjerimo o čemu je riječ. 

- Krivo je nešto. Moguće je da sam ja nešto krivo ispunio. Kupio sam dionice za 150.000 eura. Prvi sam koji se ne bi bunio da ima 3,5 milijuna eura dionica. Moram pogledati, priznajem da ispunjavanje nije jednostavno, trgovanje dionicama radim kroz internetsku platformu, koja nema podataka koje traži naše Povjerenstvo - rekao nam je Račan.

Povjerenstvo za sukob interesa poručilo nam je kratko kako Račan ima pravo ispraviti imovinsku karticu jer ju je nedavno predao. Netom prije završetka tiskanog broja Expressa Račan nije podnio ispravak imovinske kartice, ali kako doznajemo to će napraviti u narednim danima.

Cijelu zavrzlamu s dionicama zbog krivo ispunjene imovinske kartice pročitajte OVDJE. 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.