Top News
6192 prikaza

Razotkrili Vučića: Lagao da nije znao za akciju na Kosovu

Sukobi na Kosovu
1/4
REUTERS
Glasnogovornik međunarodnih mirovnih snaga ukazao je da situaciji na Kosovu najviše prijete političari i njihova retorika

Međunarodne snage na Kosovu (KFOR) priopćile su u srijedu da su vlasti Srbije bile "unaprijed obaviještene" o jučerašnjoj akciji kosovske policije i da "nije bilo iznenađenja".

"Bili smo u kontaktu sa srpskim vlastima. Svi su bili unaprijed obaviješteni o operacijama i nije bilo iznenađenja“, rekao je glasnogovornik KFOR-a pukovnik Vichenco Grasso za beogradsku televiziju TV Prva.

Istaknuo je da je poslije jučerašnjih napetosti situacija na Kosovu u srijedu mirna, ali da je i u utorak “situacija bila pod kontrolom“ i da je konstantno praćena.

Na pitanje bi li u bilo kojoj situaciji KFOR jučer reagirao i zaštitio Srbe, Grasso nije izravno odgovorio, navodeći da je KFOR  "treća linija odgovora“.

"Radila je kosovska policija i završili su akciju tijekom dana bez velikih problema“, objasnio je Grasso, navodeći da je problema bilo samo u Zubinom Potoku, gdje su lokalni Srbi postavili barikade na cesti.

Sukobi na Kosovu | Author: REUTERS REUTERS
„Ako kosovska policija ne traži našu intervenciju, mi nećemo intervenirati. Osim ako situacija nije izuzetno loša, da prijeti miru i stabilnosti“, naglasio je pukovnik KFOR-a.

Glasnogovornik međunarodnih mirovnih snaga ukazao je da situaciji na Kosovu najviše prijete političari i njihova retorika.

„U ovom trenutku, miru na Kosovu najviše prijeti retorika, propaganda, provokacije i nekad lažne izjave političara. Ja sam ovdje skoro 20 mjeseci i nije bilo velikih incidenata. Najveća prijetnja miru i stabilnosti je retorika koju neki lideri koriste i zloupotrebljavaju, kao i mediji koji u tome sudjeluju“, naglasio je glasnogovornik KFOR-a.

Pojedini mediji u Beogradu u srijedu pišu kako je jučer na Kosovu situacija bila „na rubu oružanog sukoba“.

Masovna grobnica na Kosovu Nakon rata Life Trauma: Obitelji pokopale pogrešne žrtve srpskih zločina

„Udar na sjever Kosova“, „Pucali na Srbe, Vučić digao vojsku“,  „MIG 29 otjerao Šiptare sa sjevera“, „Pucali na Srbe, tukli i starce“, samo su neke od naslovnica današnjih beogradskih dnevnih listova i tabloida.

Iznimka je jedino liberalno-građanski list „Danas“ čiji je naslov: „Beograd i Priština širili paniku“.

Nakon KFOR-a, oglasio se i Vučić.

"Lijepo neka kaže koga je izvijestio. Ne govori istinu, to je sve. To je lako dokazati", rekao je Vučić novinarima nakon posjeta Vojnoj gimnaziji u Beogradu.

Vučić je ironično dodao kako je KFOR možda obavijestio nekog od organizatora oporbenih prosvjeda '1 od pet milijuna' ili nekog od vladika Srpske pravoslavne crkve, ali da "državne organe nije".

Sukobi na Kosovu | Author: REUTERS REUTERS
On je ustvrdio kako su informacije o jučerašnjoj akciji KPS-a, koju je on sam najavio još 17. svibnja, dobivene "iz obavještajnih izvora". Poručio je će "Srbija zaštiti svoj narod na Kosovu" i da "neće sjediti prekriženih ruku".

"Oni misle završilo se to. Situacija je mnogo gora i teža nego što je bila jučer u ovo vrijeme. Imamo ne samo obavještajne podatke, nego i razgovaramo s našim narodom. Situacija na cijelom Kosovu, što se tiče srpskog življa, mnogo je teža nego jučer", ustvrdio je srbijanski predsjednik.

Vučić je komentirao činjenicu da je u akciji, za koju se tvrdi da je izvedena u sklopu borbe protiv kriminala, uhićeno dvostruko više uhićenih Srba nego Albanaca, unatoč strukturi stanovništva po kojoj je na Kosovu i u policiji 14 puta više Albanaca nego Srba. To bi značilo, ocijenio je Vučić, da su "Srbi su 28 puta veći kriminalci u policiji, nego Albanci".

Vucic i avion Strogo čuvano Top News Misterij Vučićevog aviona: Je li riječ o milijunskom mitu?

Prema Vučićevoj ocjeni, konačni cilj prištinskih vlasti je uhićenje zapovjednika Kosovske policijske službe za sjever Željka Bojića, te daljnja zastrašivanja i iseljavanja Srba s Kosova.

Vučić je pozvao kosovske Srbe da budu "jedinstveniji nego ikad dosad" i to iskažu na prosvjedu koji je za danas zakazan u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

"Kao srbijanskom predsjedniku obveza mi je da budem uz one koji Srbiju doživljavaju kao svoju domovinu i uz vlastiti narod. Ja sam izabrao svoju stranu - to je Srbija i Srbi na Kosovu. Bit ću uz njih i neću se odvajati od njih ni u mnogo težim trenucima nego što su bili jučer", naglasio je Vučić.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Zdrug 20:50 29.Svibanj 2019.

    Bravo Albanci, samo gazi bandu. Sve su to kasapi i ubice.

  • centirion 18:06 29.Svibanj 2019.

    Vučić! Miloševićev ućenik! Da bi održao vlast, skreće pozornost sa stvarnih problema i traži izliku da započne rat,jer nema ništa bolje za ponuditi srpskom narodu!

  • BESTpartizan 17:27 29.Svibanj 2019.

    koga briga za vučića