Top News
360 prikaza

Remont je dobar, a svaki vijak evidentiran!

Oleksandr Levčenko
Robert Anić (PIXSELL)
Ukrajinski veleposlanik o aferi s MiG-ovima: Zavod koji je obavio remont i prodao zrakoplove Hrvatskoj u vlasništvu je države Ukrajine, a Levčenko tvrdi da im podmeću oni koji nisu dobili proviziju na poslu vrijednom 130 milijuna kuna

Je li remont MiG-ova obavljen loše?

Remont je obavljen maksimalno dobro i to je potvrđeno od strane svih nadležnih hrvatskih povjerenstava koja su utvrdila da su zrakoplovi potpuno ispravni i spremni za uporabu. Zahvaljujući ukrajinskom remontu, Hrvatska je sačuvala ratno zrakoplovstvo za sljedećih deset godina. To su čvrste činjenice, za razliku od rekla-kazala informacija dobivenih od ‘neimenovanih upućenih sugovornika’ koje se šire po medijima. Citirat ću i izjavu brigadira Ivana Selaka, koji je osobno ispitivao MiG-ove: ‘Razlike između remonta svojedobno obavljenog u Rumunjskoj i aktualnog u Ukrajini su ogromne, i još idu u korist ukrajinske strane’. Upravo ta ocjena vojnika koji je povjerio avionima svoj život može se smatrati potpuno nepristranom i objektivnom.

Je li pet zrakoplova koji su prodani sastavljeno od starih dijelova, a da nisu jemenski zrakoplovi, koji su trebali biti prodani?

Navodne malverzacije za koje se optužuje ukrajinski remontni zavod u Odesi praktički su neizvodljive jer je tijek remonta stalno i pomno pratila skupina stručnjaka MORH-a, a svaku radnju, svaki vijak, svaki detalj strogo su dokumentirale obje strane. Uostalom, zrakoplovi i dokumentacija su tu i sve se može provjeriti.

Zašto optužujete konkurenciju da vam podmeće?

Kad je krajem 2011. postalo poznato da se ukrajinska tvrtka Ukrspeceksport prijavila za natječaj za remont hrvatskih MiG-ova, u medijima je počela izuzetno prljava i podmukla kampanja njenog diskreditiranja. Nije ni čudo. Ukrspeceksport raspolaže tvornicom u Odesi koja je specijalno sagrađena za remont upravo MiG-a 21. A ako još predlaže i izuzetno povoljne cijene, onda tko bi to mogao pobijediti u poštenoj konkurenciji? Na kraju krajeva, ukrajinska tvrtka je ipak pobijedila i obavila remont. Ali izgleda da neki od gubitnika koji nisu dobili svoj dio provizije i dan danas ne mogu se s tim pomiriti.

Činjenica je ipak da su i tehničari u pismu otkrili da je remont obavljen nekvalitetno, a do takvih zaključaka su došli Vojna policija i VSO i zato su pokrenuli istragu.

Činjenica je samo to da je jedan novinar takvo nešto priopćio. Ako je njemu vjerovati, hrvatski tehničari i časnici koji su u Odesi nadzirali remont u tom se pismu žale MORH-u ‘da ih se prisiljava da gledaju na drugu stranu kad ukrajinski zavod krši sigurnosne protokole kvaziremonta, tj. uopće ne vrši remont’. Razmislite sami: kako bi mogli ukrajinski inženjeri primorati da ‘gledaju na drugu stranu’ časnike druge države, članice NATO-a i EU. I koji bi časnik to otrpio?! Apsurd! A što se tiče zaključaka, njih će izvući samo službena istraga i sasvim je moguće da će oni biti suprotni onima koje tako bezočno prejudiciraju mediji. Ukrspeceksport spreman je surađivati.

Je li Ukrspeceksport podmićivao dužnosnike u BiH i Makedoniji i zašto je smijenjen direktor ubrzo nakon potpisa s ministrom Kotromanovićem?

Nema takvih dokaza. Bilo je takvih glasina u ruskim medijima i te glasine potiču samo iz ruskih izvora. Moskva, koja vodi protiv Ukrajine rat, nastoji diskreditirati ukrajinskog državnog trgovca naoružanjem Ukrspeceksport i u Hrvatskoj, i u BiH, i u Makedoniji. Prošle godine ruska diplomacija nam je već spriječila apsolutno legitimnu kupnju u BiH municije neophodne Ukrajini za borbu upravo s ruskom agresijom. Bojim se da oni koji danas s toliko žara vode kampanju u hrvatskim medijima zapravo pojma nemaju tko stoji u njenoj pozadini. Što se tiče smjene tadašnjeg direktora Ukrspeceksporta, to je bila unutarnja rotacija koja nije imala nikakve veze s potpisivanjem ugovora.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko optužio je nedavno Rusiju da gomila trupe na granici i da će biti novog rata. Hoće li Ukrajina izgubiti istok?

Neće Ukrajina izgubiti istok, a i Krim ćemo mirnim putem vratiti. Aneksija Krima potkopava svjetski sigurnosni poredak. Dok Krim ne bude vraćen Ukrajini, nitko u svijetu ne može biti siguran da ga ne opljačka moćniji susjed. Nitko ne poriče da je Rusija velika i opasna. Ali ipak ni ona se ne može suprotstavljati cijelom demokratskom svijetu. Uostalom, nedavno je Hrvatska uspjela pobijediti Golijata, pa što ne bismo mogli i mi?!

Nakon presude pilotkinji Savčenko od 22 godine zatvora u Rusiji, Ukrajina je uvela dodatne sankcije Rusiji, ali koliko one uopće mogu imati efekt?

Presuda Savčenko je ustvari presuda putinskom režimu. Oni su se obrukali pred cijelim svijetom pokazavši da nemaju ni časti ni stida. Svi od najviših dužnosnika do suca i zadnjeg svjedoka su znali da je Nadija Savčenko nevina, a ipak su donijeli sramotnu i zločinačku presudu. Ja sam zahvalan 24sata što ste upravo vi prije dvije godine prvi u Hrvatskoj objavili članak o ukrajinskoj heroini. Zbog trajnog štrajka glađu njeno je zdravstveno stanje sad veoma teško. Njoj je i dalje potrebna potpora svjetske javnosti. Što se tiče sankcija, one itekako djeluju! To je ustvari jedina mirna poluga koja doista utječe na Putinovu vrhušku. Rusija je ogromna, ali ekonomski je sporedno slaba. Zato pod pritiskom sankcija režim ili će popuštati ili se jednog dana urušiti. Sad je glavni zadatak Kremlja nagovoriti Zapad da ukine sankcije. Ali Zapad mora ustrajati ako ne želi ubuduće živjeti prema Putinovim pravilima. Dakle, bez pravila.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.