Top News
8432 prikaza

Riješili misterij epskog pada mreže: Evo zašto je cijela Dalmacija bila satima bez struje

PIXSELL/REUTERS
U 12:09h 400 kV dalekovod Ribarevine - Podgorica 2 u Crnoj Gori je isključen zbog kratkog spoja. Od tog trenutka sve je krenulo kaskadno, ubrzo su bez struje ostali Zadar, Split, Omiš... I dobar dio BiH

Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) u srijedu je objavio da je dan ranije, u utorak, 16. srpnja u 20. satu zabilježena nova rekordna potrošnja električne energije od 3341 megavatsata (MWh), piše Hina. 

A u međuvremenu je Europska mreža operatora prenosnog sistema električne energije (ENTSO-E) objavila kako je došlo do nezapamćenog nestanka struje 21. lipnja u skoro cijeloj Crnoj Gori, dijelovima Hrvatske i BiH te Albanije. 

"U 12:09h 400 kV dalekovod Ribarevine - Podgorica 2 u Crnoj Gori je isključen zbog kratkog spoja. Nakon ovog kvara, opterećenje nekoliko drugih linija je povećano bez stvaranja preopterećenja mreže i bez problema sa naponom ili frekvencijom. U 12:22h, 400 kV dalekovod Zemblak - Kardia između Albanije i Grčke je isključen zbog kratkog spoja. Oba događaja isključenja su rezultirala incidentom sa nekoliko grešaka sistema u smislu opterećenja linija i napona. Nakon ovog drugog isključenja, napon u jugoistočnom dijelu kontinentalnog europskog elektroenergetskog sistema je počeo rapidno padati", priopćio je ENSTO-E. 

U 12:24h zbog nastavka problema nekoliko dalekovoda se isključilo jedan za drugim zbog zaštite od previsokog napona i prejakih struja, što je izazvalo odvajanje sistema.

"Kaskadno isključenje dalekovoda brzo je dovelo do pada napona i prekida napajanja električnom energijom u pogođenom području. Naponi su nastavili padati do nule", objavio je ENTSO-E nakon sastanka zajedničkog Ekspertskog panela.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ratko 08:03 18.Srpanj 2024.

    Nije ni čudo što je došlo do raspada elektroenergetskog sustava ako ga vode ovakvi „stručnjaci“! Ovaj opis uzroka kvara je kao opis sudara automobila na ovaj način: do sudara je došlo jer je volan okrenut nalijevo pa su stoga i ... prikaži još! kotači okrenuli nalijevo i to u suprotnu traku u kojoj je bio drugi auto i tada je došlo do sudara! Zašto i tko je okrenuo volan očito nije bitno kao niti u ovoj „priči“ o raspadu elektroenergetskog sustava.