Top News
208 prikaza

Ruska javnost: "Pa što ako je Putin korumpiran!?"

Vladimir Putin
DPA/PIXSELL
Nedavno najveće curenje podataka iz poreznog utočišta u Panami otkrilo je da bliski prijatelj Vladimira Putina tamo drži dvije milijarde dolara. U Rusiji se zbog toga nitko ne uzbuđuje

Među stotinama tisuća podataka otkrivenih u aferi Panama papers, nalazi se i onaj o dvije milijarde dolara u vlasništvu ruskog čelista Sergeja Roldugina. Riječ je o bliskom prijatelju samog ruskog predsjednika Vladimira Putina, te se zapadni mediji sve češće pitaju kad se u Rusiji može očekivati potezanje te teme u javnosti. No, to se ne događa, kao što se i korupcijom kao temom u Rusiji malo tko bavi.

Guardian je objavio rezultate istraživanja nezavisne agencija Levada prema kojoj 44 posto građana Rusije smatra da će Putin pokušati iskorijeniti korupciju, ali da u tome neće uspjeti jer je to "nemoguća zadaća". 19 posto izjavilo ih je da neće uspjeti jer u velikoj mjeri politički ovisi o mnoštvu korumpirnih suradnika u vlasti. Konačno, sedam posto ih smatra da se Putin korupcijom neće ni baviti zato što je i sam duboko u nju uvučen.

Guardian je obišao nekoliko izrazito siromašniom gradiću Kimry od 50.000 stanovnika u Rusiji, koje ne samo da nije dotaklo 21. stoljeće, nego u njima sva infrastruktura potječe još iz sovjetskih vremena. Građani koje su susretali govorili su novinarima da Putin ne može korupciju iskorijeniti sam nego da čini što može. 34-godišnji gradonačelnik Roman Andrejev, inače komunist, potužio se da bi se grad mogao izvući iz bijede za samo godinu ili dvije kad bi se iskorijenila korupcija.

Upravo on je izbore dobio na antikorupcijskoj kampanji. Jedan od rijetkih na nacionalnoj razini koji je izlazio u javnost o korupciji državnh dužnosnika bio je, piše dalje Guardian, Aleksej Navalni, vođa stranke desnice. Guardian navodi da je Navalni završio u zatvoru zato što je objavio dokumente koji teško terete nekoliko ministara. Navalnog danas mediji optužuju da je agent MI6, a on u Guardianu uzvraća da bi Putinova velika popularnost drastično pala kad bi mediji intenzivno izvještavali o korupciji.

Jedan od dodatnih problema Rusije je i pad cijena nafte još od prošle godine. Prema podacima Svjetske banke, svaki sedmi Rus živi ispod granice siromaštva, a ove godine može se očekivati da će se to dodatno pogoršati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.