Top News
1249 prikaza

Sj. Koreja objavila ono čega se svi boje - ima novo oružje

Kim Jong un na testiranju taktičkog naoružanja
KCNA/REUTERS/PIXSELL
Testiranje je pokazatelj da nije bilo velikog napretka u pregovorima o nuklearnom naoružanju od posljednjeg summita

Sjeverna Koreja izvela je testiranje "novog taktičnog naoružanja" sa "snažnim bojevim glavama". Prvo je to takvo testiranje nakon razgovara američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog Kim Jong una. 

O samom testiranju, koje je nadgledao Kim Jong un osobno, državni mediji objavili su malo informacija, no analitičari kažu da ovo neće biti povratak testiranju raketa dugog dometa koje je bilo prijetnja SAD-u. Slično testiranje prošlog studenog doživjelo se kao pokušaj pritiska na SAD. 

Ovo posljednje testiranje možda je i posljednja potvrda i pokazatelj da nije bilo velikog napretka u pregovorima o nuklearnom oružju od posljednjeg summita. U veljači su se Trump i Kim Jong un sastali u glavnom gradu Vijetnama kako bi razgovarali o pitanju o kojem su dogovor pokušali postići još ljetos u Singapuru. Njihovi posljednji razgovori naprasno su prekinuti, i tako je pomalo zahladio "prijateljski odnos" između dvojice šefova, piše BBC. 

Prošlog tjedna Kim je rekao da Trump mora imati "dobar pristup" razgovorima kako bi se oni mogli nastaviti. Naglasili su kako se testiranje "izvodilo sa različitima načinima pucanja na različite mete", a analitičari smatraju da to znači da bi oružje moglo biti lansirano sa kopna, mora ili iz zraka. 

Kim Jong Un i Donald Trump Summit u Vijetnamu Top News Propao dogovor Trumpa i Kima: Nekad se morate okrenuti i otići

Sam je Kim pak naglasio da ovaj razvoj "ima veliki značaj u povećavanju borbene moći narodne armije". Nije pojašnjeno o kakvom se oružju radi, ali "taktičko" se odnosi na oružje kratkog dometa, kažu stručnjaci. Prošle godine sjevernokorejski vođa najavio je da će zaustaviti nuklearno testiranje i neće više lansirati interkontinentalne balističke rakete.

No čini se kako se takve aktivnosti nastavljaju, a satelitske snimke sa sjevernokorejske glavne nuklearne lokacije od prošlog tjedna pokazuju neku aktivnost, koje je možda i znak da zemlja koristi radioaktivni materijal za gorivo. Tvrde da su razvili nuklearnu bombu, dovoljno malenu da stane u rakete dugog dometa, kao i balističke rakete koje bi potencijalno mogle dosegnuti kopno SAD-a.

Po sjevernokorejskim standardima ovo je bilo manje testiranje, a čini se da nije bilo riječ o raketama dugog dometa, ili nuklearnog naoružanja. Tako Kim zapravo može reći da je održao svoje obećanje i ne koristi ta oružja, dok istodobno testira nova. 

Možda to nije direktni izazov i poruka Donaldu Trumpu, no moguće je da je dizajniran da izazove neke pomisli u Bijeloj kući i pošalje im poruku što bi se moglo dogoditi ako se dogovor ne ispoštuje. U Washingtonu vrijedi mišljenje da dok god nema testiranja, i sankcije ostaju, nema razloga za žurbom. Čini se tako kako SAD misli da drži sve karte u svojim rukama u ovim pregovorima. Podsjetnik je ovo da Sjeverna Koreja nastavlja razvoj oružja unatoč oštrim ekonomskim sankcijama. 

Testiranja su poruka i ljudima Sjeverne Koreje, zemlje koja se nosi sa nizom problema a između ostalog i manjkom hrane. Kimu je potreban oporavak zemlje i njezinih resursa, a pokazivanje 'mišića', snage i podsjetnik na zajedničkog neprijatelja, mogli bi mu pomoći u tome. 

Vladimir Putin i Donald Trump Nove napetosti Top News SAD se povlači iz nuklearnog sporazuma, Rusija osudila najavu

Ovim testiranjem njihove mogućnosti ostaju na vrhu izvještaja Trumpovih sigurnosnih snaga, što mu je posebno važno na putu prema izbornoj godini. U toj izbornoj godini sigurno ne bi želio u medijima čitati naslove o testiranju nuklearnih raketa, problemu za kojeg kaže da ga je riješio.

Jako malo toga se promijenilo od razilaženja dvojice predsjednika u pregovorima tijekom veljače. Pregovori su prekinuti jer je Sjeverna Koreja željela da im se skinu sve sankcije u zamjenu za smanjenje njihove nuklearne mogućnosti, no sam Pjongjang to osporava. U njegovim posljednjim komentarima Kim je potaknuo Trumpa da traži dogovor koji bi bio "zajednički prihvatljiv", no govorio je i o svojim izvrsnim vezama sa američkim vođom. Trump je odgovorio tvitanjem darežljivih hvalospjeva Kima i prihvatio je ideju o novum samitu. 

Ranije ovog tjedna State Department je objavio da će Stephen Biegun, poseban izaslanik za Sjevernu Koreju, otići u Moskvu i sastati se "sa ruskim službenicima s kojima će razgovarati o napretku finalne, u potpunosti verificirane" denuklearizacije Sjeverne Koreje. 

Dolazi to u trenutku kada su se pojačale špekulacije o mogućem sastanku Kim Jong una i Vladimira Putina. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.