Top News
1631 prikaza

Skinuli ploču 'Za dom spremni' u Jasenovcu

Ploča u Jasenovcu
Twitter/HrvatskaUživo
HOS-ovcima je prihvatljivo premještanje ploče, ali bez ikakvih izmjena na ploči

U Jasenovcu je skinuta sporne ploče s natpisom "Za dom spremni". Ploču su skinuli komunalni radnici iz Novske, gdje će ploča biti preseljena, obzirom da su tamo i drugi spomenici poginulim braniteljima iz cijele Hrvatske. Do daljnjega na njoj ostaje i izraz "Za dom spremni", dok se ne nađe cjelokupno zakonsko rješenje o ovom pozdravu.

Zagrebačka Udruga dragovoljaca HOS-a, koja je podigla ploču u Jasenovcu u spomen na poginule suborce  održala je "izvanrednu konferenciju za novinare" na kojoj je rečeno kako je ploča postavljenja "u znak pijeteta i zahvalnosti jedanestorici poginulih pripadnika HOS-a u skladu sa svim zakonima RH i sve potrebne dozvole'.

"Postavljanje ploče izazvalo je niz reakcija i podjela u društvu čime je oskvrnuta njena funkacija, pijetet prema poginulima koji su dali život za Hrvatsku. Ne želimo da nas se dovodi u vezu niti s jednim političkom pokretom niti ideologijom, a od Vlade očekujemo da nas zaštiti od političkih podmetanja. Pronašli smo zajedničko rješenje  kojim ćemo na primjeren način obilježiti spomen poginulim pripadnicima HOS-a, premještajući ploču u izvornom obliku u Novsku. Zahvaljujem svim institucijama koje su radile na traženju rješenja", rekao je Friščić zahvaljujući i Vladi, na čelu s premijerom Plenkovićem.

"To je bilo rješenje da očuvamo dostajnstvo HOS-a, da se ne lome koplja preko kostiju poginulih. Kad god se tko sjeti izvuče  HOS , Jasenovac, u bilo kojoj političkoj situaciji. Umorni smo. S najboljom namjerom smo digli ploču, odat pijetet jedanaestorici poginulih. Ako nas čuju, sigurno ni oni nisu sretni. Vrijeme je da se neke stvari riješe u Hrvatskoj. Mi branitelji starimo i umiremo, ne možemo neke stvari ostaviti svojoj djeci, najlakše je reći ne zanima nas, maknite ploču, najlakše je skinuti odgovornost sa sebe. Nije nam lako, ali cilj smo postigli, opravdano. '91. smo pregovarali s onima na koje smo preko nišana gledali. Kontekst je puno širi, ima dušebrižnika koji će reći da sam izdajica, da nisam za ovu državu, ali kompromis, rješenje i dijalog bili su neophodni. Da bi Udruga dragovoljaca HOS-a dali dozvolu da se ploća premjesti, ona ide na drugo mjesto sa svim simbolima i oznakama, i to nitko ne smije dovesti u pitanje. Ratna oznaka HOS-a ostaje. Ako je cilj bio da oznaka ostane, mi smo svoj cilj ostvarili, s grčevima u želucu, puno razmišljanja, mi smo cilj postigli. Nismo fašisti, Hrvatska nije nastala na temeljima fašiszma. Ako je to cijena, da mogu na obljetnicu svojih suboraca nositi odoru HOS, da me hrvatska policija sankcionira, ili bilo koga da je došao na obljetnicu u uniformi", rekao je predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Borislav Barišić.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • erton 14:56 07.Rujan 2017.

    samo poglejte HOS-ove snimke na youtubu pa ce te se sami uveriti koliko "nisu" fasisti... hitno nam je potreban novi Blajburg