Top News
26694 prikaza

Spavaš do podne, a varao bi na tulipanima? Gulit ćeš krumpire kao Čobanković!

Tomislav Miletić/PIXSELL
Imao je čudne navike. Ujutro bi se dizao samo nakon "prirodnog buđenja", bez korištenja budilice koja tijelu nanosi prevelik stres, pa su tajnice zakazivale sastanke sa strankama u terminima kad su bili sigurni da je budan

Petar Čobanković i ostali bivši ministri koji su se izvukli radom za opće dobro, odnosno "guljenjem krumpira", dobili su društvo. U laganom ljetnom odijelu s naočalama glavni protagonist afere "nevidljivi tulipani" danas se pojavio na Županijskom sudu u Zagrebu. Došao je priznati krivnju.  

Hrvoje Vojković, bivši ministar gospodarstva i direktor Croatia osiguranja, nagodio se u četvrtak s EPPO-om za 11 mjeseci zatvora zamijenjenih s radom za opće dobro i mora platiti kaznu od 25.000 euraVojković je priznao europskim istražiteljima da je s Goranom Lučevom pokušao na prijevaru dobiti 370.000 eura, piše Laura Šiprak za 24sata

Vojković je Agenciji rekao da uzgaja tulipane, koji su komercijalno ukrasno cvijeće, a zapravo je htio posaditi masline, koje bi mu puno dulje donosile profit. S druge strane, proizvodnja komercijalnog cvijeća košta više. Tražio je i sredstva za ulaganje u objekt za pružanje turističkih usluga, što je njegova vila koju iznajmljuje za oko 5000 eura tjedno u istarskim Golubićima. A kredit za vilu mu je dao HBOR, a potom i HAMAG. 

Vila je izgrađena na brdu, pogled puca na Motovun i potpuno je uređena za turističke svrhe. Možete je iznajmiti za vjenčanja ili druge proslave. Sam Vojković je prijavljen na adresi te vile koju je preuredio i koja nosi naziv Sancta Maria.

Upravo iznad te vile je parcela omeđena ogradom za koju je Vojković tvrdio da je na njoj posadio tulipane. Da uvjeri Agenciju kako je to zaista tako, obratio se Lučevu, članu uprave Iris MBM, koji je lažirao račune prema kojima je Iris MBM kupio veću količinu tulipana od Vojkovićeve tvrtke Naša farma, makar se ta tvrtka uopće ne bavi poljoprivredom. Tulipani, međutim, uopće nisu postojali, ni približno u tim količinama. 

Vojković se prijateljima hvalio sadnjom tulipana. Čak je i snimio video svog polja na kojem se vidi mali broj cvjetova, a taj je video, pisala su 24sata, slao svojim prijateljima.

- Vidi ljepotana. Ovdje gore sam malo ranije posadio, ovdje gore tek niču - čuje se glas na snimci.

Kako je pisao Boris Rašeta za 24sata, Hrvoje Vojković od početka "tranzicije" postupao je po načelu Ostapa Bendera – "benzin vaš, ideje naše". Već početkom devedesetih spetljao se s unukom predsjednika Tuđmana, Dejanom Košutićem, s kojim je vodio tvrtku Rubikon. Firma im se bavila financijskim inženjeringom – ta bi formulacija pogađala mnoge naše poslovne ljude i aktivnosti,  jer podrazumijeva izvlačenje novca od naivaca, bez povrata sredstava. Vojković u to vrijeme uređuje i list Hrvatski rubikon, kojemu slavu donosi intervju s Mirjanom Pavelić, kćeri Poglavnika NDH. Nepogrešivo sklon priklanjanju moćnim ljudima i "parkiranju"na utjecajna mjesta, zapošljava se potom u odvjetničkoj kancelariji Marijana Hanžekovića.

U politici se pak priklanja HSLS-u, stranci koja je devedesetih bila predvodnik oporbe, da bi odlaskom Tuđmana sa scene postali druga najjača stranka, koja je kao takva formirala vladu sa SDP-om Ivice Račana. U toj je vladi Vojković postao  šef Fonda za privatizaciju, istaknuvši se agilnošću u progonu prekršitelja zakona – samo u prvoj godini mandata pokrenuo je 300 prijava! Budiša ga je uskoro, na užas Ivice Račana, instalirao na poziciju ministra gospoadrstva, na kojoj se zadržao samo pet mjeseci. Imao je čudne navike. Ujutro bi se dizao samo nakon "prirodnog buđenja", bez korištenja budilice koja tijelu nanosi prevelik stres, pa su tajnice u Ministarstvu zbog njega najprije čupale kosu s glave, a kasnije počele zakazivati sastanke sa strankama u terminima kad su bili sigurni da je Vojkovićevo "prirodno buđenje" već nastupilo.

Nakon Ministarstva prešao je u Profil, a potom preuzeo Croatia osiguranje. U toj su tvrtki zaposleni i suprug predsjednice HSLS-a Đurđe Adlešič,  bivši tjelohranitelj Ive  Sanadera Stipe Čačija – poznat po čitanju Le Mondea – i jedna  loto djevojka, kćerka Sanaderovog prijatelja. Croatia je služila kao "savjet federacije" - tvrtka za zapošljavanje prijatelja i odlaganje starih kadrova, na unosna  radna mjesta. S komiškim ribarom Pjerinom Ivčevićem Vojković je  svojedobno osnovao tvrtke Gatula i Marinero, u čijem su vlasništvu bile kočarice Marinero 1 i Dupin mali. Oba broda bila su, slučajno, osigurana u Croatia osiguranju. Dupin mali potonuo je na 140 metara dubine pokraj Komiže prije, dok je Marinero 1 u zaljevu Komiže godinu dana ranije potonuo na 80 metara dubine. Croatia osiguranje platilo je u oba slučaja. 

Luksuzni bivši dvoetažni stan u Krajiškoj ulici  Hrvoje Vojković prodao je Zoranu Milanoviću. Prethodno je preuredio luksuzni stan u središtu Zagreba u Dalmatinskoj ulici u koji je dao ugraditi i golemi bazen. Bespravno je preuređivao imanje na Žumberku u istoimenom Parku prirode, investirao je silne milijune u nekretninu je vila Sancta Maria u Motovunu u Istri, ali nikad nije bio pod istragama.

Darinko Kosor ga je najurio iz HSLS-a nazivajući ga "plejbojem" i "materijalnim Budom", zato što je Vojković -  između ostalog, intenzivno tragao za istinom. Neko vrijeme bio je sljedbenik Sai Babe. Globus je svojedobno objavio golemi pictorijal u kojemu je prikazan Vojković kako na magarcu hodočasti po indiijskim svetištima i u pećinama skuplja mudrost za indijskim guruima za povrata HSLS-a na vlast.

U međuvremenu, okrenuo se cvijeću. Odnosno, pardon, krumpirima. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mamba 09:14 05.Srpanj 2024.

    vjerojatno ima nekih problem seks... prirode

  • mamba 09:13 05.Srpanj 2024.

    Jbote koji moron