Top News
12453 prikaza

Srbija se naoružava, Vučić tvrdi: "Najjači smo!"

Srpska vojna vježba Vek pobednika 1918-2018
Screenshot Youtube
Aleksandar Vučić je najavio gomilu ulaganja u Vojsku Srbije, nove migove, helikoptere, bespilotne letjelice...

Stogodišnjicu pobjede u Prvom svjetskom ratu Srbija u subotu obilježava velikom vojnom vježbom "Stoljeće pobjednika" u kojoj na deset lokacija diljem zemlje sudjeluje 8.000 pripadnika Vojske Srbije sa 645 borbenih sustava.

Početku vježbe na vojnom poligonu Pasuljanske livade nazočio je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je tijekom dana s premijerkom Anom Brnabić posjetio i privremeni poligon na Pešterskoj visoravni.

"Sve od opreme koja vam nedostaje mi ćemo osigurati do kraja sljedeće godine. Slijedi vam sada veća plaća, sljedeće godine još veća, pomažemo u stambenom zbrinjavanju. Hvala vam što ste uvijek na braniku naše zemlje", poručio je vojnicima Aleksandar Vučić, kako prenosi Klix.ba.

Predsjednik Srbije pritom je dodao da će u narednom razdoblju stići "još nešto o čemu ne mogu pričati, a što je već plaćeno". "Kada bih rekao, uveli bi nam sankcije", kazao je on.

Na Pešteru je vježbu "Borbena grupa na maršu sa prelaskom u napad" izvela Druga brigada Kopnene vojske, zajedno s Četvrtom brigadom Kopnene vojske i jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

Pri tom su koristili Tenk M84, borbeno vozilo pješaštva M80, samohodnu haubicu 122 mm Gvozdika, borbena oklopna vozila POLO M83 i BRDM - 2, višecjevni lanser raketa Oganj, radar Žirafa, kao i sredstva koja će uskoro biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije Pasars, prvi srpski hibridni PVO i haubicu 155mm B52 Nora. Na vježbi su sudjelovali i MIG - 29, ORAO J22, helikopteri Gama, MI - 8, sistem KUB i radar AN TPS - 70.

"Nitko u regiji se ne može usporediti s Vojskom Srbije. Mi i Mađari smo tu negdje, ostali daleko iza nas", rekao je Vučić, javljaju Večernje novosti i najavio velika ulaganja u naoružanju i dodatnoj opremi. 

Vučić je podsjetio da je Vojska Srbije, kada je on preuzeo obranu, 2012. godine, imala jedan neispravan Mig 29.

"Danas ih je letjelo osam, imamo ih 10, a do kraja ožujka 2019. Srbija će ih imati ukupno 14 u svom sastavu", izjavio je Vučić.

"Puno toga ste mogli sada vidjeti, a puno toga ćete moći tek vidjeti u budućnosti. Stiže devet novih helikoptera H149, četiri MI35, i tri MI17. MI 35 neki nazivaju đavolje kočije, ali kada one osiguravaju one će za naš narod biti jedan od najboljih helikoptera", nastavio je Vučić.

Najvažnija vijest, kako je Vučić izjavio, je da je Srbija kupila naoružane bespilotne letjelice kineske proizvodnje. Kako je rekao, u pitanju su "letjelice težine 750 kilograma, mogu letjeti na 5 kilometara visine, u pitanju su dvije baterije po tri letjelice ukupne vrijednosti 30 milijuna dolara".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • krak 07:20 11.Studeni 2018.

    Srbija je prva u svijetu u broju traktora po glavi stanovnika.

  • Avatar Luka Nowak
    Luka 23:42 10.Studeni 2018.

    Napad na clanicu NATO-a je napad na NATO.. Pa ko voli nek izvoli.

  • zknaus 21:42 10.Studeni 2018.

    I 1991 vi ste bili naj jača sila u "regiji" a popušili kao da ste neko lovačko društvo,što u Hrvatskoj i BiH,ali i na Kosovu .O čemu ova kreatura priča