Top News
6697 prikaza

Tajna služba troši 3 milijarde dolara na godinu, a atentator im pred nosom ispali 8 metaka na Trumpa

Pixsell/Reuters, Canva
Direktorica Tajne službe Kimberly A. Cheatle svjedočit će na saslušanju 22. srpnja, ali s obzirom na reakciju javnosti gotovo je sigurno da su joj dani na toj poziciji odbrojani

Običan grafikon spasio je život Donaldu Trumpu. Djelić sekunde prije nego što će mladi simpatizer republikanaca Thomas Matthew Crooks ispucati prvi od osam metaka na njega iz poluautomatske puške u gradiću Butler, u Pennsylvaniji, bivši a lako je moguće i budući američki predsjednik okrenuo je glavu prema velikom ekranu s grafikonom koji prikazuje imigracijsku statistiku. Naravno, ogroman porast imigranata posljednjih godina.  

"Taj grafikon koji sam pregledavao spasio mi je život", rekao je vjerojatni predsjednički kandidat republikanaca liječniku, zastupniku Ronnyju Jacksonu iz Teksasa, telefonom nekoliko sati nakon pokušaja atentata.

Okrenuo se kako bi pokazao na njega i opisao što je bilo na ekranu kada su odjeknuli pucnji, piše The New York Times.

 | Author: PIXSELL/REUTERS PIXSELL/REUTERS

- Trump kaže: 'Granična patrola spasila mi je život. Okrenuo sam se da pokažem na tu kartu granične patrole. Da nisam okrenuo glavu da je pogledam, taj bi me metak pogodio ravno u glavu!' - priča doktor. 

Svjedok s kojim je razgovarao tim BBC-ja opisao je da je vidio čovjeka naoružanog puškom AR-15 kako puže na krov nekoliko minuta nakon što je Trump započeo govor. Policiji je pokazao strijelca, pitajući se - zašto, do vraga, Trump nastavlja svoj govor? Zašto ga ne maknu?!

- Ukažemo na to policiji, kažemo hej, na krovu je tip s pištoljem... a policija nije znala što se događa.

ŠOK U AMERICI Top News Pucali na Donalda Trumpa! Metak mu okrznuo uho, krvav i izbezumljen vikao je: "Fight! Fight!"

Kako je moguće da 20-godišnjaka naoružanog poluautomatskom puškom vide obični građani, a ne vidi ga Tajna služba? Kako je moguće da ispuca osam metaka s idealne pozicije prije negoli ga skine snajperist tajne službe? Užasna, katastrofalna reakcija ljudi koji su trebali paziti na sigurnost bivšeg predsjednika. Padat će glave u toj povjerljivoj državnoj službi koja troši milijarde dolara (ne milijune, milijarde!) američkih poreznih obveznika, to je sigurno. Ali ne prije negoli se okonča "nezavisna istraga".

 | Author:

Više od devet posto porasla su ukupna izdvajanja za Tajnu službu u fiskalnoj 2024., na gotovo 3,1 milijardu dolara, premašivši zahtjev predsjednika Joea Bidena za 78 milijuna dolara, piše Forbes nakon atentata na Trumpa. Prilagođeno za inflaciju, to je više nego u bilo kojoj godini predsjedničkih izbora - kada Tajna služba ima tendenciju dobiti poticaj - unatrag dva desetljeća.

Na zaštitu Trumpa osobno troši se enorman novac još od njegova mandata, američki mediji su u vrijeme dok je bio predsjednik objavili kako je dva milijuna dolara Trump osobno zaračunao noćenja agentima tajne službe na njegovu imanju i u njegovim hotelima. A samo za zaštitu dvojice bliskih Trumpovih savjetnika za nacionalnu sigurnost, nakon što je Trumpu istekao mandat, potrošeno je oko 12 milijuna dolara. 

 | Author: Pixsell/Reuters, Canva Pixsell/Reuters, Canva

Iran je, naime, otvoreno ciljao na bivše članove administracije predsjednika Trumpa - prijeteći da će ih oteti i ubiti u pokušaju osvete za atentat na iranskog generala Qassema Soleimanija 2020.

Obuka tajnih agenata stoji 30 milijuna dolara na godinu

- Većina specijalnih agenata (CIA, Ministarstvo domovinske sigurnosti, Tajna služba) idu u Federalni centar za obuku u Georgiji. Svaka klasa ima 48 agenata. Kad sam ja 2000. bio na obuci u Georgiji, nakon čega sam postao specijalni agent Ministarstva domovinske sigurnosti, čak pola grupa su bili agenti Tajne službe - rekao je Martini Pauček Šljivak ekskluzivno za 24sata umirovljeni specijalni agent John Blake, koji je godinama radio za Ministarstvo domovinske sigurnosti, a tri godine bio je dodijeljen i FBI-ju.

- Vi kad radite za Tajnu službu to za vas znači da tjedno radite dvostruko više od norme, radite 80 sati tjedno. Njihovi agenti i agentice, s obzirom na to da je jako puno žena u Tajnoj službi, neprestano putuju. (...) Sad će Tajna služba odraditi opsežnu operaciju u kojoj će prikupiti sve informacije o napadaču. Detaljno će mu pregledati mobitel, profile na društvenim mrežama. Razgovarat će sa svima koji su ga poznavali. Posao broj jedan im je doznati je li djelovao sam ili je pak dio šire zavjereničke skupine. Moraju otkriti koji su bili njegovi motivi za napad, je li djelovao sam.U slučaju da je vezano za napad komunicirao s drugima, tko su ti ljudi. Kakve je pripreme odradio za napad, kako je odabrao mjesto napada, koje je njegova pozadina u politici ili vojsci  - kaže Blake. 

SVI POKUŠAJI ATENTATA Top News Misija - ubiti Trumpa! Šalju pisma i ricin, htjeli viličarom prevrnuti predsjednički auto

Predsjednik Biden u nedjelju je pozvao na "neovisnu reviziju" sigurnosnih mjera prije i nakon pokušaja atentata na bivšeg predsjednika Donalda J. Trumpa, istovremeno naloživši Tajnoj službi da pregleda sve svoje sigurnosne mjere za republikansku nacionalnu konvenciju u Milwaukeeju ovog tjedna, piše NY Times. Wisconsin najčešće glasa za demokrate, ali Trump ga je uspio "preokrenuti" kad je bio izabran za predsjednika. Nada se da će to učiniti i ovaj put. 

 | Author: PIXSELL/REUTERS PIXSELL/REUTERS

Članovi Kongresa obećavaju saslušanja, a bivši službenici za provođenje zakona čude se zašto krov skladišta na kojem je bio potencijalni ubojica, Thomas Matthew Crooks iz Bethel Parka , nije bio pokriven sigurnosnim perimetrom Tajne službe, unatoč tome što je bio u dometu oružja. U Tajnoj službi pokušavaju podijeliti barem dio odgovornosti s policijom, tvrdeći da je atentator pucao izvan kruga sigurnosnog perimetra za kojeg su oni zaduženi i da je krov skladišta trebala osiguravati policija. Ali malo tko im vjeruje, propusti u osiguranju Trumpa čine se nedopustivima. 

Rešetanje direktorice Tajne službe

Direktorica Tajne službe Kimberly A. Cheatle svjedočit će na saslušanju 22. srpnja, ali s obzirom na reakciju javnosti gotovo je sigurno da su joj dani na toj poziciji odbrojani. Tajna služba gadno je zabrljala na skupu republikanaca u Butleru oko 18 sati po američkom vremenu.  

Tajna služba inače se posljednjih godina suočila s kritikama nakon raširenih izvješća o razuzdanosti, nepromišljenom ponašanju njenih agenata i za dlaku izbjegnutim sigurnosnim propustima.

Aktivirat će dodatne policajce u uniformama i civilu iz više agencija za Milwaukee, budući da je višednevna konvencija sad proglašena nacionalnim posebnim sigurnosnim događajem, a ta se oznaka obično koristi za događaje velikih razmjera poput Opće skupštine Ujedinjenih naroda, i omogućuje tajnoj službi dodatne savezne resurse.

 | Author:

Kad se pripremaju za događaj poput skupa, predsjednički predsjednički timovi Tajne službe prolaze kroz mjesto kako bi utvrdili potrebne resurse i ljudstvo. Oni također odlučuju koliko će biti širok sigurnosni parametar oko predsjednika.

Perimetar je inače podijeljen u tri kategorije: unutarnji perimetar neposredno oko predsjedničke govornice, srednji perimetar i vanjski perimetar. Jedan bivši dužnosnik Tajne službe koji je razvio sigurnosne planove za mnoge predsjedničke govore i događaje rekao je za The New York Times da je "srednji perimetar oko g. Trumpa trebao uključivati ​​obližnju zgradu i da je snajperski tim trebao biti postavljen na krovu zgrade".

Trump: "Dajte mi da obujem cipele!"

Neuobičajeno puno vremena trebalo tajnoj službi da pomakne Trumpa s pozornice. U jednom trenutku usporili su da Trump obuje cipele, vikao je: "Let me get my shoes on!" Potom je uzdizao glavu tako da je vidljiva iznad tijela agenata i mahao šakom. Da je snajperist još bio živ, bio bi savršena meta. 

Direktorica Kimberly Cheatle služila je u Tajnoj službi gotovo tri desetljeća i radila je na zaštiti gospodina Bidena dok je bio potpredsjednik. Imenovana je da vodi agenciju 2022., napustivši izvršnu poziciju u PepsiCo., dok se Tajna služba bavila posljedicama kongresnih istraga o brisanju tekstualnih poruka agenata tijekom napada na Capitol 6. siječnja 2021.

U intervjuu za CBS u svibnju 2023., gospođa Cheatle rekla je da se "agencija suočila s izazovom kada je u pitanju zapošljavanje i zapošljavanje. Rekla je da Tajnoj službi nedostaju resursi za neke od vježbi u njezinoj ustanovi u Marylandu. Na primjer, agenti nemaju repliku Bijele kuće kada vježbaju kako uhvatiti one koji bi se mogli popeti na ogradu Bijele kuće".

Amerikanci joj zamjeraju što se u prvim satima nakon atentata na Trumpa nije uopće obratila javnosti. Već sad je jasno da saslušanje 22. srpnja ne može proći dobro po nju i Tajnu službu. 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.