Top News
5884 prikaza

Tko je princ Heinrich, bizarni vođa udara u Njemačkoj?

1/2
Boris Roessler/DPA/PIXSELL
Heinrich XIV., rođak uhićenog plemića, izjavio je kako se radi o “zbunjenom starcu” koji se prije 14 godina otuđio od obitelji i izgubio u teorijama zavjere

Njemačka policija uhitila je u srijedu 25 osoba u velikim racijama diljem Njemačke zbog sumnje da su planirali nasilno srušiti vladu. Skupina desničara i bivših pripadnika vojske planirala je upasti u zgradu parlamenta i preuzeti vlast.

Njemački tužitelji objavili su identitete dvojice osumnjičenih vođa urote. Prvi je Heinrich XIII., a drugi Ruediger v. P.

Der Spiegel piše kako je Heinrich XIII. 71-godišnji pripadnik njemačke plemićke obitelji, a Ruediger v. P. je 69-godišnji bivši padobranac. Prema navodima tužitelja, urotnici su planirali instalirati Heinricha XIII., koji sebe naziva princem, kao novog lidera Njemačke. On je uspostavio kontakt s ruskim dužnosnicima u želji da ustanovi novi poredak u Njemačkoj nakon što vlada u Berlinu bude srušena. Ruskinja koju su tužitelji identificirali kao Vitaliju B. navodno mu je pomagala.

 | Author: Boris Roessler/DPA/PIXSELL Boris Roessler/DPA/PIXSELL

Heinrich XIII. dolazi iz stare plemićke obitelji poznate kao “Kuća Reuss”, koja je vladala dijelovima moderne istočne njemačke države Turingije do 1918. godine. Svi muški članovi obitelji dobivali su ime Heinrich uz pripadajući broj nakon njega, piše BBC.

Prema nalazima Ureda saveznog tužiteljstva u Karlsruheu, 71-godišnjak Heinrich XIII. posjeduje lovačku kuću u blizini Bad Lobensteina u Istočnoj Turingiji. Tamo su se održavali sastanci za pripremu svrgavanja. Prema Uredu saveznog tužitelja, princ Heinrich XIII. je poduzetnik za nekretnine s prebivalištem u Frankfurtu na Majni. Heinrich XIV., rođak uhićenog plemića, izjavio je kako se radi o “zbunjenom starcu” koji se prije 14 godina otuđio od obitelji i izgubio u teorijama zavjere.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.