Top News
5985 prikaza

Tko vrijedi - leti! Sanader je letio za Milano, plovio na 'Malo vitra' i uzeo blindirani BMW

1/11
Goran Stanzl/Pixsell/Hrvoje Jelavic
U svojim zlatnim danima Ivo Sanader plaćao je dvije tisuće eura za svaki let čarterom u Milano ili Beč, barem je tako tvrdio šef Geofota, njemu tada bliski Zvonko Biljecki. Sad je od zrakoplova ostao samo trup

Ivo Sanader letio je potajno i često. Kao da je štovatelj starog dobrog Grunfa iz Alan Forda koji kaže: "Tko vrijedi leti, tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi."    

S padom Sanadera žestoko su, međutim, tresnuli o zemlju i mnogi njegovi kompanjoni, pa i oni iz avio-industrije poput Zvonka Biljeckog, primjerice. Jako dobro mu je išlo u doba Sanadera, dobivao je skupe poslove. Njegova tvrtka za fotogrametrijske poslove po narudžbi Vlade prije legalizacije bespravnih objekata snimila je teren i napravila kartu cijele Hrvatske, piše Boris Rašeta za 24sata.  

No Geofoto je ušao u probleme vrlo brzo nakon Sanaderova čuvenoga govora "ja sam svoju dionicu završio" pa je tvrtka otišla u stečaj s 38,8 milijuna ondašnjih kuna duga. Za 12. rujna sudac je raspisao ročište za utvrđivanje vrijednosti zrakoplova tvrtke, među kojima je i Cesna s kojom je često letio Ivo Sanader. Eno je u Saudijskoj Arabiji, no od nje je ostalo samo truplo aviona, motora nema pa jedva da će nešto vrijediti. 

Sanaderova Cesna prodavat će se po kilogramu lima

Plaćao je dr. Ivo dvije tisuće eura po letu iz svog džepa, tvrdio je Biljecki. Kako pišu 24sata, letio je Sanader njegovom Cesnom u Beč, Milano i Rim. Kako je Sanader puno putovao, nije sasvim jasno koje su bile svrhe tih putovanja. U Beč je svojedobno, kako se otkrilo u istrazi, avionom letio samo radi probe fraka za bal. 

U kolovozu 2006. Sanader je bio u Milanu, u posjetu Talijanskoj Republici, gdje je, između ostalog, obišao Banku Intesa. No to je bilo prije suradnje s Biljeckim. 

Na jednom od putovanja u Italiju, u Veronu, dogodilo se nekoliko, za Hrvatsku, povijesnih stvari, piše Rašeta za 24sata. Dogovorena je prodaja Plive američkom Baaru, koji ju je kasnije preprodao izraelskoj Tevi, a Šeks je dao čuvenu izjavu, koja ga je odvela u ratno stanje sa Sanaderom. Rekao je da bi na dan pada Vukovara bio u Vukovaru, a ne u Veroni, što mu Sanader nikad nije oprostio.

U svakom slučaju Cesna ide na bubanj i prodavat će se kao lim po kilogramu. 

Doktor Ivo u svojim zlatnim danima, kad je 'omađijao' pola Hrvatske, nije samo letio, on je i plovio. 

 | Author:

Na legendarnoj 18-metarskoj jahti "Malo vitra" provodio je ljeta. Tip je to jahte Akir-18 dodatno luksuzno prerađen. Iznutra je mahagonij, izvana tikovina. Izgrađena je bila u brodogradilištu Cantiere di Pisa. Duga 18 i pol metara, ima četiri kabine, osam ležajeva i maksimalnu brzinu od 28 čvorova. Luksuz kakav prilični Sanaderu iz najboljih dana.

Dok je Sanader boravio na njoj, a bilo je to prije 2010. godine, "Malo vitra" stalno je pratilo plovilo Policijske uprave šibensko-kninske P-203 "Krapanj", što smo iz proračuna plaćali između 200 i 300 tisuća kuna, pisao je Index. Jahta je bila od posebnog interesa javnosti jer se spekuliralo kako joj je Sanader vlasnik, no u papirima nije stajalo tako niti je on plaćao servisiranje, vez... USKOK nije uspio dokazati da je stvarni vlasnik bivši hrvatski premijer. 

Kupili Sanaderovu jahtu Malo vitra: "Ljetujte kao premijer"

Formalni vlasnik broda bila je tvrtka Pomilon, vlasnika Nevena Poldrugača. On je pak zet Sanaderova prijatelja Marija Zubovića. Na koncu ju je zbog neplaćenih računa renoviranja od milijun i pol kuna "Malo vitra" zaplijenio Nautički centar Prgin. 

Vrijedila je najmanje deset puta toliko, ali nitko je zbog lošeg imidža nije htio kupiti ni za pola ni za četvrtinu cijene pa je Malo vitra na koncu prodana za 60.000 eura splitskom poduzetniku i njegovoj supruzi. 

- Malo ćemo je mi koristiti, a onda će ići u charter. Iznajmljivat ćemo je pod sloganom "Ljetujte kao premijer!". Stvarno je vrhunska. Ne treba u nju ništa ulagati, traži samo malo čišćenja i stavljanje plahti. Super je održavana. Ovo je baš bila prilika. Izgleda onako kako je na slikama objavljenim po medijima, a motori su također vrhunski, imaju samo nešto malo sati rada - rekla je Marija Bilić za 24sata prije četiri godine. 

 | Author: Osobni album Marija i Ivo Bilić kupili su jahtu Malo vitra na kojoj je nekoć ljetovao Sanader Foto: Osobni album Osobni album

I eno Malo vitra zbilja u charteru, ako hoćete i imate para možete njome zaploviti kao Sanader nekoć, sunčati se na palubi od tikovine. Iznajmljuje je tvrtka Rent a boat Natali splitskoga poduzetnika Ive Bilića. 

Sjećate se blindiranog BMW-a? HDZ ga je morao vratiti...

Nije Sanader samo letio i plovio, on se i vozio u luksuznim autima. Naime. velika afera izbila je kad se ispostavilo da je novi, 4 milijuna kuna vrijedan blindirani BMW 769 LI, u kojem se Sanader vozio zadnjih mjeseci mandata, kupio riječki poduzetnik Robert Ježić. On će kasnije biti jedan od krunskih svjedoka u slučaju Sanader.

Sanader je na vrhuncu moći, pisali su mediji, svake godine mijenjao auto - u četiri godine, četiri BMW-a!

 | Author:

Nešto manje luksuzno, zapravo neupadljivo pokušao se izvući kad je shvatio da će ga uhititi. Točno u 10.45 sati ujutro 10. prosinca 2010. Sanader je iz kuće u Kozarčevoj ulici izašao u crnome kaputu i sjeo na suvozačevo mjesto u Volkswagen Bubi Cabrio. Vozila je njegova kćer Bruna i Sanader je uspio prijeći granicu, ali je kasnije uhićen u Austriji. Bio je to promptni oproštaj od života na visokoj nozi, jahti, čarter letova i novih BMW-ova.    

Da se vratimo opet na Grunfa: "Onaj tko izgubi dobitak - dobije gubitak!"

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.